Pecs

'385027' door Adzam '385027' door Adzam

HongarijePecs

HongarijePecs

Het centrum van Baja.

Adzam

Baja ligt op de zuidelijke oever van de Donau in de grensdriehoek Croatie, Hongarije en Servië. De Donau (gemengde rivier), de op één na grootste rivier van Europa, ontspringt in het Zwarte Woud in Duitsland en mondt uiteindelijk na 2860 kilometer uit in de Zwarte Zee.Het stroomgebied omvat in totaal 9 landen. Vanwege het beperkt aantal bruggen over deze rivier wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van de pont, zo ook in Baja.

'436408' door jenon62 '436408' door jenon62

HongarijePecs

HongarijePecs

Zsolnay Fabriek

jenon62

Bezoek je Pécs, bezoek dan ook het Zsolnay Cultural Centre aan de rand van de binnenstad. Op dit grote fabriekscomplex is waanzinnig veel te zien en te leren over de belangrijke fabrikant van porselein en aardewerk. In de binnenstad is een klein Zsolnay museum te vinden, in het voormalige woonhuis van de familie Zsolnay. De fabrikant is beroemd geworden vanwege de waanzinnige kleuren die zij gebruikten in hun beschilderingen van het aardewerk.

'222913' door Stormjack '222913' door Stormjack

HongarijePecs

HongarijePecs

Sssssssssslang

Stormjack

Tijdens de vakantie in Hongarije op de camping genomen, volgens de camping eigenaar was hij niet gevaarlijk... maar mijn vrouw vroeg of ze toch voor de zekerheid iets verder weg de slang weer wilden uit zetten.

'545378' door Fransvdg '545378' door Fransvdg

HongarijePecs

HongarijePecs

Folklore

Fransvdg

Bij toeval maakte ik in Mohács (provincie Pécs) een optocht tijdens het Busójárás feest mee. Dat is een jaarlijkse viering, die eindigt op de dag voor Aswoensdag, meestal in februari. Bij deze viering, die zes dagen duurt spelen de Buso's (mensen met traditionele maskers) een belangrijke rol. Ook volksmuziek, parades en dansen horen bij dit feest. Voor dit feest bestaan twee verschillende verklaringen. In de populairste versie werden de Turken uit Mohács verjaagd door mannen met een masker. In een oudere versie van het verhaal wordt de winter verjaagd. (Dit is een gescande dia.)

'384599' door Adzam '384599' door Adzam

HongarijePecs

HongarijePecs

(Mot)vlinder

Adzam

In de avonduren streek dit beest neer op een camping in de buurt van Pecs. Over de vleugels mat het een lengte van ongeveer 15 cm. In de vleugels is een tekening zichtbaar wat lijkt op een vampier, heel apart. Zelf weet ik niet wat de benaming is van dit gevleugelde dier. Misschien dat een hobbyist of deskundige mij dat weet te vertellen.

'436406' door jenon62 '436406' door jenon62

HongarijePecs

HongarijePecs

Hoofdplein

jenon62

Pécs is een prachtige stad in het zuiden van Hongarije. Het centrale plein van de stad wordt gedomineerd door de grote voormalige Turkse moskee, die laat zien dat ook in Turkse tijd deze stad een belangrijke was. D stad heeft voor de toerist veel te bieden, en is het bezoek zeker waard

'273676' door JannavEek '273676' door JannavEek

HongarijePecs

HongarijePecs

Lovelocks

JannavEek

Misschien ben je de liefdessloten wel eens ergens tegengekomen: je vindt ze op de Chinese Muur, in Florence, Rome, Parijs. En ook in Pécs, op twee plaatsen zelfs. Geliefden hangen een hangslot op als symbool voor hun eeuwigdurende liefde. En dan maar hopen dat het slot tussen de twee harten niet wordt gekraakt...

'272844' door JannavEek '272844' door JannavEek

HongarijePecs

HongarijePecs

Culturele hoofdstad..

JannavEek

De Zuid-Hongaarse stad Pécs is de culturele hoofdstad van Europa in 2010. Vandaar dat dit jaar vol met festiviteiten is. Er zijn concerten in de openlucht, straattheater, en ook zoals op de foto, traditionele muziek en dans. Het is een gezellige en mooie stad waar ook zonder programma genoeg te doen is: Pécs kent een zeer rijke historie van fraaie kathedralen tot eeuwenoude moskee's en van Romeinse kapellen tot Byzantijnse gebouwen. De moeite waard!

'384771' door Adzam '384771' door Adzam

HongarijePecs

HongarijePecs

Centrum Pecs

Adzam

Op de foto het Szechenyi plein van het zuid-westelijk in Hongarije gelegen Pecs. De stad behoort tot de vijf grootste en mooiste steden van het land. Links de Pasta Gazi Kassim Moskee is een voormalig Turkse moskee. De vele gebouwen getuigen de vroegere invloedssfeer van de Turken.

'384770' door Adzam '384770' door Adzam

HongarijePecs

HongarijePecs

Postkantoor Pecs

Adzam

Een werkelijk prachtig keramisch dak van het postkantoor in Pecs. Dit soort kleurrijke decoratie van daken zie je veel in o.a. Boedapest en in steden van omringende landen. De pannen worden vervaardigd in de Szolnai porselein en keramiekfabrieken in Pecs. Het zou het statige hoofdkantoor van de KPN met z'n eenvoudige logo waarschijnlijk niet sieren.

'369300' door agrotewal '369300' door agrotewal

HongarijePecs

HongarijePecs

Pecs

agrotewal

De op vier na grootste stad van Hongarije heeft honderden jaren geleden onder Turkse heerschappij gelegen. In de stad zijn daar nog veel sporen van te vinden. Ik vond de kleuren van deze fontein heel mooi.

'436409' door jenon62 '436409' door jenon62

HongarijePecs

HongarijePecs

Ramskop

jenon62

Detail van een voetstuk van een grote vaas. Te vinden in de tuinen van het Zsolnay Cultural Center, gevestigd op het fabrieksterrein. De ontwerper gebruikte veel dierenmotieven in zijn werken, een ander voorbeeld is de prachtige fontein op het hoofdplein in de stad. In deze close-up is te zien hoe mooi de bewerking is van het aardewerk