Hortobágy NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Te heet voor de bijeneter

Hortobágy NP,
Hongarije


Niet alleen in Nederland kan het heet worden/zijn. In Hongarije is het zomers vaak tropisch en een voordeel er zijn niet veel toeristen. Hongarije is een paradijs voor vogelaars. Je kunt er heel veel verschillende soorten zien, maar voor mij zijn de bijeneter en de hop favoriet. Vanuit een schuilhut is het mogelijk om beide vogels goed te zien, in ieder geval daar waar ik ben geweest. Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat beide vogelsoorten ook op de camping te zien waren.

De nog jonge bijeneter op de foto, was al uitgevlogen en zocht de koelte op vlak bij het nest. Ik heb de foto gemaakt vanuit een vogelhut.

Een (schuil)vogelhut is een geweldige manier om vogels vast te kunnen leggen. In Nederland zijn er behoorlijk veel verspreid over het land, maar ook in het buitenland zijn er vogelhutten.

Dankzij een tip op deze site belanden we in Hongarije bij Pustzta Eldorado in Tiszagyenda. Zij hebben meerdere (schuil) vogelhutten die je kunt huren, één ervan ligt vlakbij een wand waar bijeneters nestelen. Je wordt er met een 4x4 heengereden en op de afgesproken tijd weer opgepikt. Ik heb urenlang genoten van de vogels, zelfs al was het seizoen al bijna voorbij. De meeste jongen waren al uitgevlogen, maar wilden nog wel graag gevoerd worden door pa en ma.

Puszta Eldorado is een kleinschalig vakantiepark in het zonnig authentieke Hongarije. Het park ligt midden in de driehoek van Hortobagy, Tiszameer en Tiszarivier. Volgens de Nederlandse eigenaars komen er tijdens de trek 150 verschillende vogelsoorten voor. Ze bieden ook een (gratis) vogelhut op het terrein aan, je kunt de fiets pakken en er hangen camouflagepakken en tenten die je mag gebruiken. Vanaf deze plek kun je onder andere ook excursies boeken om vogels te zien, varen op het Tiszameer of met een 4x4 eropuit trekken.