Hortobágy NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een perfecte landing

Hortobágy NP,
Hongarije


Fotograferen vanuit een vogelhut, het klinkt veel makkelijker dan het is. Natuurlijk ben je afhankelijk van de vogels, je weet nooit zeker of ze zich laten zien en wanneer. En dan lijkt er altijd wel een takje in de weg te zitten voor een mooie foto. Toch vind ik het een hele bijzondere ervaring die ik zeker nog eens zal herhalen.

Een (schuil)vogelhut is een geweldige manier om vogels vast te kunnen leggen. In Nederland zijn er behoorlijk veel verspreid over het land, maar ook in het buitenland zijn er vogelhutten.

Dankzij een tip op deze site belanden we in Hongarije bij Pustzta Eldorado in Tiszagyenda. Zij hebben meerdere (schuil) vogelhutten die je kunt huren, één ervan ligt vlakbij een wand waar bijeneters nestelen. Je wordt er met een 4x4 heengereden en op de afgesproken tijd weer opgepikt. Ik heb urenlang genoten van de vogels, zelfs al was het seizoen al bijna voorbij. De meeste jongen waren al uitgevlogen, maar wilden nog wel graag gevoerd worden door pa en ma.

Puszta Eldorado is een kleinschalig vakantiepark in het zonnig authentieke Hongarije. Het park ligt midden in de driehoek van Hortobagy, Tiszameer en Tiszarivier. Volgens de Nederlandse eigenaars komen er tijdens de trek 150 verschillende vogelsoorten voor. Ze bieden ook een (gratis) vogelhut op het terrein aan, je kunt de fiets pakken en er hangen camouflagepakken en tenten die je mag gebruiken. Vanaf deze plek kun je onder andere ook excursies boeken om vogels te zien, varen op het Tiszameer of met een 4x4 eropuit trekken.