Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Terror Haza Muzeum

Boedapest,
Hongarije


Het Terror Haza Muzeum, of House of Terror, ligt in één van de belangrijkste straten van Boedapest. Het museum is gebouwd in 2002 in opdracht van de huidige president Viktor Orban. De architectonische en vrij strakke buitenkant van het gebouw met de zwarte dakrand en de granieten zijwanden met kleine foto's van slachtoffers, staat in schril contrast met de historische gebouwen er naast. Ook een monument van stevige ijzeren kettingen voor het museum maakt al veel indruk.

Bij binnenkomst sta je direct tussen een 3-etage hoge en 4-zijden bewerkte wand met duizenden miniatuurfoto's in metaal geslagen van slachtoffers van de bloedige perioden van Hongarije onder zowel het fascistische bewind als aansluitend het communistische bewind. Via een speciale route word je meegenomen door de tijd en op zeer unieke en indringende wijze worden de jaren in beeld gebracht. Je wordt meegenomen in de dramatische belevenissen van de mensen uit die tijd. De gehele route wordt begeleid door muziek die door merg en been gaat. Zeer indrukwekkend!!!

En dan realiseer je je pas ten volle dan wij in Nederland in 1945 te bevrijding konden vieren en aan een opbouw konden beginnen. Maar in deze landen ging de oorlog verder.... op een andere manier.... en tegen een andere onderdrukker. En ook hier vielen vele slachtoffers.