Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Neem de Budavari Siklo

Boedapest,
Hongarije


Het Boeda-deel van Boedapest is gebouwd op heuvels. De leukste manier om daar boven te komen is met de Budavari Siklo. Dat is een kabeltreintje (een funicular) dat je over een afstand van 95 meter naar boven helpt. Het hoogteverschil tussen het grondstation aan de Clark Adam Tér en het bovenstation naast het Koninklijk Paleis bedraagt 50 meter.
Het grondstation is heel eenvoudig te vinden. Als je over de Kettingbrug komt zie je het beslist.

Dit vervoersmiddel bestaat al sinds 1870 maar werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Het heeft tot 1986 geduurd totdat alles weer gebruiksklaar was. Vlak na de oorlog vond men het niet nodig om aan herstel te beginnen.
Twee karretjes, de Margit en de Gellert, brengen je rustig aan naar boven (of beneden). Doordat de wagentjes trapvormig gebouwd zijn kunnen de mensen op drie niveaus naar buiten kijken. Je krijgt onderweg een mooi uitzicht over het Pest-deel van de stad.
In de zomer kun je elke dag van 7 uur 30 tot 22 uur mee.
Ook 's avonds is dit een heel leuke excursie. Je kunt dan genieten van de verlichte stad en als je dat doet vanaf het Vissersbastion kun je ook nog het geluk hebben dat daar een zigeunerorkestje speelt.