Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De hand van Sint Stefanus

Boedapest,
Hongarije


We zien de laatste tijd niet meer zoveel van Boedapest voorbijkomen, daarom plaats ik maar eens een avondfoto van de grootste kerk van Boedapest, de Sint-Stefanusbasiliek.

Sint Stefanus was de eerste christelijke koning van Hongarije die leefde van 975 tot 1038. De basiliek ligt achter het bekende Parlementsgebouw aan de Pest-kant van de Donau, aan het Stefanusplein.
In een speciaal ervoor gebouwde kapel, de Kapel van de Heilige Rechterhand, ligt de belangrijkste relikwie van het land, de gepreserveerde rechterhand van Sint Stefanus. De gemummificeerde hand wordt in een schrijn bewaard. Elk jaar op 15 augustus, de sterfdatum van de heilige Stefanus, wordt het rondgedragen in de omliggende straten.
Dit hebben jullie dus gemist, maar er is zoveel meer te zien in deze kerk. Er zijn bijvoorbeeld 50 soorten marmer in verwerkt!
Natuurlijk moet je omhoog kijken naar de koepel van exact 96 meter, net zo hoog als het parlementsgebouw. Deze 96 meter is een verwijzing naar het jaar 896, het jaar waarin Magyaarse stammen zich in het gebied vestigden, wat uiteindelijk leidde tot de stichting van de huidige staat Hongarije.
Genoeg feiten, ga zelf kijken, luister naar concerten, of pik een barretje in de gezellige straten.; Boedapest is beslist niet oubollig!