Wales

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Men of Harlech

Wales,
Groot-Brittannië


Ik ben gek op Middeleeuwse architectuur in zijn algemeenheid, en zeker van kastelen kan ik geen genoeg krijgen. En wales heeft er genoeg. Het mooist vind ik een tocht naar de kleinere onbekende kastelen. Die ruïnes heb je meestal voor jezelf.
Maar er moet gezeg worden dat de grote toeristentrekkers ook wel wat hebben. Zoals in dit geval het kasteel van Harlech, met enig recht het machtigste kasteel van Wales.
Gebouwd in 1283 door Edward I om met een aantal andere kastelen de Welsh in het noorden onder de duim te houden. Het heeft in zijn tijd heel wat belegeringen doorstaan. De laatste belegering is de beroemdste, en de langste in heel Groot Brittannië. Vanaf 1461 tot 1468 was het kasteel van de buitenwereld afgesneden, alhoewel er pas in juli 1468 een serieuze poging werd ondernomen om het kasteel daadwerkelijk in te nemen. De volgende maand viel het kasteel. Hierna is het nooit weer als fortificatie gebruikt.
Deze belegering heeft ook een lied opgeleverd, Men of Harlech, ter ere van de verdedigers. Dit lied word zelf nu nog gebruikt in legeronderdelen van Welshe afkomst en bij voetbalwedstrijden...