Wales

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op weg naar 20.000 heiligen

Wales,
Groot-Brittannië


De kerk van St Gwynhoedl, Llangwnnadl, Het Llŷn schiereiland, Wales.
Deze kerk, gewijd aan een vroeg middeleeuwse keltische heilige, ligt op de pelgrim's route naar Bardsey eiland, aan de zuidkust van het schiereiland. Bardsey was ook bekend als het eiland van de 20.000 heiligen. In de Middeleeuwen stonden vijf pelgrims tochten naar Bardsey gelijk aan een pilgrimstocht naar Rome, een veel langere reis en een stuk gevaarlijker. Geen wonder dat veel mensen in deze omgeving kozen voor een tocht naar Bardsey.
Aan deze route stonden diverse kerken waar de pelgrims konden rusten. St Gwynhoedl's kerk was daar een van. De oorspronkelijke stichting van deze kerk dateert uit de 6e eeuw, maar de huidige bouw is 14e tot vroeg 16e eeuws. Eerst een lange, smalle kerk, is het begin 16e eeuw nog uitgebreid met twee beuken, aan de zuid en noordkant. Daarmee is de huidige vorm ontstaan, een drie schepige hallen kerk. Het ligt dicht bij de kust, maar verscholen tussen de bomen in een dal aan een beekje. Je ziet het dan ook pas als je er vlak bij bent.
Van buiten en van binnen is het zeer de moeite waard, en elke keer als ik in de buurt ben ga ik er even op bezoek. De omgeving leent zich trouwens ook bijzonder goed voor wandelingen.