Schotland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Handa eiland; vogeleiland

Schotland,
Groot-Brittannië


Handa eiland ligt aan de westkust van Sutherland en is vooral bekend om zijn enorme kolonies zeevogels. Er ligt een prachtig wandelpad het hele eiland rond van ca. 6 km. Het landschap is wisselend. Je wandelt vanaf het strand naar het hoogveen in het binnenland waar veel wilde bloemen te vinden zijn. Hier hadden wij ook onze eerste ontmoeting met de grote jagers die hier in een grote kolonie broeden. Ze scheren regelmatig boven je hoofd. De kliffen zijn hoog en steil en is het broedgebied voor de duizenden zeekoeten, alken en drieteen meeuwen. Het is daar een drukte van belang. In lange rijen zitten ze (soms op nesten) op de richels in de rotswanden. De meeste belangstelling gaat uit naar de puffins (papegaaiduikers). Er zijn er niet veel maar we zien er toch enkelen bovenop de rotsen. Handa heeft veel last gehad van ratten die ze nu grondig aan het bestrijden zijn. Als we verder lopen zijn er mooie vergezichten vanaf de kliffen met de zee op de achtergrond. Tijdens onze wandeling zien we nog veel andere vogels: grote mantelmeeuwen, jan van genten, sterns, aalscholvers en zee-eenden maar ook tapuiten. Als je geluk hebt kun je er ook dolfijnen en walvissen spotten.
In het plaatsje Tarbet koop je een ticket en stap je op een " snel "bootje naar het eiland. Daar word je opgewacht door leden van het Scottish Wildlife Trust die het eiland in beheer hebben. Zij nemen je mee naar een eenvoudig opvangcentrum en vertellen het een en ander over het eiland, zijn bewoners (de dieren) en de historie.
Het terrein is ruig, de kliffen zijn steil; voorzichtig dus vooral bij regenachtig weer. En zorg dat je tijdig (17.00uur) weer bij het pontje bent.