Schotland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Slag bij Culloden

Schotland,
Groot-Brittannië


De Slag bij Culloden (16 april 1746) was de laatste slag tussen de Jacobieten en het Huis Hannover en de laatste veldslag gevochten op het eiland Groot-Brittannië. Het was dus geen strijd tussen Schotland en Engeland, en ook geen strijd tussen katholiek en protestant. Maar de slag om Culloden was een strijd tussen de koninklijke huizen van Stewart en Hanover, waarvan de eerste was verdreven door Willem van Oranje.

Het verlies van de Jacobieten markeerde direct het einde van de Highlander-cultuur. Al snel kwamen er strikte sancties; er mochten geen kilts meer gedragen worden en ook de Gaelische taal werd verboden. Sommige tradities zijn met verloop van tijd gelukkig teruggekeerd maar anderen zijn voor altijd verloren gegaan.

Tegenwoordig is het slagveld in handen van de National Trust for Scotland. Er staan meerdere gedenkstenen als herinnering aan de slachtoffers van 1746. Ook de graven zijn er te vinden. Op deze massagraven zijn de namen van de clans vermeld. In het museum is de slag zeer uitgebreid beschreven.

Op de foto zie het gedenkteken uit 1881 ter ere van de gesneuvelde Jacobieten.