Londen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Richard Coeur de Lion

Londen,
Groot-Brittannië


Een mooie Franse naam voor de Engelse koning Richard Leeuwenhart, oftewel Richard I, die in de 12e eeuw over Engeland regeerde. Deze koning had een goede reputatie opgebouwd als krijger en als leider. Hij bracht het grootste deel van zijn leven buiten Engeland door: hetzij in Frankrijk waar hij woonde, hetzij op kruistocht.

Zo zijn er meer Franse teksten te vinden in het oude en het moderne Engeland. "Honi soit qui mal y pense" (schande aan hem die er slecht van denkt) staat bijvoorbeeld in het wapen van het Verenigd Koninkrijk, en "Dieu et mon droit" (God en mijn recht), voor het eerst gebruikt door Richard Leeuwenhart, staat in het wapen van Engeland. Hiermee zou Richard I hebben aangegeven dat hij recht had op de Franse kroon.

Niet alleen in Groot-Brittannië zie je deze tendens. Ook in Nederland, met "Je maintiendrai" (ik zal handhaven) in het wapen van het koninkrijk, doet men sinds 1815 mee aan de Franstalige traditie. De eerste koning van Nederland was dan ook een Fransman (Lodewijk-Napoleon). De spreuk werd echter gebruikt in de periode erna, vanaf de tweede koning van Nederland. Oorspronkelijk komt hij weer uit de 16e eeuw (Willem van Oranje).

Zo zie je maar wat het onderschrift van dit prachtige standbeeld voor de Houses of Parliament allemaal teweeg kan brengen.