Engeland foto's & tips

'530395' door corriedewinter '530395' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Turkooizen zee bij...

corriedewinter

Op het Lizard schiereiland in het graafschap Cornwall vind je een van de mooiste baaien van Engeland. De zee bij Kynance Cove heeft echt deze turkooizen kleur, het strand met fijn zand nodigt uit tot luieren, zwemmen en snorkelen, maar ga vooral eerst lopen langs de Southwest Coast Trail. Paardrijden kan ook, rechtsboven zie je een paar ruiters. En wat denk je van rotsklimmen? Het café dat je hier ziet is ecovriendelijk, net als Kynance Beach Cottage daarachter, waar je kunt overnachten. Ook een voordeel: het is hier in het zuidwesten duidelijk warmer dan in de rest van Engeland vanwege de warme golfstroom.

'553903' door corriedewinter '553903' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Farne islands: een...

corriedewinter

De Farne eilanden bezoek je met een boot vanuit Seahouses. Het Nationaal Park wordt beheerd door de National Trust, dus hou er rekening mee dat je hen ook moet betalen buiten de boottocht om. Dit kan allemaal makkelijk op de kade bij Seahouses. Er zijn verschillende ondernemers die boottochten aanbieden. Als je ook aan land wilt, neem dan Billy Shields. Hij heeft overdekte boten zodat je tijdens de tocht naar binnen kunt als het gaat regenen. Hier zie je een groepje puffins (papegaaiduikers) net na een regnbui. Ze zitten op een rots op een van de niet toegankelijke eilanden en hebben hun eiland mooi gedecoreerd. Gelukkig zie je er honderden op Inner Farne van heel dichtbij. Ze zijn absoluut niet schuw, maar blijven wel op afstand. Kosten boottocht met landing op Staple Island en Inner Farne: £41,50 inclusief National Trust. Ik zeg: doen!

'553014' door corriedewinter '553014' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

De Engel van het...No

corriedewinter

Als je bij Newcastle van de ferry komt en naar Noordoost-Engeland rijdt, neem dan even de tijd om in Gateshead de ‘Angel of the North’ te bekijken. Net van de snelweg zie je het beeld al oprijzen. Het is 20 meter hoog, heeft een vleugelwijdte groter dan een Boeing van 54 m en het bevat 200 ton staal. De maker van het beeld, Antony Gormley, plaatste zijn engel in 1998 op een plek waar achthonderd jaar lang aan mijnbouw werd gedaan. De Engel is een eerbetoon aan de vele generaties mijnwerkers van toen en een symbool voor de economische en culturele heropleving van de regio. Wij staan hier tegen de avond en zijn diep onder de indruk. Aan de twee figuurtjes zie je hoe enorm het beeld is.

'102723' door loltje '102723' door loltje

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Stoomtrein Kent & Eas

loltje

Zie voor de omschrijving de foto van Bodiam Castle

'322057' door mtooren '322057' door mtooren

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Grot van merlijn

mtooren

Tijdens onze vakantie bezoeken wij Tintagel Castle, de plaats waar de legendarische koning Arthur zou zijn geboren. Aan de voet van het kasteel ligt een grot die bij hoog tij helemaal onderloopt. Volgens de legende woonde Merlijn de tovenaar hier vroeger.

'380255' door hbplaatjes '380255' door hbplaatjes

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Papegaaiduiker

hbplaatjes

Deze foto is genomen op de Farne Islands. De Farne Islands liggen voor de kust van noordoost Engeland op ongeveer 15 kilometer van de grens met Schotland. In juni/ juli is het een goede tijd om deze eilanden te bezoeken, want dan zitten er papegaaiduikers met jongen. Deze foto is van begin juli en toen kwamen de ouders af en aan vliegen met visjes voor de jongen. De jongen kregen we niet te zien, omdat die in een hol onder de grond zitten. De eilanden zijn gemakkelijk te bezoeken met een boot van uit het kleine plaatsje Seahouses. Er zijn maar 2 eilanden open voor toeristen. 's Morgens kan je naar Staple Island en 's middags naar Inner Island. Je kan ook een combi maken. Op beide eilanden zitten papegaaiduikers, maar ook veel andere vogels. Deze foto is genomen op Staple Island. De vogels komen heel hard aanvliegen (80 km pu) om dan sterk af te remmen door hun vleugels en poten uit te gooien. Daarna verdwijnen ze zo snel mogelijk in het hol om hun jong te voeren. Dit moet snel, omdat er overal meeuwen op de loer liggen, die de visjes af willen pakken.

'553404' door corriedewinter '553404' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Zeilen naar Bamburgh

corriedewinter

Bamburgh Castle is waarschijnlijk het fraaiste kasteel van Engeland en is gebouwd van rood zandsteen op een basalten vulkanische rotspunt aan de rand van het gelijknamige plaatsje. Waar vanaf je het kasteel ook nadert, vanuit de Cheviot Hills, Holy Island of de Farne eilanden, aan de horizon is het direct een imposante verschijning. Hier zie je het silhouet van Bamburgh castle vanuit Seahouses, waar we een tocht naar de Farne eilanden hebben gemaakt. Ga er zeker naartoe: het is een imposant kasteel dat ooit dienst deed als zetel van het koninkrijk Northumbria. Het kasteel is eind negentiende eeuw prachtig gerestaureerd. De tocht door het kasteel is geweldig. In de King's Hall bekijk je bijvoorbeeld het plafond met een spiegel (zie eerdere foto) Trek zeker twee uur uit om het kasteel te bezoeken!

'459689' door hbplaatjes '459689' door hbplaatjes

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Torpedovogel

hbplaatjes

In het noordoosten van Engeland, ongeveer 15 kilometer van de grens met Schotland, liggen de Farne eilanden. Hier vind je veel (zee)vogels en grijze zeehonden. Je kan er twee van de vele onbewoonde eilandjes bezoeken, die enkele kilometers uit de kust liggen. Je gaat met bootjes van uit het plaatsje Seahouses. Voor mij waren de papegaaiduikers de hoofdrolspelers. Je kunt dicht bij ze komen en goed fotograferen. Vliegend in de lucht is het echter een stuk lastiger. Ze gaan namelijk veel harder dan ik had verwacht en ze zijn niet zo groot. Met hun korte vleugels en torpedolichaam halen ze ongeveer 80 kilometer per uur.

'485262' door corriedewinter '485262' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Alles is scheef in...

corriedewinter

Deze jongeman loopt in Henleystreet langs het huis van Shakespeare in Stratford upon Avon, waar William op 23 april 1564 werd geboren. Stratford is ontstaan bij een ford ( doorwaadbare plaats) in een straat (strat) door de rivier de Avon en was in de middeleeuwen een belangrijke marktplaats. De plaats kreeg in 1196 stadsrechten. De houten huizen in vakwerkstijl met kleine raampjes (het was niet mogelijk om grote ramen te maken) zijn goed bewaard gebleven, maar er was ook regelmatig brand. Het is prachtig om in en rondom Stratford-upon-Avon de goed bewaard gebleven gebouwen die een link met Shakespeare hebben te bekijken. Je gaat natuurlijk naar dit geboortehuis, waar hij ook is opgegroeid. Naast de overzichtstentoonstelling (audiovisueel): 'William Shakespeare: his life and background' en een tour door het huis en de handschoenen werkplaats van Shakespeares vader, is het erg leuk om acteurs en actrices in de tuin scenes uit toneelstukken te zien spelen. Verder kun je naar Mary Arden's farm, de boerderij waar de moeder van Shakespeare opgroeide en Anne Hathaway's cottage, waar de vrouw van Shakespeare geboren werd. De tuin is prachtig en je krijgt er een uitgebreide rondleiding met mooie verhalen. Natuurlijk ga je 's avonds naar het theater, ook alweer in oude stijl. Je zit namelijk rond het podium, zodat je helemaal wordt opgenomen in de voorstelling.

'541338' door sgtravel '541338' door sgtravel

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Bounty in Engeland

sgtravel

Voor witte stranden en azuur blauw water hoef je geen uren in het vliegtuig zitten. Langs de Jurassic coast in de omgeving van Lulworth, vind je een schitterende kustlijn met witte zandstranden en helder water. Dit strand is te vinden naast Durdle Door, welke rechts boven nog te zien is. Als dit te druk is zijn er in de omgevingen nog vele andere vergelijkbare stranden te vinden.

'492021' door jeannette '492021' door jeannette

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

The Yorkshire Dales

jeannette

Yorkshire is een prachtig deel van Engeland. Ten noorden van Leeds kan je prachtig rondtoeren via kleine weggetjes langs authentieke landschappen, kastelen en dorpjes door 2 Nationale parken: the Yorkshire Moors en Dales. Het is een vrijwel onaangetast gebied. Zo vind je net ten noorden van de stad York het prachtige Castel Howard. Dit kasteel met zijn enorme landgoed is open voor publiek (behalve in de wintermaanden). Het interieur is zeer indrukwekkend. De bekende tv serie Brideshead Revisited werd hier voor een groot deel opgenomen.Het barokke gebouw is ontworpen in 1699 voor de familie Howard die er op dit moment nog steeds wonen in een zijvleugel. De entree voor het kasteel met zijn tuinen is ongeveer 14 pond. Zo'n 20 km ten noorden van de stad York, in het plaatsje Terrington, zijn in de zomer lavendeltuinen. Er is ook een een typische Engelse theeschenkerij en een cadeauwinkel met producten gemaakt van lavendel. In nationaal park de Yorkshire Dales vind je dit soort verlaten landschappen met in elk dorpje dat je tegenkomt een gezellige pub waar je kunt eten en drinken. Bij Malham Cove in de Yorkshire dales kun je prachtig wandelen. Deze rots als een amfitheater is o.a. gebruikt in een van de Harrie Potter films. Je kunt er heen vliegen vanuit Amsterdam naar Leeds.

'489232' door adelheid '489232' door adelheid

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Cotswolds

adelheid

In het westen van Engeland, ten westen van de stad Oxford ligt het pittoreske gebied van de Cotswolds. Het is zachtglooiende streek met veel wandelpaden en bekend om zijn honinggele bouwstenen die in de huizen van alle dorpjes gebruikt worden. Sommigen zijn wat leuker dan anderen, en hier zie je een rijtje huizen wat bekend staat als Arlington Row, in Bibury. Vele dagjesmensen, dus weer een oefening in geduld om ze niet in beeld te krijgen. De leuke dorpjes zijn natuurlijk helemaal gratis te bezoeken.

'224788' door roosje64 '224788' door roosje64

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Krijtrotsen

roosje64

De schitterende krijtrotsen aan de zuidkust van Engeland. Vlakbij St. Margaret's at Cliff, een kleine stad bij Dover in het graafschap Kent. Er zijn schitterende wandelingen te maken die je langs deze spectaculaire kust voeren, altijd goed voor een paar mooie foto's.

'536832' door sgtravel '536832' door sgtravel

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Papegaaiduikers op de

sgtravel

één van de hoofdredenen waarom ik mijn reis door Engeland in het noorden begon, waren de papegaaiduikers op de Farne Islands. In juni en Juli is een bezoek extra bijzonder vanwege het broedseizoen, waardoor er vele jongen vogels te zien zijn. Ook de papegaaiduikers zijn dan druk in de weer met het vangen van visjes, wat natuurlijk mooie beelden op levert( deze plaats ik later). Je kunt de eilanden bezoeken vanuit het vissersdorpje Seahouses, als (amateur)fotograaf zou ik zeker voor de volle dagtocht gaan. Je bezoekt dan 2 eilanden en heb je per eiland zo'n 2½ uur de tijd om al het moois vast te leggen.

'553238' door corriedewinter '553238' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Woningnood op de Farn

corriedewinter

Op safari in Europa zijn de Farne eilanden voor de kust bij het plaatsje Seahouses een must voor vogelliefhebbers. De vogelrotsen zitten vol alken, aalscholvers, noordse stormvogels en drieteenmeeuwen en meer landinwaarts vind je de eidereenden. En om het nog mooier te maken zie je er van mei tot augustus veel papegaaiduikers. De eilanden zijn met een boot goed te bereiken vanuit het plaatsje Seahouses. Een halve dagtocht duurt vier uur, waarbij je op Staple island en/of Inner Farne van boord kunt. Er zijn nooit grote groepen mensen op de eilanden, dus je hebt de ruimte om de dieren goed van dichtbij te observeren., zoals hier op het uiterste puntje van het eiland Inner Frane. De alken zijn hier in de meerderheid, ze hebben ook nesten, maar die liggen op uiterst smalle richels. Er is een meeuwenpaar dat een penthouse heeft gevonden en er is ook een meeuw die bot vangt. De papegaaiduikers zitten achter mij, ze hebben hun holen in de wat zachtere grond gegraven. Verder kom je sterns tegen, die aardig agressief kunnen zijn. In het meest gunstige geval word je ondergescheten...

'541186' door corriedewinter '541186' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Wadlopen naar...Lindi

corriedewinter

Northumberland is het land van de kastelen. Je vindt ze er in alle soorten en maten, van kasteel in vol bedrijf zoals Alnwick tot ruïne. Hier zie je het kasteel van Lindisfarne op de achtergrond. Lindisfarne is een eiland dat in verbinding staat met het vasteland via een dam die bij vloed onder water loopt. Het wordt ook wel Holy Island genoemd – er werd in de zesde eeuw een klooster gesticht dat zich ontpopte tot een belangrijk centrum van het vroege Christendom in Engeland. In de zestiende eeuw was het gebouw vervallen tot een ruïne en werden de stenen gebruikt om op een steile klif in de zuidoosthoek van het eiland het kasteel te bouwen. Je kunt met de auto naar Lindisfarne. Check wel het getijde: er komen ieder jaar wel mensen in de problemen die dat niet doen. Wadlopen vanaf het vasteland kan ook; de pelgrimsweg is aangegeven door een rij palen. Wij liepen hier langs het strand tot aan het kasteel en klommen daar naar boven. Je kunt ook op het strand om het kasteel heen lopen waar je vrij uitzicht op zee hebt.

'356285' door Harry-Eggens '356285' door Harry-Eggens

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

The Feather

Harry-Eggens

Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de prachtige woorden geschreven aan de hand van mijn eerste upload hier op de Columbus Magazine site. Ben diep onder de indruk en zal zeker naar een ieder ook nog een persoonlijk bericht sturen. Bij deze de foto die ik als persoonlijke heb staan. Vond dat een beter idee dan een portret van mijzelf. Nu hoeft er namelijk niemand tegen die rotkop :-) van mij aan te kijken wanneer men naar mijn persoonlijke pagina gaat :-) Een Papegaaiduiker gefotografeerd op de Farne Islands voor de Oostkust van Engeland. In tegenstelling tot alle andere vogels, ooms, tantes, neven, nichten, opa's en oma's, die op dat moment aan kwamen vliegen met vis, kwam deze doodleuk met nestmateriaal aanzetten :-) Was dus duidelijk een beetje in de war :-) Groet en nogmaals bedankt vooor alle mooie woorden, Harry

'507056' door corriedewinter '507056' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

De vele gezichten van

corriedewinter

Vandaag zijn we teruggekomen van een prachtige reis voor Columbus door het zuidwesten van Engeland. We hebben meer dan 2000 km afgelegd, waarvan een aantal comfortabel op zee. De ferry brengt je in twee uur van Duinkerken naar Dover. En dan is dit wat je ziet: De 'White Cliffs' schitteren je tegemoet. We hebben Cornwall verkend, echtgenoot Pieter heeft de smalste, steilste weggetjes gereden, we zijn uitgewaaid en natgeregend in Dartmoor, hebben mysterieuze geluiden uit zee gehoord; kortom we hebben genoten. In het magazine kunnen jullie te zijner tijd een uitgebreid verslag van onze reis lezen. Hier zal ik regelmatig wat foto's laten zien.

'510133' door corriedewinter '510133' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

De kathedraal van...W

corriedewinter

We zijn overgevaren van Duinkerken naar Dover en reizen o.a. door Somerset naar Cornwall. Nu stoppen we in Wells om o.a. de imposante Sint Andreaskathedraal te bekijken. De gotische kathedraal werd gebouwd tussen 1175 en 1490. Je kijkt hier naar het beroemdste deel van de kathedraal, aan de westkant. Hier zijn 297 stenen beelden in verscheidene rijen boven elkaar te zien, een groot aantal daarvan is levensgroot. Onderaan zie je beelden uit het Oude (aan de rechterkant) en Nieuwe Testament (aan de linkerkant) getoond. Daarboven staan er beelden van heiligen, bisschoppen en koningen. Daarboven zijn beelden te zien over de wederopstanding en daar weer boven staan beelden van engelen. Boven deze engelen zijn de apostelen te zien, waarbij Sint-Andreas in het midden van de apostelen staat. Helemaal bovenaan is Christus afgebeeld. Het interieur is indrukwekkend, er is o.a. een astronomische klok en andere pracht en praal te zien. Toen wij er waren, was er een kinderkoor aan het oefenen. Ontroerend mooi. Ook luisteren? https://www.youtube.com/watch?v=ui0s3BXGEdM Wells ligt op de route naar Cornwall, een verslag van deze reis met eigen auto naar zuidwest Engeland wordt volgend jaar in Columbus gepubliceerd.

'366013' door hbplaatjes '366013' door hbplaatjes

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Goede vangst

hbplaatjes

Deze foto is genomen op één van de Farne eilanden, namelijk Staple Island. Dit eiland kan alleen in de morgen bezocht worden en dan moet het weer ook nog een beetje meewerken. Je gaat met een redelijk kleine (open) boot naar het eiland. Om veilig te landen moet de deining niet te hoog zijn. Op Staple Island zijn helemaal geen faciliteiten, zelfs geen toilet. Wel zijn er heel veel vogels en de papegaaiduikers zijn de topattractie. Wij waren er toen ze jongen hadden en de volwassen vogels steeds aan kwamen vliegen met visjes voor de jongen. De jongen krijg je overigens niet te zien, want die zitten in een hol. De papegaaiduikers gaan zo snel mogelijk het hol in om de jongen te voeren. Er liggen of beter gezegd vliegen namelijk steeds meeuwen op de loer die proberen de visjes af te pakken. De vogel op de foto landde echter vlak bij ons en niet bij een hol. Hij bleef mooi ziten en toonde zijn vangst Wonderlijke beesten zijn het toch en nog wonderlijker hoeveel van die visjes ze tegelijkertijd in hun snavel kunnen hebben.

'553313' door corriedewinter '553313' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Bamburgh castle, een.

corriedewinter

Bamburgh Castle is niet te missen als je langs de kust van Northumberland rijdt of vaart. Wij zagen het kasteel vanaf de Farne eilanden en vanuit Seahouses kun je er over het strand (16 km) naartoe lopen. Wij hadden vrij slecht weer, dus we namen de auto. Bamburgh is één van de grootste bewoonde kastelen van het land. De in de 12e eeuw gebouwde burcht moest invallen van de Vikingen afweren. Het kasteel raakte in verval, de hele geschiedenis van de restauratie is te lang voor dit bijschrift. Tegenwoordig wordt Bamburgh Castle door de familie Armstrong. Trek voor een bezoek wel een paar uur uit. Er is een route door het kasteel via de King's Hall,Cross Hall, de ontvangstruimten, de bakkerij en een Victoriaanse keuken, samen met het arsenaal en de kerker, die beslist niet voor watjes is. Er staan levensechte figuren opgesteld. Hier zie je de indrukwekkende King's Hall, waar je het plafond met spiegels kunt bekijken. De King's Hall is te huur voor bruiloften, banketten en danspartijen.

'541958' door corriedewinter '541958' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Puffin met de bek vol

corriedewinter

Deze papegaaiduiker op de Farne eilanden heeft het maar druk met het voeden van zijn kuiken, dat na zes weken broeden is uitgekomen. De visjes heeft hij van ver gehaald, dus gelukkig passen er meer op een rijtje in zijn bek. Hij gaat niet meteen naar het broedhol, want er zijn altijd kapers op de kust. Af en toe maakt hij een wandelingetje en blijft dan weer een poosje uitrusten op een rotspunt. Uiteindelijk is hij er klaar voor en vliegt met een kleine omweg naar zijn hol aan de andere kant van het eiland. Gezien op Inner Farne, te bereiken vanuit Seahouses.

'401703' door BenRTravellers '401703' door BenRTravellers

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Vergane glorie

BenRTravellers

Brighton, 1899. Chique aristocraten flaneren over de net geopende Palace Pier, een soort wereldwonder dat 330 meter in het Kanaal uitsteekt. Op weg naar een klassiek intermezzo in één van de concertzalen, net terug van een bezoek aan het aquarium of nippend aan een kopje Earl Grey in de Tearoom. Brighton, 2012. De grandeur van vroeger heeft plaats gemaakt voor plat vermaak. Niks geen aristocraten, maar luidruchtige Engelsen. In plaats van klassieke muziek schallen nu stampende beats uit de boxen. Het aquarium is vervangen door botsauto’s, grijparmen en fastfoodsrestaurants. En thee is waarschijnlijk wel het laatste dat je hier kunt krijgen. De dame is een meid geworden. Ondanks de meeuwen, die haar als enige al die jaren zijn trouw gebleven.

'421659' door hbplaatjes '421659' door hbplaatjes

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Supervisser

hbplaatjes

De Farne eilanden is een eilandengroep een paar kilometer uit de kust van noordoost Engeland. De eilanden zijn niet bewoond en er zitten ontzettend veel (water)vogels. Ook zitten er in dit gebied grijze zeehonden. Twee van de eilanden zijn te bezoeken met een bootje vanuit het kustplaatsje Seahouses. Op beide eilanden zitten papegaaiduikers. Papegaaiduikers graven holen in de zachte toplaag van de eilanden. In deze holen brengen ze hun jongen groot. Eind juni/ begin juli vlogen de ouders af en aan met vis om hun jongen te voeden. Meestal duiken ze dan zo snel mogelijk het hol in om niet bestolen te worden door meeuwen en andere jagers. Af en toe zie je echter ook een papegaaiduiker met zijn bek vol vis zitten. Je vraagt je dan af hoe ze al die visjes tegelijkertijd in hun snavel kunnen hebben.