Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Holy island Lindisfarne

Engeland,
Groot-Brittannië


Lindisfarne, waar ik eerder een foto van plaatste, wordt ook wel Holy Island genoemd vanwege de bekering tot het christendom van koning Oswald van Northumberland. Oswald liet de monnik Aidan een abdij bouwen om daarvandaan zijn koninkrijk te onderhouden. Aidan werd de eerste bisschop van Northumberland.
In 698 gebeurde er een wonder: toen de monniken het lichaam van de zesde bisschop Cuthbert opgroeven, bleek het nog intact. Cuthbert werd als heilige vereerd en Lindisfarne werd een bedevaartsoord.
Toen in 793 de Vikingen Holy Island onder de voet liepen, vluchtten de monniken met het lichaam van Cuthbert. Na tweehonderd jaar zwerven begroeven ze hem op een heuvel nabij de rivier Wear waar nu Durham Cathedral staat.
Hier kijk je naar de abdijruïne van Lindisfarne met het aangrenzende kerkhof. Op de achtergrond zie je het kasteel liggen dat gebouwd is met de stenen van de abdij.
Lindisfarne is alleen bij eb toegankelijk. Op de weg ernaartoe en op de parkeerplaats buiten het dorp word je uitgebreid gewaarschuwd voor de gevaren van het inkomende getij. Als je het eiland helemaal wilt rondwandelen heb je zo’n uur of twee nodig. Vanaf het vasteland loop je de pelgrimstocht over het wad met een gids.
Let op: in het dorp kan het in de zomer best druk zijn.