Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cheddar gorge

Engeland,
Groot-Brittannië


Als je het woord Cheddar hoort, dan denk je vast aan de beroemde kaas die uit het dorpje in Zuid-West Engeland komt. Vanaf nu zal ik ook denken aan de Cheddar Gorge, de kloof die vlakbij het dorpje in Somerset ligt. Het is de grootste kloof van Groot-Brittannië en maakte daarmee mijn verwachtingen helemaal waar. De wanden torenen ruim 120 meter boven het wegdek. Ooit ontstaan doordat na de ijstijd een gletsjerrivier hier het gesteente heeft weggeslepen. De kloof maakte ook bij schrijver J.R.R. Tolkien indruk. Hij verbleef in Somerset tijdens zijn huwelijksreis in 1916. De Lord of the Rings fans zullen nu wel begrijpen waar hij de inspiratie voor Helm’s Deep in The Two Towers vandaan heeft gehaald.

Je hebt een spectaculair uitzicht als je door de kloof heen rijdt via de B3135. Een andere kijk op de kloof krijg je vanaf boven, wat je kunt verkrijgen door de Cheddar Gorge Walk. In 5,5 kilometer loop je de kloof aan beide kanten op en af (in een ronde). Pas wel op bij de randen want er zijn geen afzettingen! (kijk op cheddarwalking.org.uk/gorge-walk voor meer info om te wandelen).

Er zijn ook grotten uitgesleten in de rotswanden. In één van de grotten is het oudste complete skelet van Groot-Brittannië gevonden. Hij kreeg de toepasselijke naam Cheddar Man. Het is nog meer toepasselijk als je weet dat Cheddar afkomt van het Oud-Engelse woord ceodor, wat diepe donkere holte of buidel betekent.