Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Free House of Public House

Engeland,
Groot-Brittannië


De pub is een bekend element uit de Britse cultuur. De pub is niet alleen een plek waar bier, wijn, cider of sterkere drank gedronken wordt, het is vooral ook een sociaal centrum. Vooral de oudere pubs zijn mooi om te zien door de geschiedenis die ze hebben. Aan de aankleding wordt veel aandacht besteed en om het af te maken een mooi uithangbord aan de gevel.

Er zijn twee soorten pubs namelijk een Free House en een Public House. Free House is een soort pub dat geen eigendom is van een brouwerij en dus vrije keus heeft wat ze voor bieren ze willen serveren. Een Public House (Pub) is afhankelijk van de brouwerij en die bepaalt dus wat er op de tap te verkrijgen is.

Een stukje geschiedenis….
Tijdens de regeerperiode van Koning Hendrik VII werden alehouses, herbergen en tavernes collectief public houses genoemd en later kortweg pubs. In 1552 werd er een wet aangenomen die kasteleins verplichtte om een licentie te hebben om een pub te kunnen runnen. Omstreeks 1577 zouden er naar schatting 17.000 alehouses, 2.000 herbergen en 400 tavernes zijn in Engeland en Wales. Gezien het bevolkingsaantal van die tijd zou er toen één pub zijn voor elke 200 inwoners. Vandaag de dag is dit naar schatting één pub op de duizend inwoners.