Cornwall

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

The Lost Gardens of Heligan

Cornwall,
Groot-Brittannië


The Lost Gardens of Heligan in Cornwall, die al meer dan 400 jaar in het bezit zijn van de familie Tremayne, waren na de eerste wereldoorlog, waarbij 16 van de 22 tuinlieden omkwamen, ernstig verwaarloosd en overwoekerd. Toen ook nog een vernietigende orkaan volgde, was het einde verhaal, tot Tim Smit, een Nederlander, besloot de tuinen nieuw leven in te blazen.
De restauratie begon in 1996 en werd op de voet gevolgd op de Britse tv. Het herstel was een succes: een reeks meren, gevoed via een ruim 100 jaar oud hydraulisch pompsysteem, zorgt voor prachtige bloemen- en moestuinen. De tuinen herbergen bijvoorbeeld een verzameling kolossale rododendrons en camelia's. In een gebied dat een aantal graden warmer is dan de omgeving, waan je je in de jungle. De varens zijn huizenhoog en er zijn touwbruggen waarover je boven de jungle dwaalt zoals op deze foto. Verder hebben de tuinen Europa's enig bewaarde Pineapple Pit (“Ananaskuil’’), die door toegevoegde rottende mest wordt verwarmd. Op die wijze was het in vroeger tijden mogelijk om in koude gebieden toch ananassen te kweken.
Locatie: 8 km ten zuiden van St Austell, via een smalle weg, het laatste stukje is lastig voor campers, maar je kunt gewoon lopen vanaf de nabijgelegen camping.