Topblog van de Week: Pech onderweg image

Topblog van de Week: Pech onderweg

Communitylid Marleen van Meurs scheurde met haar huurauto door Groot-Brittannië. En als een echte Max Verstappen moest ze even een onverwachte pitstop maken … 

Er klinkt een harde klap en meteen voel ik wat er aan de hand is. Een kapotte band. Een paar seconde later staan we stil op een inrit. De enige plek waar we kunnen stoppen. We zijn in het zuiden van Engeland en bermen kennen ze daar niet. Muurtjes, heggen en wallen wel, maar dat stopt niet echt handig en ook niet echt veilig. 


We kijken samen naar het slachtoffer. Het is de voorband, deze is voorzien van een scheur van een paar centimeter. We nemen onze opties door. De wegenwacht bellen zou kunnen, maar dat gaat waarschijnlijk veel geld kosten. Wij nemen namelijk nooit de optie “extra’s” bij het afsluiten van een huurauto. We hebben het ook al die jaren nooit nodig gehad. Maar nu zou het wel handig zijn geweest.
 


Ik ga eerst maar eens naar de eigenaar van de inrit om te vertellen dat we as soon as possible weg zullen zijn. Dan beginnen we aan de zoektocht naar de krik, wielsleutel en reserveband. Het valt nog niet mee om alle benodigdheden te vinden en zelfs internet moet geraadpleegd worden om de krik te lokaliseren.


We hebben wel vaker bandjes verwisseld dus mijn reisgenoot heeft mijn hulp niet nodig. Ik ga alvast op mijn telefoon op zoek naar een autogarage. Toch handig dat je tegenwoordig gewoon kunt internetten met je eigen Hollands abonnementje aan de andere kant van de Noordzee. Inmiddels is de eigenaar van de inrit op de plaats delict en vraagt zich af of we niet beter het verhuurbedrijf of wegenwacht kunnen bellen. Volgens hem moeten we nog minstens een uur rijden voordat we bij een goede autogarage zijn waar ze banden verkopen.


Inmiddels heb ik op internet al een garage gevonden op slecht vijf minuutjes rijden. Ik bedank de man vriendelijk voor zijn advies. Al snel staan we op de stoep bij Jamie van JM Auto Service, maar hij kan ons niet helpen. Hij haalt zijn banden altijd bij een collega en geeft ons het adres. Slechts een stukje verderop.


Een kleine tien minuutjes later rijden we een klein industrieterrein op. We moeten bij Seaton Tyre Supplies zijn, een klein familiebedrijfje. Zoonlief doet het fysieke werk, ma doet het ontvangst én de administratie en pa helpt een handje waar nodig. En ik maar denken dat Jamie ons naar een groot banden- en wielenbedrijf stuurde.


De garage staat gelukkig nokvol met banden. In het midden staat een brug en verder nog wat apparatuur om banden te wisselen en uit te balanceren. In de hoek is een klein kantoortje waar net een bureautje past en verder is elk hoekje gevuld met ordners, boeken en andere paperassen. Ma is nog druk bezig dus ik ga zitten op de stoel die buiten haar kantoortje staat.


Al snel blijkt dat de juiste band er niet is en als ik vraag om iets soortgelijks trekt ze een bedenkelijk gezicht. Ze blijkt geen all season banden te hebben, maar wel een zomerbandje. Meteen de helft goedkoper. Ze kan aan dezelfde band komen, maar dan moeten we een dag wachten. Niet echt een optie omdat we vandaag op doorreis zijn. We gokken op het zomerbandje. Binnen no-time is de band verwisseld. We rekenen £ 74 af en kunnen weer verder. Volgende keer moet ik wel opletten waar ik ga zitten, want de stoel heeft duidelijk wat smeer- en oliesmurrie achtergelaten op mijn broek.


Na vijf minuten on the road krijgen we allerlei meldingen op het dashboard over bandenspanningen en dergelijke. We spitten het menu door en krijgen de melding wel weg, maar deze komt toch om de paar minuten weer terug. We stoppen bij een benzinepomp en we zetten de banden allemaal op gelijke druk. Dan duiken we nog even de boardcomputer in om deze te resetten. Lang leve internet. De rest van de reis hebben we gelukkig geen problemen meer en geen lekke banden.


Als we de auto een kleine week later inleveren loopt de man van het verhuurbedrijf even een rondje rondom de auto en gelukkig valt het zomerbandje niet op. Hij tekent het formulier af. Thuis zie ik dat de borg nog niet is teruggestort op de creditcard. Nu is dat vrij normaal, want dat doen ze wel vaker pas na een aantal weken.


Na anderhalve week valt er een brief van het verhuurbedrijf op de mat, daar zal je het gedonder hebben. Hebben ze toch ontdekt dat we er een ander bandje hebben opgegooid? Dat gaat vast en zeker geld kosten. Tot mijn opluchting is het een verkeersboete. We zijn gesnapt voor te snel rijden en we mogen £ 30 betalen. Zelden ben ik zo blij met een verkeersboete geweest. De volgende keer huren we gewoon weer een auto zonder al die extra’s, want ook dit zijn leuke reiservaringen.