Zakynthos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rust vs Wanhoop

Zakynthos,
Griekenland


Wij waren in 2014 op Zakynthos en het eiland had duidelijk te lijden onder Griekse crisis.
De alarmbellen gingen af in 2009. Toen kwam aan het licht dat er jaren geknoeid was met de begrotingscijfers. Het tekort liep zo op dat het land aan de afgrond bengelde en het in zijn val de euro dreigde met zich mee te sleuren.

Griekenland had hulp nodig om overeind te blijven en enorme hervormingen en besparingen drongen zich op. Op Zakynthos was duidelijk te zien dat hele toestand een enorme impact had op de inwoners: veel (kleinschalige) hotelletjes en restaurantjes waren failliet of lagen er verlaten bij. Er waren niet superveel toeristen.

Locals vertelden ons dat bewoners massaal naar Santorini trokken, omdat dat het enige eiland was dat op toeristisch gebied niet te lijden had onder de crisis. Daardoor ontstond er een nieuw probleem op Santorini: er verzamelden zich véél meer mensen op het eilandje dan dat het dragen kan.

De rust op Zakynthos vonden wij natuurlijk fijn, maar voelde uiteraard wel dubbel omdat ook soms de wanhoop zichtbaar was.
Na 8 j financiële Europese hulp werd deze stopgezet (2018). Ik denk dat het met Zakynthos zelf ondertussen ook weer beter gaat.

Het is een mooi eiland om met een huurautootje of scooter te verkennen. Rijdt langs de kusten of kris kras; je komt deze fantastische uitzichten tegen!