Vasteland

'187305' door HenriBrands '187305' door HenriBrands

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Druipsteen grotten...

HenriBrands

Epirus (Epiros) is het vaste land van Griekenland dat grenst aan Albanië en zich aan de zuidkant uitstrekt tot net boven Lefkas (Lefkada) In Perama zijn de druipsteengrotten een aanrader. Ze zijn zeer imposant en erg uitgestrekt. Je maakt een wandeling van bijna een uur door de gangen en "kamers" voordat je alles hebt gezien.

'319583' door Maarten01 '319583' door Maarten01

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Vikos kloof- diepste.

Maarten01

De Vikoskloof ligt in de regio Zagoria vlakbij de Albanese grens. De kloof staat in het World Guinness Book of records als 's werelds diepste kloof. Wij hebben de 12 km lange kloof van drie verschillende kanten gezien. Vanuit Vikos vonden we hem het mooist.

'504064' door Mary54 '504064' door Mary54

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Meteoraklooster

Mary54

Vanuit Parga bezochten we de Meteora kloosters die op reusachtige hoge rotsen liggen, op deze foto zie je èèn van de kloosters op zo`n gigantische rots.Een bezoek hieraan is beslist de moeite waard.Je kunt ze niet allemaal bezoeken want de kloosters liggen ook op rotspunten waar alleen de nonnen en monikken over en weer gaan in een minliftje waar je dus echt niet in zou willen zitten op zo`n hoogte.

'109764' door Lione Kolsteren '109764' door Lione Kolsteren

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Zonsondergang Kala...

Lione Kolsteren

Zonsondergang in het prachtige Griekse dorp Kala Nera. Dit was elke avond zo. Die Kala Nerezen hebben niet te klagen!! Met de boot hebben we een dag langs alle mooie baaien van Pilion gevaren.

'411995' door jpr '411995' door jpr

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Een van de diepste...

jpr

In het prachtige stokoude landschap van de streek Zagoria in het binnenland van Griekenland vind je temidden van heldere schone rivieren en stoffige dorpjes deze schitterend diepe kloof: Vikos. Op sommige plekken meer dan 1.5km diep, en dus een uitdaging om in af te dalen.

'489077' door Mary54 '489077' door Mary54

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Parga in de avond

Mary54

Parga is een gezellig plaatsje,veel lekkere restaurantjes en als je van winkeltjes houd die zijn er genoeg die vind je in smalle steegjes waar je naar boven loopt op weg naar de burcht,vandaar uit heb ik deze foto genomen.

'497784' door wisseschout '497784' door wisseschout

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Donkere wolken pakken

wisseschout

Donkere wolken pakken zich samen boven Griekenland. Letterlijk en figuurlijk. Deze wolken kondigden een onweersbui aan in de buurt van Alexcandroupolis. Voor de Grieken zelf zal het nu ook niet gemakkelijk zijn. Zouden ze het nu ook als een donder wolk boven hun hoofd voelen nu ze gaan stemmen.

'416470' door Mary54 '416470' door Mary54

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Zagoria gebied

Mary54

Op weg naar de Vikoskloof wat we in eerste instantie niet konden vinden en daardoor verschillende malen op het zelfde punt uitkwamen zijn we toch maar even gestopt om op de kaart te kijken, kon ik mooi even deze foto maken van het prachtige en rustige Zagoria gebied. Even openen a.u.b

'493511' door Mary54 '493511' door Mary54

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Meteora gebied

Mary54

Vanuit Parga hebben we de Meteora kloosters bezocht wat schitterend is om te zien, maar het gebied waar je doorheen komt voordat je er bent mag er ook wezen.

'255558' door whelder '255558' door whelder

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Terugverdienen

whelder

Vandaag las ik ergens dat de beste manier om onze investeringen in Griekenland terug te verdienen het stimuleren van de plaatselijke economie is. Als dat het geval is kan ik Parga aanraden. Anders trouwens ook. Het is een prachtplek met een leuk kerkje op een eilandje, veel baaitjes, vrijstaande rotsen en heel veel kleinschalige winkeltjes en restaurantjes. Je zult er niet de enige toerist zijn maar als je een paar kilometer de bergen in wandelt of fietst ben je dat al snel wel. Parga ligt zo'n 50 kilometer ten zuiden van Korfoe en Igoumenitsa.

'527560' door ALopezBlanco '527560' door ALopezBlanco

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Acheron een rivier ui

ALopezBlanco

Iedereen kent vast het verhaal van de rivier Styx, de rivier die de bovenwereld scheidt van de onderwereld Hades. Achilles werd onsterfelijk omdat hij door zijn moeder als kind in deze rivier werd ondergedompeld, helaas niet helemaal want ze moest hem wel ergens vasthouden...juist aan zijn hiel. Een vertakking van de Styx is de rivier Acheron, wist je dat je daar nu in kan baden en zelf ook onsterfelijk kan worden? Bij het plaatsje Gliki in Griekenland kan je dit doen. Ik ben dol op mythologie en wie wil er nou niet onsterfelijk worden dus tijdens ons verblijf in Parga op het vasteland van Griekenland (noord-westen) kon een bezoekje aan deze mythische plek niet ontbreken. Wat een prachtige rivier!! Helder groen ijskoud water, omringd door veel groen en prachtig door het water gepolijste kalkstenen. De meeste mensen blijven in de buurt van het dorp Gliki. Hier is de rivier weids, niet te diep dus je kan er makkelijk in baden. We liepen een stuk stroomopwaarts langs de rivier naar de bron van de rivier. Een prachtige, rustige, mythische plek! Je ziet het op de foto. De foto is genomen met mijn rug naar de rotsen waar de bron ontspringt. Of ik nu echt onsterfelijk ben....ik durf het te betwijfelen :-)

'315238' door TravelGoom '315238' door TravelGoom

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Rousanou

TravelGoom

Het Rousenou klooster is vermoedelijk het meest gefotografeerde klooster van het Meteora zestal. Door haar ligging in het midden van het gebied is er altijd een boeiende achtergrond te vinden.

'498259' door pensionado '498259' door pensionado

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

De Byzantijnse...moza

pensionado

Dit is het centrale deel van de hoofdkerk (katholikón) van het Osios Loukas kloostercomplex. De wanden zijn met marmerplaten bedekt. De mozaïeken in de gedurfde koepel zijn verdwenen en werden al in de 17e eeuw door fresco's vervangen. In de gewelfzwikken zijn vaak lege plekken, veelal als gevolg van aardbevingen en vernielingen door de Ottomaanse legers. Maar wat er van de 11e eeuwse mozaïeken op een gouden ondergrond nog rest is werkelijk subliem.

'112868' door Lione Kolsteren '112868' door Lione Kolsteren

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Tussen hemel en aarde

Lione Kolsteren

In de Middeleeuwen bouwden monikken hun kloosters in het gebied van Meteora op dit soort steile rotsen. Niemand kon er komen anders dan met toestemming van de monikken zelf: je moest door hen omhoog gehesen worden in een net om er te komen. Let op de toeristen om een beeld te krijgen hoe immens dit is!!

'498124' door pensionado '498124' door pensionado

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

De Byzantijnse...moza

pensionado

Toen wij nog geen 4 weken geleden in Athene waren geland, zijn we meteen met een huurauto naar het weinig bezochte klooster van Osios Loukas gereden. Het ligt op eenzame hoogte in de bergen boven een brede vallei. Zowel om de architectuur als om de mozaïekversieringen behoort dit kloostercomplex tot de belangrijkste gebouwen van middeleeuws Griekenland. Het staat dan ook op de lijst van UNESCO werelderfgoederen. Bij het betreden van de voorhal glinsteren de Byzantijnse mozaïeken op een gouden achtergrond je tegemoet. Een majestueuze Christus als Pantakrator (Allesheerser) wordt geflankeerd door de apostelen Petrus en Paulus. In het gewelf zien we Maria omringd door engelen. Het is nauwelijks te geloven dat deze portretten uit talloze kleine steentjes zijn opgebouwd. Ze werden in de 11e eeuw door kunstenaars uit Constantinopel vervaardigd.

'487165' door Mary54 '487165' door Mary54

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Uitzicht op Panagia

Mary54

Parga is een prachtige plek om te vertoeven, je kunt er alle kanten op om mooie plaatsen te bezoeken. In de late namiddag is het heel mooi om naar het fort boven het dorp te gaan, je hebt er schitterende uitzichten zoals hier waar je op het kleine eilandje Panagia kijkt.

'110998' door Lione Kolsteren '110998' door Lione Kolsteren

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Griekse zonsondergang

Lione Kolsteren

Een bijzonder fraaie zonsondergang op het schiereiland Pilion.....

'498181' door pensionado '498181' door pensionado

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

De Byzantijnse...moza

pensionado

De hoofdkerk van het klooster is naar voorbeeld van de Aya Sofia in een achthoek gebouwd waarop de koepel rust. In de gewelfzwikken zijn enkele van de allermooiste afbeeldingen te zien, zoals deze Doop van Christus in de Jordaan. Boven de hand van Johannes verschijnt de duif die de Heilige Geest symboliseert en daarboven de hand van God de Vader. In het in blauwe banden weergegeven water van de Jordaan staat een gouden kruis.Twee engelen dragen de kleding van Christus. Dit wonderschone mozaïek werd bijna 1.000 jaar geleden gemaakt.

'394126' door Mary54 '394126' door Mary54

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Mooi uitzicht

Mary54

In Parga is het heerlijk om te wandelen en je hebt prachtige uitzichten zoals deze,hier zijn we naar boven gelopen naar het Venetiaanse fort, in de avond is het een prachtig uitzicht!

'437204' door RReintjes '437204' door RReintjes

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Even weg.....

RReintjes

Zo nog een paar uurtjes, even een kort slaapje en dan weer op weg naar Griekenland. Dit keer naar het eiland Thassos, waar wij zestien jaar geleden voor het laatst waren.

'190945' door rvankrimpen '190945' door rvankrimpen

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Kwal

rvankrimpen

Op een warme dag in Augustus kwamen ze plots uit het niets met duizenden en duizenden tegelijk voor bij drijven dan wel zwemmen.. Kwallen.. Het soort ken ik niet maar ze bleken volkomen ongevaarlijk.

'453017' door TravelGoom '453017' door TravelGoom

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Nikolaas klooster...M

TravelGoom

Het Agios Nikolaos Anapafsas klooster is de kleinste van het stel en de eerste die je tegenkomt als je het magische gebied tussen de Meteora-kloosters in duikt. Gebouwd eind 15e eeuw al twijfels men of dat niet eerde was. Ochtendfoto.

'498381' door pensionado '498381' door pensionado

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

De Byzantijnse...moza

pensionado

De ongeveer 1000 jaar oude mozaïeken zijn het best bewaarde gebleven in de voorhal van de hoofdkerk van het prachtig in de bergen gelegen kloostercomplex van Osios Loukas. Een van mijn favoriete scènes is die van de Voetwassing van de apostelen door Christus. De maker heeft de verbazing op de gezichten van de toekijkende leerlingen weten weer te geven.

'423219' door agrotewal '423219' door agrotewal

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Zagoria

agrotewal

Dit is een afbeelding van een dorpje in de bekende Noord Griekse streek Zagoria. Er wonen heel weinig mensen en de natuur is magistraal. De bekende Vikoskloof begint in deze streek. De huizen in deze streek zijn heel herkenbaar, en hebben een traditionele bouwstijl.