Samos

'487485' door carolienduistermaat '487485' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

De Grot Kakoperato

carolienduistermaat

Vanuit het bergdorpje Kosmadei kun je naar de grot Kakoperato wandelen. Een paar jaar geleden zijn we met de quad naar dit dorp gereden en op zoek gegaan naar het begin van de wandeling. Dit is nog niet zo eenvoudig (mijn man had al vaker pogingen ondernomen), maar nu hadden we, na een eerder mislukte poging die week, een tekening op een bierviltje meegekregen van een restaurant-eigenaar. Het kapelletje waar het beginpunt in de buurt ligt, hadden we weer zo gevonden, maar zelfs met de tekening moesten we nog even zoeken. Ben je eenmaal op de goede weg, dan staat het verder perfect aangegeven. Ik was niet echt blij met het pad, veel geklauter over ongelijke stenen en een behoorlijke afgrond aan mn rechterkant. Toen het halverwege ook nog begon te regenen en te rommelen, zakte mn humeur tot onder nul. Omdat we halverwege waren, toch maar besloten door te lopen en eenmaal in de grot barstte er een behoorlijk onweer los. In de grot kon je via een hele steile trap naar boven, waar een soort kapelletje is. Toen ik me boven aan de trap omdraaide keek ik zo'n gigantische diepte in, dat ik eigenlijk zo snel mogelijk weer weg wilde. Toen het dan uiteindelijk ook een beetje opklaarde gauw weer op de terugweg en wat was ik blij toen we weer bij onze quad waren.

'461391' door carolienduistermaat '461391' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Samos

carolienduistermaat

Op een foto van de Griekse eilanden verwacht je een blauwe zee en een blauwe lucht. Wij gaan al jaren in het voorjaar naar Samos en dan kom je ook dit soort landschappen tegen. Behalve dat het hele eiland vol staat met bloeiende brem, zie je ook hele velden met klaprozen.

'499340' door carolienduistermaat '499340' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Uitzicht klooster...Z

carolienduistermaat

Ten noordoosten van Vathy (Samos Stad) ligt het 18e eeuwse klooster Zoodochou Pigi. Het ligt op een van de hogere punten van Samos; dit klooster wordt beschouwd als één van de mooiste van het eiland. Het klooster wordt nog steeds gebruikt, als je binnen wilt kijken moet je wel bedekkende kleding dragen. Het uitzicht vanaf het klooster is prachtig.

'488485' door carolienduistermaat '488485' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Moni Megalis Panagias

carolienduistermaat

Na zoveel jaren Samos, hebben we een aantal vaste adresjes waar we iedere keer weerkomen. Eén daarvan is Taverne Panorama bij Koumaradei. Koumaradei is een bergdopje op het eiland Samos, 13 kilometer ten westen van Pythagorion. Het ligt op ongeveer 300 meter hoogte, op de hellingen van een fraai begroeide berg ten zuiden van het Karvounis-gebergte. Koumaradei is in het verleden een zeer rijk dorp geweest, dat zie je aan de vele mooie herenhuizen die hier staan. Sommige hiervan zijn helaas vervallen. Waarschijnlijk is de naam afgeleid uit het woord 'koumariá' dat aardbeiboom (arbutus unedo) betekent. In het dorp zijn enkele zeer mooie kerken te bewonderen. De inwoners zijn vooral landbouwers. Boven op de hellingen van de berg loopt de provinciale weg en hier zijn enkele ambachten gevestigd en souvenirwinkeltjes. Je kunt hier bijvoorbeeld handgemaakte keramische kopjes of andere voorwerpen kopen of tafelkleden. Er zijn enkele taverna's waaronder de taverna 'Panorama'. Vanaf het terras van de taverna heb je een uitstekend uitzicht over de Tigani-baai en in de verte kun je de badplaatsen Ireon en Pythagorion en de landingsbaan van het vliegveld zien liggen. Halverwege de weg naar Myloi, ten zuiden van Koumaradei, ligt het klooster Moni Megalis Panagias. Dit klooster is in de middeleeuwen in het jaar 1593 gebouwd. Linksboven op de foto nog net de (niet al te lange) landingsbaan van Samos.

'496802' door carolienduistermaat '496802' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Onderweg van Kokkari.

carolienduistermaat

Gisteren heb ik een foto geplaatst van een Pope op een terras in Mytilini en daarbij vermeld dat we daar regelmatig komen omdat er een mooie wandeling is van Kokkari naar Mytilini. De wandeling (kan trouwens ook met de quad) is ongeveer 11 km. en gaat door een prachtig afwisselend landschap van stukken bos, olijvenboomgaarden, bergen met pijnbomen en velden met bloemen.

'503273' door Annemieke50 '503273' door Annemieke50

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Zo blauw...

Annemieke50

Als we ergens zijn huren we altijd een auto en gaan op pad. Samos leent zich hier zeker voor, prachtige kleine plaatsjes en het binnenland moet je ook echt gezien hebben. Terug langs de kust zien we de mooiste kleuren blauw voorbij komen! Om even een tijdje bij te gaan zitten en van te genieten...

'501068' door carolienduistermaat '501068' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Vourliotes

carolienduistermaat

Het dorp Vourliotes met zijn ongeveer 500 inwoners is waarschijnlijk het meest schilderachtige bergdorpje en zowiezo één van de mooiste dorpjes op het eiland Samos. Het ligt in het noorden van het eiland op zo'n 300 meter hoogte bij Kampos of Kambos en Avlakia, ongeveer in het midden van het eiland als je van links naar rechts kijkt. Vourliotes is een oud dorp dat stamt uit de 16e eeuw en de eerste bewoners die zich er vestigden kwamen uit het dorp Vourla in Klein Azië. Zij gaven de naam Vourliotes aan het dorp. Vourliotes ligt aan de voet van de berg Lazaros. De weg naar het dorp is minder spectaculair dan bijvoorbeeld de route naar het nabijgelegen Ampelos (daarbij rijd je door het nachtegalenbos met zijn enorme bomen) en misschien zijn de uitzichten iets minder spectaculair dan vanaf Ampelos, maar het dorp is veel mooier en er valt veel meer te zien. Aan het begin van het dorp Vourliotes is een taverna en daarna aan de rechterkant van de weg een kleine parkeerplaats. Het beste is het om je auto een stukje voordat je het dorp inrijdt te parkeren, omdat de straten snel smaller worden. In het midden van het dorp is een mooi plein met restaurants en er zijn mooie kerkjes, veel kleurrijke huizen met erkers en leuke smalle straatjes met bloemen. Het centrum van het dorp Vourliotes is autovrij.

'483968' door SLens '483968' door SLens

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Spannende landingsbaa

SLens

Vlak voor onze reis naar Samos zei iemand ons: zet je zelf schrap bij de landing. En inderdaad, het vliegtuig gaat vol in de ankers om op tijd stil te staan. Zie hier in het midden van de foto een korte landingsbaan tussen zee en bergen..

'508131' door carolienduistermaat '508131' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Kokkari

carolienduistermaat

Kokkari ligt aan de noordkust van Samos op een afstand van 9,5 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Vathý. Het schilderachtige vissershaventje, diende in het verleden als haven voor het hoger gelegen dorpje Mytilíni. De geschiedenis van Kokkari gaat terug naar het begin van de 19e eeuw. De oude dorpskern werd gesticht op de lage westelijke kaap, die door een landtong verbonden is met een klein rotseilandje. Het nieuwe Kokkari is één van de belangrijkste vakantieoorden en al jaren onze uitvalsbasis als wij op Samos zijn. Waar de lokale bevolking in het verleden vooral leefde van de visvangst en landbouw, houden de huidige bewoners zich vooral bezig met het toerisme. En dat is niet zo verwonderlijk! Kokkari behoort tot het zeer waterrijke en uiterst groene gebied rondom het Ámbelosgebergte. Twee hoge bergtoppen steken achter de kust boven het landschap uit: de Profítis Ilias met 1153m hoogte en de 1039m hoge Lázaros.

'508741' door carolienduistermaat '508741' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Stavrinides

carolienduistermaat

Tijdens onze tochtjes per quad over het eiland is het genieten van de vele mooie vergezichten en de witte dorpjes die daar tegen de bergen geplakt lijken te liggen. Zoals gezegd waren wij hier met de quad, maar er zijn twee mogelijkheden om naar Stavrinides te lopen. Voor de eerste wandel je naar Agios Konstandinos. Halverwege het dorp begint een oud pad (kalderimi) naar Ano Agios, vandaar volg je het goed aangegeven pad naar Stavrinides. Voor de andere mogelijkheid klim je naar Manolates en volg vanaf daar het pad naar Stavrinides.

'124076' door vieky '124076' door vieky

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Grote griekse...onder

vieky

Tussen alle reisfoto´s mag er ook best een grappige foto tussen komen, zoals deze.... zulke grote onderbroeken had ik nog nooit gezien!!!

'422235' door RReintjes '422235' door RReintjes

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Vissers attributen

RReintjes

Enige jaren geleden waren wij op Samos. Het was de tweede keer dat ik daar op vakantie was en na al die jaren was het nog even mooi. Deze foto van de attributen van een visser maakte ik in het mooie plaatsje Kokkari.

'462449' door carolienduistermaat '462449' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Posidonio

carolienduistermaat

We gaan in het voorjaar al jaren naar Samos. We huren dan een quad en komen overal waar we willen en niet alleen via de geasfalteerde weg. Eén van de tochtjes waar we ieder jaar een dagje voor uittrekken is naar Posidonio, een dorpje in het uiterste zuidoosten van Samos. Het plaatsje stelt op zich niet veel voor, maar de tocht ernaar toe is geweldig en er is een visrestaurant, pal aan het water, waar je heerlijk kunt lunchen. In de laatste paar kilometer daal je af en heb je bijna na iedere bocht een prachtig zicht op Posidonio.

'512346' door carolienduistermaat '512346' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Blue Chairs Vourliote

carolienduistermaat

Als je Vourliotes googled, kom je vanzelf terecht bij de taverne Blue Chairs op het pleintje. Ieder jaar komen we hier wel een keer voor een kopje koffie of een lunch. Op dit plein zijn een stuk of vijf restaurantjes/tavernes, maar alle toeristen zitten altijd bij Blue Chairs. Bij de groene stoeltjes heb ik geloof ik nog nooit iemand zien zitten en bij het restaurantje in de hoek, met de bruine stoeltjes, zitten meestal een paar locals. Dit jaar was het opmerkelijk druk in het hoekje, heel veel lokale mensen in hun mooiste kleren en zelfs op het terras van Blue Chairs waren een aantal locals neergestreken. Eerst dachten we nog even aan een feestje, maar het bleek om een begrafenis te gaan. Dit werd duidelijk toen we langs de kerk terugliepen; de deksel van de kist met de naam van de overledene erop stond voor de kerk en mensen liepen de kerk in en uit. Verder stonden en lagen er heel veel "plastic" bloemen. Ik heb dit hier al vaker gezien op kerkhoven en heb me daar altijd over verwonderd. Een eiland met zoveel mooie bloemen, en mensen die je ook altijd bezig ziet met hun tuintjes en potten met planten, dat daar bij een begrafenis van die lelijke plastic dingen gebruikt worden.

'496721' door carolienduistermaat '496721' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Ook de Pope moet eten

carolienduistermaat

Ieder dorp op Samos (althans, iets uit de kust) heeft wel een mooi plein met terras en het leuke daarvan is, dat deze volop gebruikt worden door de lokale bevolking. Deze foto zou dan ook overal gemaakt kunnen zijn, maar dit is het traditionele plein van Mytilini. In het mdden een grote boom en daaronder de tafeltjes en stoeltjes van de verschillende tavernes. Vanuit Kokkari (waar wij altijd verblijven) is er een wandeling door een prachtig gebied van ca. 11 km naar Mytilini. Wij komen hier dan ook nog wel eens.

'508241' door carolienduistermaat '508241' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Tsopela beach

carolienduistermaat

Onderweg langs de zuidkust van het eiland Samos waren we op zoek naar een lunchplek. Op de kaart zagen we een weggetje aangegeven naar Tsopela beach waarbij ook een parasolletje was ingetekend, dus volgens ons konden we daar wel lunchen. Bij de afslag stond inderdaad een bordje met de naam van een taverne, dus wij vol goede moed naar beneden (we zaten op een hoogte van zo'n 800 m). Het was zo'n zand-kiezel-kuilen-keienweggetje, dat alleen berijdbaar is met een 4-wheel-drive of met een quad en halverwege vroeg ik me af hoeveel mensen deze moeite zouden nemen alleen om bij een strandje te komen, en of daar überhaupt wel een taverne zou zijn. Toen we eindelijk beneden aankwamen hebben we onze ogen uitgekeken, het strandje bleek een waar paradijsje, waar behalve wij, verder niemand was. De taverne was uiteraard gesloten, maar geen haar op het hoofd van een Griek die bedenkt om even "closed" op het bordje boven te zetten.

'510875' door carolienduistermaat '510875' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Tsamadou Beach

carolienduistermaat

Het strand van Tsamadou ligt even buiten Kokkari in een prachtige baai. Het laatste stuk naar het strand moet je te voet afleggen via een vrij stijl weggetje naar beneden. Aan het strand zijn taverna's en zonnebedjes. Het strand bestaat voornamelijk uit keitjes en bij de zee loopt het stijl af. Wij hebben er alleen een lunch gebruikt, maar dan heb je wel dit uitzicht.

'492099' door dennisenroel '492099' door dennisenroel

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Ode aan Pythagoras

dennisenroel

Er zijn maar weinig wiskundigen die echt populair of beroemd zijn geworden, maar Pythagoras is er zeker één van. Hij werd omstreeks 572 voor Christus geboren op het eiland Samos en het dorpje Pythagorion is ernaar vernoemd. In de haven staat een standbeeld als ode aan Pythagoras. En natuurlijk is het direct een verwijzing naar de bekende stelling van Pythagoras, die over driehoeken gaat.

'487021' door carolienduistermaat '487021' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Haventje Kokkari

carolienduistermaat

We gaan al meer dan 10 jaar in het voorjaar naar Samos voor een dag of 10. Onze uitvalsbasis is dan steevast Kokkari, een havenstadje in het Noorden van Samos. We hebben het hier in die jaren wel drukker zien worden en er is het nodige bijgebouwd, maar het blijft gelukkig allemaal kleinschalig. Als je het dorp uitloopt dan loop je zo de bergen in en kun je mooie wandelingen maken naar o.a. Vourliotes en Mytilini. De foto is genomen in het haventje, waar heel veel leuke tavernes en gezellige terrasjes te vinden zijn.

'492178' door carolienduistermaat '492178' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Haventje Samos

carolienduistermaat

Wij vinden het geweldig om Samos met de quad te verkennen, omdat je hiermee ook off-the-road kunt rijden. We waren bij Samos-stad het havengebied in gereden om van hieraf de weg langs de kust te volgen. Een mooie route door een heuvelachtig landschap met prachtige vergezichten. Van bovenaf zagen we in de verte een paar huisjes en bootjes en besloten om daar, via een kiezelpad, naar toe te rijden. Eenmaal daar bleek er een taverne, een kerkje en een klein haventje, maar eerlijk gezegd, deze foto had op heel veel plaatsen op Samos genomen kunnen zijn.

'439215' door dennisenroel '439215' door dennisenroel

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Paradijselijke baai

dennisenroel

Op weg naar een klooster, dat we overigens nooit hebben gevonden, kwamen we langs dit goed bewaarde geheim op een verlaten deel van het eiland Samos. Een paradijselijke baai. Op een local met een hond na, hadden we het strand voor ons alleen. Heerlijke plek!

'500312' door carolienduistermaat '500312' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Posidonio

carolienduistermaat

Eén van onze vaste tochtjes, als we op Samos zijn, is naar Posidonio, een dorpje in het uiterste zuidoosten van Samos. Het plaatsje stelt op zich niet veel voor, maar de tocht ernaar toe is geweldig en er is een visrestaurant, pal aan het water, waar je heerlijk kunt lunchen. In de laatste paar kilometer daal je af en heb je bijna na iedere bocht een prachtig zicht op Posidonio. Als het niet al te warm is zoeken we een plaatsje direkt aan het water (je zit dan wel in de zon) en heb je dit uitzicht.

'498458' door carolienduistermaat '498458' door carolienduistermaat

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Uitzicht vanaf ons...

carolienduistermaat

2 jaar geleden gingen mn zus en nichtje met ons mee naar Samos. We besloten te kiezen voor een hotel waar we zelf nog niet eerder waren geweest, maar waarvan we wel wisten waar het lag. En de ligging bleek inderdaad super, als je het hotel verliet door de voordeur keek je op het haventje van Kokkari en vanuit onze hotelkamer keken we langs het strand met op de achtergrond de bergen. Er volgt natuurlijk een "maar", want de kamers, en vooral de badkamer, waren echt piepklein. Normaal vind ik dat allemaal niet zo'n probleem, want we slapen er alleen maar, maar in dit geval begon het me na een weekje wel tegen te staan. Als er één in de badkamer was, kon de ander er niet eens naar binnen. Ook de ontbijtruimte was er niet op berekend dat er meer dan 2 personen gelijktijdig rondliepen. Jammer, want qua ligging had ik er de volgende keer zo weer geboekt.

'512768' door dennisenroel '512768' door dennisenroel

GriekenlandSamos

GriekenlandSamos

Geitenherder op Samos

dennisenroel

Samos leent zich bij uitstek om een auto te huren en het eiland rond te toeren. Bij het dorpje Vourliotes kwamen we deze geitenherder tegen. Zijn honden waren niet zo gecharmeerd van ons bezoek.