Rhodos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het Sanatorium van Eleousa

Rhodos,
Griekenland


Bij Rhodos denk je al snel aan zon, zee en strand. Des te verrassender was het dat ik hier een plek aantrof, die zomaar het decor zou kunnen vormen voor een spannende thriller. Ik heb het over het Sanatorium van Eleousa.

In de centrale hooglanden van Rhodos vind je het kleine dorpje Eleousa, waar zo'n 250 Rhodenzen wonen. Toen de Italianen na de Tweede Wereldoorlog Rhodos uit handen moesten geven aan Griekenland, startte de Griekse longarts Emmanuel G. Kostaridis in dit dorp een sanatorium in een deel van de leegstaande gebouwen. In de Dodekanesos-eilanden was een gebrek aan een goede opvang voor tbc-patiënten en dit sanatorium voorzag in die behoefte. Drieëndertig jaar bleef dit gebouw als zodanig in gebruik, 1581 patiënten werden behandeld. Sinds 1970 staat het gebouw leeg. Er wordt niets aan gedaan. En dat is een heel surrealistisch gegeven, want het sanatorium omzoomde de helft van het centrale plein van het dorp. Nog altijd is het hart van het dorp dus een verzameling spokerige gebouwen. Het is openbaar toegankelijk, maar wanneer je erdoorheen loopt lopen de rillingen over je lijf. Je verwacht elk moment een zombie om de hoek, of een vleermuis die je aan het schrikken maakt.

Ik vond het ge-wel-dig! Het is ontzettend absurd. Mooi wellicht niet direct, dus ik verwacht ook niet dat elke reporter hier direct warm voor loopt. Maar voor de avonturiers en fantasten onder ons is dit echt een unieke plek die je in je achterhoofd moet houden wanneer je Rhodos bezoekt. Het breekt zo lekker je no-stress-vakantiegevoel ;-)