Rhodos

'455423' door JMoerkens '455423' door JMoerkens

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Twee Zeeën

JMoerkens

Helemaal in het zuiden van Rhodos ligt het schiereilandje Prasonisi, slechts met een smalle strook strand verbonden met de rest van het eiland. Een hele bijzondere plek omdat je aan de ene kant van de strook in de Egeïsche Zee kunt zwemmen, om vervolgens binnen een minuut aan de andere kant de Middellandse Zee in te lopen. Een walhalla voor watersporters zoals je aan de vele surfers kunt zien. Surfen is aan mij niet besteed, maar ik vond het uitzicht prachtig! Ik stond hier hoog op het schiereilandje en je kijkt dus de richting in van de rest van Rhodos.

'457268' door whelder '457268' door whelder

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Veel vlinders

whelder

Als je in de goede tijd van het jaar (juli/augustus) in de vlindervallei Petaloudes op Rhodos komt weet je niet wat je ziet. Er zijn dan echt honderdduizenden vlinders. Als ze stil zitten is de tekening vooral zwart en roomwit. Als de vleugels opengaan is er veel oranje. een aanrader.

'491572' door jhhuijs '491572' door jhhuijs

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Het kruis op de berg.

jhhuijs

Net buiten Rhodos is de berg Filerimos. Op deze berg staat een klooster en een 18 meter hoog kruis met op het pad ernaar toe de gehele kruisweg. Deze bezienswaardigheid wordt vaak door toeristen overgeslagen maar is zeker de moeite van het bezichtigen waard.

'267135' door travelster '267135' door travelster

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Schildpadden op Rhodo

travelster

Tijdens onze huwelijksreis vorig jaar op Rhodos reden wij op onze brommertje het hele eiland over. Bij aankomst van de bekende vlindertuin ( Petaloudes) zakte ons de moed in de schoenen bij het zien van de vele bussen vol toeristen. ( ja, zijn we zelf ook, ik weet het). We besloten om even de benen te strekken en parkeerden onze brommobielen tegenover de ingang van de eerder genoemde bezienswaardigheid. En toen zagen we ze……..een stuk of 5 turtles in een lager gelegen meertje. Veel leuker dan met honderden tegelijk een vlindertuin bezoeken…………

'498355' door JMoerkens '498355' door JMoerkens

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Lindos: Mooiste Dorp.

JMoerkens

Het is natuurlijk slechts een mening, maar wat mij betreft is Lindos veruit het mooiste dorp van Rhodos. Een prachtig wit dorp, vlakbij de kust. Het is gebouwd aan de voet van een heuvel met daarop de Akropolis, de oude citadel van Rhodos. Het heeft een levendige dorpskern met winkeltjes en restaurants. Maar vergeet ook vooral niet door de muisstille witte straatjes te slenteren buiten het toeristisch hart. Je voelt hier echt een authentieke sfeer en er zijn mooie deuren en poorten te zien. En verdwalen kun je eigenlijk niet, aangezien je altijd de Akropolis als referentie hebt. De Akropolis zelf bezoeken kan ook voor een geringe entreeprijs, is ook zeker de moeite waard! Deze foto is de eerste foto die ik maakte van het witte stadje. Ik kwam met de huurauto aanrijden en ineens zag ik dit. Ik was blij verrast, vond het een fantastisch gezicht! Het is ook mijn favoriete foto gebleven van de plek, omdat ik dat wow-gevoel er nog steeds bij krijg als ik het zie.

'152736' door marjolijn '152736' door marjolijn

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Klooster Panormitis

marjolijn

We maken een boottochtje van Rhodos naar het eiland Simi, geboorteplaats van de drie Gratiën, recenter bekend om de sponzen die in de 19e en 20e eeuw door duikers naar boven werden gehaald, tot 70 m diep. We beginnen met een bezoek aan het klooster Panormitis, gewijd aan de aartsengel Michaël. Ik was op Rhodos tijdens het Griekse paasfeest, een aanrader.

'539577' door JMoerkens '539577' door JMoerkens

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Het Sanatorium van...

JMoerkens

Bij Rhodos denk je al snel aan zon, zee en strand. Des te verrassender was het dat ik hier een plek aantrof, die zomaar het decor zou kunnen vormen voor een spannende thriller. Ik heb het over het Sanatorium van Eleousa. In de centrale hooglanden van Rhodos vind je het kleine dorpje Eleousa, waar zo'n 250 Rhodenzen wonen. Toen de Italianen na de Tweede Wereldoorlog Rhodos uit handen moesten geven aan Griekenland, startte de Griekse longarts Emmanuel G. Kostaridis in dit dorp een sanatorium in een deel van de leegstaande gebouwen. In de Dodekanesos-eilanden was een gebrek aan een goede opvang voor tbc-patiënten en dit sanatorium voorzag in die behoefte. Drieëndertig jaar bleef dit gebouw als zodanig in gebruik, 1581 patiënten werden behandeld. Sinds 1970 staat het gebouw leeg. Er wordt niets aan gedaan. En dat is een heel surrealistisch gegeven, want het sanatorium omzoomde de helft van het centrale plein van het dorp. Nog altijd is het hart van het dorp dus een verzameling spokerige gebouwen. Het is openbaar toegankelijk, maar wanneer je erdoorheen loopt lopen de rillingen over je lijf. Je verwacht elk moment een zombie om de hoek, of een vleermuis die je aan het schrikken maakt. Ik vond het ge-wel-dig! Het is ontzettend absurd. Mooi wellicht niet direct, dus ik verwacht ook niet dat elke reporter hier direct warm voor loopt. Maar voor de avonturiers en fantasten onder ons is dit echt een unieke plek die je in je achterhoofd moet houden wanneer je Rhodos bezoekt. Het breekt zo lekker je no-stress-vakantiegevoel ;-)

'193250' door Daisybel '193250' door Daisybel

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Filerimos kruis

Daisybel

Dit is het Filerimos kruis. Dit is gebouwd op het hoogste punt van Rhodos. Je kan ook bovenop het kruis komen, dat geeft een schitterend uitzicht!

'490548' door NNancyJanssen '490548' door NNancyJanssen

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Kalithea Thermen

NNancyJanssen

Kalithea is een klein dorpje en tegelijk de naam van een gemeente aan de oostelijke kust van Rhodos. Het ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van Rhodos-stad. Vroeger was Kalithea bekend en beroemd om de geneeskrachtige bronnen/thermen die zich hier bevonden. Er staan hier nog een aantal gebouwen die dit bevestigen. De gebouwen vormen een bezienswaardigheid op zich en het gebouw met het kuuroord is geheel gerenoveerd. Dit is zeker de moeite waard om te bezoeken, daar hier ook het hele jaar door diverse tentoonstellingen gehouden worden. Hier hangen o.a. mooie foto's van scene's uit beroemde films die hier gedeeltelijk gedraaid zijn zoals o.a. "The Guns of Navarone" en "Zorba de Griek". Ook kun je de voor en na foto's bekijken van de renovatie. Bij Kalithea zijn twee kleine baaien waarvan er eentje gebruikt wordt als aanlegplek voor bootjes in de baai bij het kuuroord zelf. Hier bevindt zich een luxe strandtent met terras waar je lekker een hapje en een drankje kunt doen. Het is een beetje de ontmoetingsplek van het hippe volk. De schitterende mozaïeken vloer is kenmerkend voor het hele eiland, je vindt het overal terug.

'491023' door jhhuijs '491023' door jhhuijs

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Trots als een pauw

jhhuijs

Op de berg Filemerinos valk bij Rhodos bezoeken we het klooster de het 18 meter hoge kruis. Daar aangekomen worden we verrast door ontzettend veel pauwen. we lopen naar het klooster en onderweg is een pauw indruk aan het maken op een vrouwtje. Van deze gelegenheid maak ik dus gebruik als hij zo trots as een pauw staat te stralen.

'546010' door JMoerkens '546010' door JMoerkens

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Het Haventje van...Ko

JMoerkens

In het oosten van het Griekse eiland Rhodos ligt het badplaatsje Kolymbia. Hoewel het dorp niet echt belanghebbende of bezienswaardige attracties heeft, is het wél heel gunstig gelegen op het eiland. Binnen een half uurtje noordwaarts zit je in de hoofdstad Rhodos-stad, en in dezelfde tijd zuidwaarts in het prachtige witte dorp Lindos. Kolymbia ligt aan de voet van de berg waarop het Tsambika-klooster gelegen is, waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt. Bovendien heeft het dorp een klein charmant haventje met een mini-kapelletje, te zien op deze foto.

'275437' door pkoelewijn '275437' door pkoelewijn

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Turkse begraafplaats

pkoelewijn

Een rustige sfeer op de Turkse begraafplaats van Rhodos stad. De oude, soms ook wel nieuwe grafstenen vormen een grillig patroon onder de oude bomen. Hier komen de zwerfkatten van de stad om te eten en te slapen. De voedselbakjes worden tweemaal per dag gevuld.

'484092' door JMoerkens '484092' door JMoerkens

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

De Haven van...Rhodos

JMoerkens

Wanneer je Rhodos bezoekt, mag je Rhodos-stad niet overslaan. De stad heeft een heerlijk sfeertje en er is aardig wat te zien. Bovendien valt er (vooral in de kleine zijstraatjes) veel te genieten op culinair vlak! Vergeet de toeristische massa-restaurants op de grootste hotspots. Juist de kleine familierestaurantjes zijn de moeite waard. Op deze foto zie je het zicht op de haven van Rhodos-stad en op de zee, gezien door een kader gevormd door de oude stadsmuren.

'251699' door pkoelewijn '251699' door pkoelewijn

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Zicht op de baai van.

pkoelewijn

Wandelend over de Kali Strata (goede weg), een trapstraat met 400 treden, in Simi, de hoofdstad van het gelijknamige eilandje, krijg je prachtige uitzichten op de baai en op de stad. (Zie ook mijn tip: Excursie naar Simi).

'276043' door pkoelewijn '276043' door pkoelewijn

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Mandrakihaven

pkoelewijn

In de Mandrakihaven vind je vooral plezierboten. Sommige van die boten zijn gigantisch en superdeluxe en andere heel klein en eenvoudig. Af en toe zie je een verdwaald vissersbootje, meestal bedoeld om toeristen mee te nemen. Op de achtergrond de Verkondigingskerk met de separate klokkentoren.

'436612' door ambuman '436612' door ambuman

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Grieksblauw

ambuman

In 2012 zijn wij op vakantie gegaan naar het griekse eiland Rhodos. Rodos is het op drie na grootste eiland van Griekenland en maakt deel uit van de Dodekanesos. Het is een van de meest oostelijke eilanden die tot Griekenland behoren, strategisch gelegen op slechts een paar kilometer ten zuiden van het Turkse vasteland. In onze huurauto hebben wij het eiland verkent en onderweg heb ik deze foto geschoten.

'304969' door Gerrit-Gaspedaal '304969' door Gerrit-Gaspedaal

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Rust

Gerrit-Gaspedaal

Rhodos-Stad, de oude binnenstad op een willekeurige dag in de bouwvak van 2005: Dikke Duiters, bolle bierbuiken. Roodverbrande Britten, schreeuwende voetbalshirts. Zwetende Scandinaviërs, tafels drank. Luidruchtige Spanjaarden, tassen souvenirs. Drukke Italianen, design zonnebrillen. Brabbelende Fransen, onverstaanbaar koeterwaals. Locale Grieken, ongeïnteresseerd slapend, Ongeschoren Balkanezen, criminele koppen. Hardpratende Hollanders, fanatiek onderhandelend. Dronken Russen, onbeschaamd breeduit. Overacting Amerikanen, irritant aanwezig. En af en toe, ja hééél af en toe een rustpuntje in één van de pittoreske zijstraatjes....

'490888' door jhhuijs '490888' door jhhuijs

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Ridderstraat

jhhuijs

De Ridderstraat is het enige volledig bewaard gebleven laatmiddeleeuwse woonstraat van Europa. Het is een zeer sobere straat. Rechts en links staan boven in de gebouwen staan versierd diverse wapens van de desbetreffende ridderordes.De straat begint bij de vrijheidspoort en eindigt bij het paleis van de grootmeesters.

'304953' door Gerrit-Gaspedaal '304953' door Gerrit-Gaspedaal

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Aaaaivunhoooo!

Gerrit-Gaspedaal

Ivanhoe. Roger Moore. Geharnaste James Bond avant la lettre. Strijdgewoel en wapengekletter. Schoone Jonckvrouwen. Wapperende manen. Lancelot en Guinevere. Hoekige kantelen. Metersdikke muren. Magische Excalibur. Geschaakte deernes. Gekettingde ophaalbrug met ijzeren valhek. Vierendelen. Norse schildwachten. Johan. De Rode Ridder. Wambuizen en Zwarte Pest. Floris. Rutger Hauer. Goedendag. Mannen met baarden. Vrouwen met kuisheidsgordels. Vier Musketiers. Woelige Middeleeuwen. William Shakespeare. Katapult. Peck ende Veeren. Kasteelfeest en steekspel. Gekleurde banieren. Wapenschild. Playmobil. Merlijn. Sint Joris. Draak. Erecode. Jachttafereel. Gulden Sporenslag. Geringde maliënkolder.Toernooi. Heraldiek.Stinkende kerkers. Kuras. Kruisboogprecisie. Thorgal. Teutonen. Orde der Tempeliers. Kruistochten. Don Quichot. Rossinante. Zomaar even honderd (tel maar na) woorden die me te binnen schoten toen ik in 2005 dit ineens in de brandende zon om de hoek zag opdoemen in Rhodos-Stad: het "Palation Megalou Magistrou" (Paleis der Grootmeesters...vandaar dat schaken...).

'522550' door blauwvinger '522550' door blauwvinger

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Acropolis van Lindos

blauwvinger

Dit is een gedeelte van de Acropolis van Lindos op het Griekse eiland Rhodos. Dit was mijn eerste vakantie dat ik alleen op vakantie ging. Deze foto is met een analoog fototoestel genomen en veel later gescand.

'267764' door nelita '267764' door nelita

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Nog een...schilderstr

nelita

Nog een prachtig straatje in Rhodos op het eiland Rhodos. De mensen massa is dus duidelijk best te ontvluchten. Het was een heerlijke middag !! Ik heb genoten en inspiratie mee naar huis genomen :-))

'398712' door inge55 '398712' door inge55

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Zonsondergang

inge55

Ik was in mei op Rhodos Op de eerste avond aten we in een restaurant aan zee toen ik de zon zag ondergaan Ik zat binnen maar ben snel naar buiten gegaan om de zon te fotograferen

'253388' door pkoelewijn '253388' door pkoelewijn

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Bankroet

pkoelewijn

Deze twee meisjes zitten onder de arcades van het archeologische museum van Rhodos-stad te wachten tot de bui overdrijft. Deze locale onweersbui zal na 5 minuten verdwenen zijn, maar zij weten gelukkig nog niet dat hun land bijna bankroet is en dat zij per persoon 10.000 euro moeten lenen van de andere Europese landen en van het IMF om voor de komende 3 jaar die die veel grotere bui over te laten drijven ......

'486144' door Meilans '486144' door Meilans

GriekenlandRhodos

GriekenlandRhodos

Bezoek het échte...Rh

Meilans

Rhodos is een wespennest van toeristen. Tenminste het noorden van het eiland is zo. Maar wil je het eiland écht kennen/bezoeken dan moet je naar het zuiden. Zo goed als geen toeristen en 100 keer mooier. Wat zeg ik: 1000 keer mooier! Wij kwamen terecht in Lachania. Een handjevol huizen en 2 of 3 taverna's, met echt en eerlijk voedsel. Toen we aten, kwamen we 1 Brits gezin tegen. Ook zij wilden op zoek naar niet-toeristische dorpen en kwamen hier terecht. Ondertussen zaten ze er al 10 dagen!