Meteora

'499007' door Sandral '499007' door Sandral

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Meteora

Sandral

De Thessalische vlakte is ooit een binnenzee geweest, dus door eeuwenlange water- en winderosie hebben deze zandstenen torens hun moeilijk bedwingbare uiterlijk gekregen. Vanaf de 11e eeuw hebben hier kluizenaars geleefd, en later, vanaf de 14e eeuw monniken, die hier kloosters bouwden. Goederen en personen werden met netten aan touwen en houten ladders van wel 40 meter lang naar boven getransporteerd en het hoogst gelegen klooster is 623 meter. Nu nog zijn er 6 in redelijke staat achtergebleven,die bewoond worden door monniken en nonnen, en zijn goed te bereiken over asfaltwegen. Beter is om hier vroeg in de ochtend te zijn, omdat het 's middags erg druk met toeristenbussen kan zijn. In de vrouwenkloosters zijn korte broeken/rokken verboden,maar je kunt er een lap stof of sjaal lenen en die om je middel binden.Verder zijn er vele traptreden,dus je moet wel goed ter been zijn.

'515369' door Mary54 '515369' door Mary54

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Meteora-klooster

Mary54

Vanaf Parga is het ongeveer 5 uur rijden met een huurauto. Majestueuze rotsmassieven torenen tot 1.000 meter boven de grond uit.. Ze trekken voornamelijk toeristen om de meest indrukwekkende bolwerken op aarde te bekijken: op de toppen van de rotsformaties werden 24 kloosters als arendsnesten gebouwd. Zes van deze Meteora kloosters zijn nog steeds bewoond. De kloosters die nog bezocht kunnen worden zijn Roussanou, Varlaam, Megalo Meteora en Agia Trias. Bezoek ze vroeg in de ochtend, zodat je de bussen met toeristen vermijdt! Let wel, om de klim naar boven te maken moet je vrij goed te been zijn. Vanaf hun hoge ligging word je echter beloond met een huiveringwekkend mooi zicht over het omliggende gebied. Op deze foto zie je het Roussanou klooster.

'501008' door pensionado '501008' door pensionado

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

De Meteora kloosters

pensionado

De Meteora kloosters behoren tot de allergrootste bezienswaardigheden van het Griekse vasteland. De ligging is ronduit spectaculair en bovendien bevatten ze prachtige 16e eeuwse muurschilderingen. Op de plek lag lang geleden een binnenzee. De rotspilaren waarop de kloosters gebouwd zijn, hebben als gevolg van eeuwenlange erosie door water en wind bizarre vormen gekregen. Oorspronkelijk stonden er 24 kloosters op de vrijwel ontoegankelijk toppen. Monniken moesten met touwen omhoog gehesen worden. Hiervan zijn 6 kloosters overgebleven die alle bezichtigd kunnen worden. Daartoe moeten heel veel traptreden beklommen worden hetgeen in de warmte een vermoeiende bezigheid is. Deze foto is gemaakt vanaf de trappen naar het Varlaám klooster. Op een lager gelegen rotspilaar ligt het nonnenklooster Roussana. Om dat te bereiken moet je, eenmaal boven gekomen, via een bruggetje een ravijn oversteken. Op de achtergrond ligt het enige klooster dat zonder al te veel moeite toegankelijk is: Ayíou Stefánou.

'501728' door pensionado '501728' door pensionado

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

De twee grootste...kl

pensionado

Op deze foto is de ligging van de twee grootste kloosters van de Meteora goed te zien. Rechts staat hoog op een rotspilaar de Varlaám. Met de auto kun je tot tegenover de rotspilaar rijden, maar daarna moet je eerst een stuk afdalen en vervolgens aan de voet van de rots via eindeloze trappen omhoog naar het klooster klimmen. Op de tegenoverliggende vrijstaande rotspilaar bevindt zich de Megalou Meteouro waar nu nog duidelijker het over het ravijn uitstekende platform te zien is met de hijsinstallatie waarmee vroeger de monniken in een net omhoog werden getakeld.

'500939' door pensionado '500939' door pensionado

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Het Meteora klooster.

pensionado

Dit is het werkelijk schitterende interieur van de kleine hoofdkerk (katholikón) van het Varlaám klooster. De wanden zijn van top tot teen met prachtige fresco's bedekt die in de periode 1544-1566 werden geschilderd. In de koepel domineert een buitengewoon mooie Pantokrátor (Allesheerser) omringd door engelen. Het is verboden om in de kerken te fotograferen. Ik heb deze opname dus heel snel achter een pilaar moeten maken. De lichtomstandigheden zijn er bovendien verre van optimaal. Ben toch blij met het resultaat. NB. De kloosters van de Meteora hebben elke een andere openingstijd op een andere dag. Je hotel kan de beste volgorde adviseren. Gepaste kleding is een vereiste. Om echt van de schoonheid van het unieke landschap en de eeuwenoude kloosters te kunnen genieten, moet je minstens drie overnachtingen in de buurt plannen. De klim omhoog is vermoeiend, zodat een bezoek aan twee kloosters op een dag wel het maximale is, terwijl er zes bezienswaardige kloosters te bezoeken zijn.

'500908' door pensionado '500908' door pensionado

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Het Meteora klooster.

pensionado

Het zijn 150 traptreden om het spectaculair op een van de rotsen van Meteora gelegen klooster Varlaám te bereiken. Het behoort tot de oudste en mooiste kloosters van de vallei. In het huidige gebouw uit 1540 wonen nog enkele monniken. Het interieur is met schitterende fresco's versierd. Je mag die niet fotograferen, maar ik heb toch een paar opnames stiekem vanuit de heup kunnen maken. Een bezoek aan Meteora behoort tot een van de absolute hoogtepunten van een reis door Griekenland.

'553376' door Sandral '553376' door Sandral

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Meteora

Sandral

Meteora zijn de op hoge rotspilaren gebouwde kloosters en dit is er 1 van. Door eeuwenlange wind-en watererosie (ooit was de Thessalische vlakte een binnenzee) hebben de rotsformaties hun specifieke en moeilijk bedwingbare uiterlijk gekregen. Heel imposant om rond te rijden en te wandelen. (bron;wiki)

'501613' door pensionado '501613' door pensionado

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Het Megalou Meteorou.

pensionado

Nog een foto van het fantastische gebied van de Meteora kloosters. Dit is de rotspilaar waarop het klooster Megalou Meteorou ligt. Groot Meteora is het hoogst gelegen, het oudste en het grootste van alle kloosters van de Meteora. Als je goed kijkt, zie je de bezoekers langs de rots op de reeks van trappen omhoog lopen. Dit prachtige klooster heeft nog een hijstoren met een platform dat geheel rechts boven de afgrond uitsteekt. Nog niet zo lang geleden werden de monniken gezeten in een net aan een touw omhoog gehesen.

'519423' door neretslok '519423' door neretslok

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Zweven tussen hemel e

neretslok

Nabij de stad Kalambaka in Thessalië (Midden-Griekenland) ligt - goed te bereiken via een uitstekende weg vanaf de stad Larissa - het gebied van Meteora. Meteora betekent “zwevend tussen hemel en aarde” (ons woord meteoor komt daar ook vandaan) en dat lijkt hier erg van toepassing. Door eeuwenlange erosie van wind en water heeft dit gebied zijn speciale gezicht gekregen: midden in de vlakte rijzen ineens opvallende rotsformaties omhoog. Op hoge rotspilaren zijn kloosters gebouwd. Hoewel je er tegenwoordig vrij gemakkelijk komt, is het moeilijk voorstelbaar hoe hier eeuwenlang monniken, en later mensen die zich om een of andere reden schuil moesten houden, in volstrekte afzondering hebben geleefd. Nog vóór het jaar 1000 beklommen kluizenaars en later monniken deze rotstorens en creëerden hier hun eigen leefomgeving. Ze kwamen bijna nooit naar beneden. Om er te komen moest je in ieder geval door de bewoners boven met een mandje omhoog worden gehesen. Ooit stonden er 24 kloosters op de natuurlijke zandstenen torens, nu zijn het er nog 6, fraai gerestaureerd. Ze staan op de Werelderfgoedlijst en zijn te bezoeken. De uitzichten die je rondrijdend of rondlopend in dit gebied hebt zijn imposant.

'538327' door ALopezBlanco '538327' door ALopezBlanco

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Indrukwekkend Meteora

ALopezBlanco

Meteora is een kloostercomplex in het binnenland van Griekenland dat zeer indrukwekkend gelegen is. De kloosters zijn gebouwd op zandstenen rotsen in de Thessalië vlakte. Het landschap is fascinerend met die vele uitstekende rotsen. Hoe is het mogelijk dat ze daar 600 jaar geleden kloosters op gebouwd hebben? Ze moesten wel zeer verlicht zijn om dat voor elkaar te hebben gekregen! Wij bezochten Meteora vanuit Parga. Nog een aardig stuk rijden en niet in 1 dag te doen. Trek hier dus 2 dagen vooruit. Wij vonden het de lange rit meer dan waard!!! Een aantal van deze kloosters wordt nu ook nog bewoond door monniken en nonnen en zijn te bezoeken.

'519347' door Trude '519347' door Trude

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Klooster Rousanou

Trude

Tussen de indrukwekkende rotsen staat het klooster Rousanou. Het is het spectaculairste klooster van allemaal. De Metamorfosis-kerk stamt uit 1545 en is beroemd om zijn fraaie fresco's die zijn geschilderd door de frescoschilders van de School van Kreta.

'523990' door reizendebeer '523990' door reizendebeer

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Uitzicht Meteora

reizendebeer

Meteora betekend zwevende kloosters, de op de steile rotsen gebouwde kloosters gaven een zwevend effect bij mistbanken, het is haast niet voor te stellen hoe monniken met primitieve middelen zo hoog en onbegaanbaar deze kloosters konden maken, wel te begrijpen is waarom deze omgeving hun aantrok

'520074' door Mariel75 '520074' door Mariel75

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Meteora

Mariel75

Op het vasteland van Griekenland bevinden zich op hoge rotsen 14 kloosters, de zogenaamde meteoraklooster. Ze zijn prachtig gelegen en als je vanaf de weg omhoog kijkt, begrijp je niet hoe de kloosters ooit gebouwd zijn. Huur voor een dag auto. Er is 1 weg die alle kloosters aandoet.

'519585' door Trude '519585' door Trude

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Meteora

Trude

Indrukwekkend staan de grillige rotspartijen in het land. Onvoorstelbaar dat men het voor elkaar heeft gekregen kloosters op deze rotsen te bouwen. Het is niet bekend hoe de eerste kluizenaars de top van deze steile rotswanden bereikten, maar waarschijnlijk sloegen ze haken in de rots en hesen zo bouwmaterialen omhoog.

'566300' door karinm '566300' door karinm

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

De kloosters van...Me

karinm

De oude kloosters van Meteora zijn op kalkstenen rotsen gebouwd en door weer en wind hebben de rotsen hun onbedwingbare uiterlijk gekregen. Vanaf de 14e eeuw verrezen de kloosters, en met netten aan touwen en houten ladders werden personen en goederen naar boven en beneden vervoerd. De monniken leefden vrijwel in volledige afzondering van de rest van de wereld. Tegenwoordig kun je de kloosters bezoeken, en als je niet in die gelegenheid bent: je kunt één van de kloosters ook zien in de Bond-film "For your eyes only".

'834796' door rendejo '834796' door rendejo

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Hemels Meteora

rendejo

Waar veel mensen naar Griekenland gaan om één of meer eilanden te bezoeken, hadden wij besloten op het vasteland te blijven. Na een paar dagen Athene reisden we door naar Delphi en vervolgens naar Meteora. Uiteindelijk zijn we overigens geëindigd bij Epidavros / Epidaurus, gelegen aan de oostkust van de Peloponnesos (aanrader!). We verbleven enkele dagen in Meteora om de verschillende kloosters op verschillende tijdstippen te bezoeken. Tijdens een sunset tour kregen we dit uitzicht voorgeschoteld. Simpelweg hemels!

'1031029' door SourOnTour '1031029' door SourOnTour

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Magnifieke...Meteorak

SourOnTour

Het hart dat gevormd wordt door de bladeren verraadt al dat ik verliefd ben op deze prachtige plek in Griekenland waar de Meteorakloosters te zien zijn. Dit zijn zes kloosters die gebouwd zijn op de bovenkant van steile rotspartijen. Als je hier in de wintertijd komt, heb je kans dat je zicht krijgt op 'zwevende kloosters' omdat er dan vaak een mist hangt. Hier komt de naam van de meteorakloosters ook vandaan. Zelf was ik er in juni en wilde ik gaan genieten van de zonsondergang. Dit kan het beste aan de achterkant van de rotsen, de zijde die niet grenst aan het stadje. Dit bereik je gemakkelijk met de auto, maar zorg dat je ruim op tijd bent, want veel toeristen weten deze plek inmiddels ook te vinden. Helaas waren er teveel wolken aan de horizon waardoor de zonsondergang niet te zien was helaas. De dag erna had ik gelukkig wel nog de tijd om een bezoek te brengen aan twee kloosters en om een mooie wandeling tussen de rotsen en kloosters door te maken. Zeker een aanrader mocht je het vaste land van Griekenland gaan bezoeken!