Kos

'247269' door ruudblok '247269' door ruudblok

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Zoutvlakte

ruudblok

Gedurende 1 week bezochten wij het eiland Kos. Het eiland is niet groot dus huurde wij een ato voor 3 dagen. Daarna hebben wij het eiland op de fiets verkend. Dit kwamen we tegen gedurende een fiets trip.

'364294' door ythiel '364294' door ythiel

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Kalymnos, het...Sponz

ythiel

Tijdens ons verblijf in Kos hebben we ook deelgenomen aan een boottocht... tijdens deze tocht vaarden we niet alleen langs Turkije (waar bij nacht overigens een wonderbaarlijk mooi zicht op was), maar ook naar Kalymnos, ook wel bekend als 'het Sponzeneiland'. Hier hebben we (uiteraard) een van de 'natuurlijke' sponzen aangeschaft, waar het eiland veel van zijn handel mee onderhoudt.

'488013' door Sanine '488013' door Sanine

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Toeristisch dorpje Zi

Sanine

Dit plaatje is voor mij typisch Griekenland. Deze setting kwamen we dan ook tegen in het toeristische bergdorpje Zia, welke wij met een Quad bezochten. Een echte aanrader vinden wij Zia niet helemaal omdat dit dorp puur is gericht op toerisme. Welke tip ik wel wil geven is om de Griekse eilanden eens in de lente te bezoeken. De zon doet zijn best om door te komen maar is nog niet erg krachtig. Hierdoor kwamen wij zeeën van bloemen tegen die in hoogzomer al zijn uitgedroogd. Daarnaast begint dan pas het toeristische seizoen. De restaurants zijn nog niet allemaal open maar mocht je voor de deur staan, dan flansen de koks/eigenaren (tussen de verbouwingen door) een heerlijke lunch voor je inelkaar. Dat vind ik dat wel weer puur Griekenland....

'492644' door pkoelewijn '492644' door pkoelewijn

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Moskee werd cafe

pkoelewijn

De in 1725 gebouwde moskee op het gezellige Eleftherias plein is eigendom van de islamitische gemeente van Kos, maar wordt niet meer als gebedshuis gebruikt. Het cafe dat er nu in is gehuisvest mag echter geen alcohol schenken.

'294990' door Cobinho '294990' door Cobinho

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Vulkaan op Niceros

Cobinho

Het eilandje Niceros heeft een oude en uitgewerkte (slapende) vulkaan. Het is aparte gewaarwording wanneer je op de bodem van een vulkaan loopt, en je hoort het om je heen sissen van de geisers. En dan die stank!

'492730' door pkoelewijn '492730' door pkoelewijn

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Kruiden

pkoelewijn

Op de Platia Eleftherias in Kos-stad bevindt zich een markthal waarin specialiteiten uit heel Griekenland te koop zijn. Je vindt er onder andere heel veel kruiden. Op deze foto worden de kleine zakjes kruiden ingepakt vanuit grote balen.

'495505' door pkoelewijn '495505' door pkoelewijn

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Uitzicht

pkoelewijn

Zia is een modelbergdorpje dat elke dag overspoeld wordt door toeristen. Het is toch de moeite waard om omhoog te klimmen naar de kerk en de naastliggende taveerne. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht. Je kunt hier ook van de ondergaande zon genieten.

'492678' door pkoelewijn '492678' door pkoelewijn

GriekenlandKos

GriekenlandKos

De haven van Kos-stad

pkoelewijn

In de haven van Kos-stad zie je nog veel kleine vissersboten. Ze varen elke dag uit en komen 's morgens vroeg terug met een meestal kleine vangst die ze op de kade verkopen. Dat zoiets nog bestaat in deze tijd....

'492993' door pkoelewijn '492993' door pkoelewijn

GriekenlandKos

GriekenlandKos

De eed van...Hippocra

pkoelewijn

Het Asklipeion wordt beschouwd als het oudste ziekenhuis van de wereld. Er werd meer dan een eeuw lang aan gebouwd. Toen de beroemde arts Hippocrates op Kos woonde en zijn studenten lesgaf (469 tot 377 vChr) stond hier alleen een kleine tempel Na zijn dood werd er een eenvoudig altaar gebouwd waar offers werden gebracht aan de god van de geneeskunde Asklipios (later door de Romeinen Aesculapius genoemd). Toen wij het Asklipeion bezochten werd er een ceremonie uitgevoerd waarbij twee artsen de eed van Hippocrates aflegden. Eerst kwamen er 10 maagden begeleid door een trommelaar en twee fluitisten het hoogste terras afdalen op weg naar het altaar van Asklipios. (dl 1)

'494513' door pkoelewijn '494513' door pkoelewijn

GriekenlandKos

GriekenlandKos

In de kerk

pkoelewijn

Het is bijna zondag. Dus hoog tijd voor een bezoek aan de kerk. In alle kerken in Kos werd ik getroffen door de overdadige verlichtingselementen. Deze foto werd gemaakt in de Agia Paraskevi in Kos-stad

'494169' door pkoelewijn '494169' door pkoelewijn

GriekenlandKos

GriekenlandKos

De vis wordt duur...b

pkoelewijn

In de haven van Kos'-stad wordt elke morgen de vangst van die nacht verkocht. Er wordt hier nog gevist met kleine bootjes met lijnen van een paar honderd meter lang.

'494972' door pkoelewijn '494972' door pkoelewijn

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Dagje varen

pkoelewijn

In de haven van Kos liggen een aantal boten waarmee je een daglang kunt eilandhoppen. Wij kozen voor de Aartsengel Michael. Je ziet de boot hier in de fjord van het eiland Kalymnos. Op de terugweg naar Kos hebben we ongeveer 30 minuten gezeild.

'495868' door pkoelewijn '495868' door pkoelewijn

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Dwalen in de burcht

pkoelewijn

In Kos-stad vind je de kruisvaardersburcht waarin je rustig een paar uurtjes kunt ronddwalen. Geniet van de mooie uitzichten op de stad, de haven en de zee en bewonder de restanten van de burcht en stukken van oude tempels die hier quasi achteloos verspreid liggen. In het voorjaar bovendien een zee van wilde bloemen!.

'359415' door REvanSlooten '359415' door REvanSlooten

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Defterdar moskee

REvanSlooten

Op het Vrijheidsplein (Platia Eleftherias) in Kos-Stad staat de Defterdar moskee waarvan de bouw in 1725 voltooid werd. De moskee wordt niet meer gebruikt, maar je vindt hierbinnen wel een cafeetje en winkeltjes. Aan dit plein ligt ook een overdekte fruitmarkt en eromheen zijn allemaal gezellige straatjes, een aanrader om een paar uurtjes doorheen te struinen!

'130735' door renesebastian '130735' door renesebastian

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Wilde dolfijnen in de

renesebastian

Deze wilde dolfijnen zwommen door de zee tijdens onze reis van Kos naar Nissyros

'495126' door pkoelewijn '495126' door pkoelewijn

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Kippenhok

pkoelewijn

Een leuk, ingeslapen dorpje, Lagoudi, dat zeker de moeite waad is om te bezoeken. Je vindt hier onder andere de Panagia Theotokou Genesiou kerk met de mooie schilderingen. Op deze foto zie je een dorpelinge haar kippen voeren...

'503422' door MargarethaEmma '503422' door MargarethaEmma

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Gestorven...bootvluch

MargarethaEmma

We zien het allemaal wel op het nieuws, de kei harde realiteit van de bootvluchtelingen. Laatst alweer een boot gezonken waarbij 700 doden zijn gevallen. Veel vluchtelingen komen vanuit Syrië en kiezen dan de makkelijke route om vanuit Turkije te vluchten naar het Griekse eiland Kos. Per dag komen ongeveer duizend vluchtelingen aan op dit eiland. Kinderen, vrouwen maar vooral jonge mannen die op een beter leven hopen in West-Europa. Een leven zonder oorlog en een leven met vrijheid. Op Kos ben ik twee vluchtelingkampen tegen gekomen. De situatie is eigenlijk chaotisch. Kleine ruimtes, uit het zicht van de toeristen en levend met schrale voorzieningen. Al mogen ze blij zijn met wat ze hebben want uiteindelijk heeft iedere vluchteling maar één doel: een geldig visum krijgen en het ´betere´ leven opzoeken in West-Europa. De vluchtelingen die in dit aangespoelde bootje hebben gezeten hebben minder geluk gehad dan al die andere duizenden vluchtelingen.

'493093' door pkoelewijn '493093' door pkoelewijn

GriekenlandKos

GriekenlandKos

De eed van...Hippocra

pkoelewijn

We zijn in het Asklipeion, het allereerste ziekenhuis op aarde, waar de beroemde arts Hippocrates in de 5e/4e eeuw voor Christus lesgaf. Hier vindt bij het altaar van Asklipius (Aesculapius), de god van de geneeskunde, een ceremonie plaats waarbij twee artsen de eed van Hippocrates afleggen. De eerst doet het in het Grieks en dat is te zien op deze foto.

'503146' door Fransvdg '503146' door Fransvdg

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Nostalgie

Fransvdg

In het bergdorpje Zia, midden op het eiland Kos, zag ik bij een cafeetje deze Nederlandse reclame naast de Griekse Metaxa. Zo is deze Volendamse dame dus ook internationaal een collectors-item geworden.

'494247' door pkoelewijn '494247' door pkoelewijn

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Burcht

pkoelewijn

De burcht van de kruisridders in Kos-stad is aan drie zijden door water omringd. Overal staan en liggen stukken pilaren uit de oudheid tussen brokstukken van middeleeuwse muren. Vanaf de burcht heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Mandraki-haven.

'493175' door pkoelewijn '493175' door pkoelewijn

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Business-meeting

pkoelewijn

Het is nog vroeg in de morgen. In Kos-stad vindt de eerste openluchtvergadering van deze 3 businessmannen plaats. Op dit pleintje is het toch heel wat prettiger toeven dan in een kantoor.

'502804' door Fransvdg '502804' door Fransvdg

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Sponzen snijden

Fransvdg

Kalymnos is het sponzeneiland in de buurt van het eiland Kos. In de hoofdstad Pothea kreeg ik uitleg over het bewerken van ruwe sponzen. Dat is een vak apart, net als het sponzen opduiken. Maar daardoor worden de natuursponzen ook meteen een heel stuk duurder dan een synthetische spons. Kortom, het werd weer een geval van kijken, kijken, niet kopen.........

'492952' door pkoelewijn '492952' door pkoelewijn

GriekenlandKos

GriekenlandKos

De eenzame fietser

pkoelewijn

Op het eiland Kos kun je voor een paar euro per dag een fiets huren. Ze hebben ook elektrische fietsen. Een mooie tocht, voornamelijk over fietspaden langs de kust, gaat van Kos-stad naar het einde van de weg aan de zuidkant van het eiland bij de thermen van Embros, een door rotsblokken van zee gescheiden bekken waar het warme water uit de rotsen zich mengt met het zeewater. Het laatste stuk van de route is bergop, dus even flink trappen....Op deze foto het hoogste punt. Vanaf hier ga je over een gravelweg naar zeeniveau. PS: die gravelweg kun je beter gaan lopen.....5 minuten.

'392260' door jysta '392260' door jysta

GriekenlandKos

GriekenlandKos

Straatje Kos-stad

jysta

Een bekend fenomeen in Griekenland, maar toch leuk om eens door te lopen. Je kunt een heel album vullen met blauw en wit zonder dat het verveeld.