5x waarom je nú naar het Griekse Kefalonia moet image

5x waarom je nú naar het Griekse Kefalonia moet

Ken je dat, de behoefte even tijd voor jezelf te willen nemen? Kefalonia, het grootste van alle Ionische eilanden, is daar bij uitstek geschikt voor. In tegenstelling tot veel van zijn Griekse broertjes heeft het toerisme hier (nog) niet de overhand. Zo claim je dit eilandjuweeltje voor jezelf.


Claim Myrtos Beach voor jezelf (Foto: Mieke de Haas © Columbus Travel)

Tekst en fotografie: Columbus-ambassadeur en -reporter Mieke de Haas

1. Claim het perfecte strand voor jezelf

Kefalonia wordt geroemd om zijn stranden en baaien. Niet onterecht. Je hebt ze in alle soorten en maten: kiezel of zand, druk bezocht of afgezonderd, wel of niet georganiseerd. En met  ‘georganiseerd’ bedoelen we dat de ligbedjes ordelijk gerangschikt zijn, in een dambordopstelling. Het paradepaardje, dat op elke ansichtkaart van het eiland prijkt, is Myrtos Beach, een smal zandstrand dat op spectaculaire wijze ligt ingeklemd tussen kalkstenen bergen. Maar het is verrassend eenvoudig om buiten de gebaande paden een fraai strand voor (vrijwel) jezelf te vinden. Als we dan toch een keus moeten maken, gaan we voor het afgelegen, ongerepte Alaties Beach in het noorden. Een klein baaitje omgeven door grillige witte kalksteenformaties. We kunnen het er niet laten om als een stel jonge geiten naar hartenlust te klauteren en te klimmen over de rotsen. In de omgeving van het plaatsje Lassi, verder naar het zuiden, ontdekken we, via de Fanari Road, ons favoriete, naamloze baaitje. Er ligt een klein, intiem zandstrand dat is omgeven door groen en alleen bereikbaar is door over rotsen naar beneden te klauteren. Ook het schiereiland Paliki, tegenover Lassi, is een paradijs voor strandhoppers. In één middag lopen we van Megas Lakos Beach naar Xi Beach, een rood zandstrand dat magnifiek afsteekt tegen hoge witte kliffen. Het is het naseizoen en we lopen er moederziel alleen – iets wat je in de zomermaanden niet voor elkaar zal krijgen. Zoek op het schiereiland ook vooral het goed verscholen Vatsa Beach op. Je waant je hier Robinson Crusoe. 


Claim het Melissanimeer voor jezelf (Foto: Mieke de Haas © Columbus Travel)

2. Claim een mysterieuze kustroute voor jezelf

Een van de mooiste hikes die wij op het eiland hebben gemaakt staat bekend als de Fanari Circular Walk. In ongeveer drie uur lopen we van het dorpje Lassi naar de hoofdstad Argostoli en krijgen zo een afwisselend stukje westkust te zien. Grotendeels via een smal pad, langs kliffen en over stranden die een eenvoudige klautertocht over rotsen vergen. Het schiereiland dat we aan het verkennen zijn barst van de ondergrondse geheimen. Lange tijd wist niemand waar het zeewater naartoe gaat dat door de poreuze rotsbodem bij het dorpje Katavóthres verdwijnt. Het mysterie werd pas in 1963 opgelost – het water legt een vijftien kilometer lange ondergrondse tocht af om in de grot van Melissani uit te komen. Het vormt daar een blauwgroen meer dat is uitgegroeid tot een van de populairste attracties van het eiland. Door een gat in het gesteente komt zonlicht naar binnen – een magisch gezicht. Maar helaas ook toeristisch. Voor rust moet je verder wandelen. Naar de vuurtoren Ági Theodóri bijvoorbeeld, waar romantici gaan zitten voor de zonsondergang, of naar het monument ter ere van de duizenden Italiaanse soldaten die op het eiland door de Duitsers werden geëxecuteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Kefalonia is op treffende wijze in beeld gebracht in de film Captain Corelli’s Mandolin. Kijk voor een uitgebreide beschrijving van de hiking trail op kefaloniaisland.org/activities/hiking.


Claim Xi Beach voor jezelf (Foto: Mieke de Haas © Columbus Travel)

3. Claim een paardentocht voor jezelf

Ten zuiden van het kustplaatsje Sami, richting Poros, komen we een klein bordje tegen dat verwijst naar paardenstallen. Beierse paardenstallen. Dáár moeten we naartoe! Eigenaresse Cornelia ‘Connie’ Schimpfky blijkt een Beierse, wat een hoop verklaart. Op vakantie viel ze als een blok voor zowel Kefalonia als haar toekomstige echtgenoot. Druk pratend komt ze met twee paarden het terrein op. ‘Tijdens mijn vakantiebaantje maakte ik op een camping de uien schoon en schilde de aardappelen. Daar was men zo van onder de indruk dat ik het jaar daarop mocht terugkomen. Tja, en toen werd ik verliefd op mijn Griekse man en ben zoveel van het eiland gaan houden dat ik nooit meer weg wil.’ Met gepaste trots vertelt Connie over de ongerepte landschappen, zeezichten en dorpen met drieduizend jaar oude olijfbomen. Maar waar moet je met je paard precies naartoe om buiten de gebaande paden te treden? ‘Ik heb één advies,’ zegt ze. ‘Trek hoog de bergen in en je ontdekt vanzelf geheime plekken waar slechts een handjevol mensen weet van heeft.’ Connie wijst ons nog even op haar mooiste paard, eentje met blauwe ogen. Logisch dat die paardenogen de geheime plekken van het eiland vinden. Wij zijn om en beloven terug te komen. Voor een tocht, die een uurtje kan duren maar ook een week, kun je contact opnemen met Bavarian Horse Riding Stables, 28080 Sami, Koulourata, tel. +30-6977533203, kephalonia.com.


Claim dit baaitje in de buurt van Lassi voor jezelf (Foto: Mieke de Haas © Columbus Travel)

4. Claim een goddelijke roadtrip voor jezelf

Vanuit de hoofdstad Argostoli kun je met de veerboot elk half uur naar Lixouri, de grootste stad op het schiereiland Paliki. Die is teleurstellend toeristisch, met een overdaad aan souvenirwinkeltjes, maar stoot even door naar de westkust en je kunt een van de mooiste roadtrips van Kefalonia maken. Begin in het zuiden, waar het zeventiende-eeuwse Kipoureonklooster op een klif negentig meter boven de zee balanceert. Ooit woonden hier tachtig monniken, ver weg van alles en iedereen. Momenteel wordt het gebouw gerestaureerd, met het plan in de loop van 2018 als publieke attractie te openen. We rijden verder naar de kliffen bij de Petani-baai voor een subliem uitzicht – het is uitkijken voor kudden geiten, die voorrang hebben! – en maken vervolgens een doorsteek naar het oosten om uit te komen bij de baai van Livadi. Dit deel van het schiereiland, met zijn moeraskust, is een van de beste plekken van Kefalonia om vogels te spotten. Muggen worden gelukkig op afstand gehouden door de geur van de vele eucalyptusbomen.


Claim een Grieks baaitje voor jezelf (Foto: Mieke de Haas © Columbus Travel)

5. Claim een vergezicht over zee voor jezelf

Vanuit de drukke haven van het kustplaatsje Sami maken we een drie uur lange wandeltocht naar de resten van de oude vestingwerken van de stad, op een heuvel. Sami was ooit een machtige, onafhankelijke stadstaat die zelfs zijn eigen munt had. Na eeuwenlange strubbelingen moesten de stedelingen hun vrijheid opgeven aan de Romeinse overheersers. Wat anno nu resteert zijn de oude stadsmuren en, op de top van de heuvel, de ruïnes van St. Fanentes, een klooster uit de elfde eeuw. Het schattige, nabijgelegen kerkje is inmiddels gerestaureerd. Maar je komt hier vooral voor het fenomenale uitzicht: over de baai van Sami en de met bossen bedekte bergen van de noordoostkust. Neem voor de goede orde een regionaal wit wijntje mee, gemaakt van de Robola-druif die op het eiland wordt verbouwd, en je dag kan niet meer stuk.

Op zoek naar een vakantieadresje op Kefalonia? Wij tippen Ionian Dream Villas, een fijne villa met drie slaapkamers voor zes personen, met een riant zwembad. Het ligt op een rustige locatie in de buurt van het dorpje Svoronata en diverse stranden in het zuiden van Kefalonia, vanaf € 885 p.p. voor acht dagen. Inclusief vlucht en huurauto via elizawashere.nl. Wil je erheen in het voorjaar? Wees er dan snel bij, want de beschikbaarheid is gering. 

Verder lezen? Schaf editie 71 aan in onze webshop