Karpathos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Verken Karpathos per scooter.

Karpathos,
Griekenland


Karpathos is een eiland in het zuidoosten van de Griekse archipel tussen Kreta en Rhodos. [url="http://www.grieksegids.nl/griekenland/kaart/griekenland-kaart.gif" "target=_blank" rel="nofollow"]Kaart Griekenland[/url]

Het is een langgerekt, heuvelachtig, ruig en grillig eiland.
Veel steen en naaldbomen, maar ook mooie baaitjes met azuurblauw water waarvoor je 2 a 4 km naar beneden moet rijden om er te komen. Het eiland is ongeveer 50 km lang en 10 km breed.
Bij bepaalde punten in de bergen kun je aan allebei de kanten van het eiland de zee zien.
Het enige stukje "vlak" op het eiland is in het zuiden rondom het vliegveld.

We wilden eigenlijk gaan fietsen, maar hebben nergens fietsen te huur gezien.
(Er zijn overigens wel wandelroutes rondom bepaalde dorpen en in de bergen, aangegeven met rode bordjes)
Dus werd het de scooter.
Scooters hebben we gehuurd in Pigadia (Karpathos-stad) bij Euromoto.
Euromoto heeft 2 winkeltjes, de kleine is vlakbij Pigadia-centrum, de andere is 1 km verder langs het langgerekte strand van Pigadia. [url="http://www.euromotokarpathos.com/main.htm" target="_blank"]http://www.euromotokarpathos.com/main.htm[/url]

Bij het huren van een scooter wordt je rijbewijs gevraagd en moet je een formulier invullen en ondertekenen.
Als je geen bromfiets-certificaat (of code op je rijbewijs) hebt, moet je die even aanvragen bij CBR. Je hoeft geen examens te doen als je al rijbewijs B hebt, wel het formulier opsturen + betalen.
Binnen 2 weken ontvang je het certificaat.
[url="http://www.cbr.nl/bromfiets.pp" target="_blank"]http://www.cbr.nl/bromfiets.pp[/url]

Wij betaalden voor de scooters 9 Euro per dag en nog eens 3 Euro per dag voor extra verzekering. Totaal werd het 5x12=60 Euro p.p. voor 5 dagen.

De scooters hadden een tankinhoud van 5 liter en daar kon je zo'n 90 km mee rijden.
Voor Karpathos precies genoeg om de helft van het eiland in een rondje te doen.
Let op: er zijn alleen tankstations nabij Pigadia (Karpathos-stad), te weten 2 aan de ene kant en 2 aan de andere kant van de stad. Op de rest van het eiland kun je niet tanken, maar misschien dat je in geval van nood toch benzine kan krijgen bij een tankwagen die ook de vissersbootjes van brandstof voorziet (bijv in Lefkos). Klein detail: bij 1 van de tankstations net buiten Pigadia werkt een oud mannetje die constant een dikke sigaar in zijn mond heeft hangen....we waren gewaarschuwd :)

Onze aanraders:

- zuidelijk rondje - Pigadia - Amoopi - Menetes - Arkasa - Finiki - Piles - Othos - Volada - Aperi - Pigadia

- noordelijk rondje - Pigadia - Aperi - Achata Beach - Kira Panagia Beach - Apella Beach - Spoa - Mesohori - Lefkos - Piles - Othos - Volada - Aperi - Pigadia

[url="http://www.diamoni.gr/MapsPath/376.gif" target="_blank"]Kaart Karpathos[/url]

Beide routes zijn te doen met zo'n 3 a 4 liter benzine, dus voor zo'n 3 a 4 Euro per scooter kun je een hele dag onder de pannen zijn.
Onderweg kom je veel kerkjes tegen. Het loont de moeite om eens binnen te kijken of van het uitzicht te genieten. Oude archeologische plekken kom je ook tegen, maar is voornamelijk een hoop steen.
In de bergen kan het hard waaien (windstoten), dus let goed op. Omdat er af en toe steile hellingen zijn, vlieg je wel eens met 80 km/u naar beneden, dus helm opdoen is geen overbodige luxe.


De route van Spoa naar het pittoreske bergdorpje Olimpos is onverhard en niet te doen met scooter, tenzij je iets weet te regelen met de boot van Pigadia naar Diafani en van daaruit over het asfalt naar Olimpos.

Het dorpje [url="http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/3c/22/81/karpathos.jpg" target="_blank"]Olimpos[/url] is wel een eenrader, soort klein Santorini met steegjes.

[url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/griekenland/karpathos/reisreporter/fotos/211712.html" target="_blank"]Mesohori met zijn vele steegjes[/url]
[url="http://www.korfoe.net/album/albums/userpics/10011/0677%20septA.jpg" target="_blank"]Vissersdorpje Finiki[/url]
[url="http://www.math.ethz.ch/~iozzi/pict/gr02/lefkos.jpg" target="_blank"]Lefkos met zijn mooie baaien en zandstrand[/url]
[url="http://www.corbisimages.com/images/GM006237.jpg?size=67&uid=8DA6EBD6-8AF1-497C-BF68-5A91A6617DC4" target="_blank"]Apella Beach dat al rond 16 uur in de schaduw komt te liggen[/url]
[url="http://www.columbusmagazine.nl/images/blog/2009/10/29/9b371/9b371.jpg" target="_blank"]Stoer[/url]