Karpathos foto's & tips

'483989' door JokevanRooijen '483989' door JokevanRooijen

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Karpathos Saria

JokevanRooijen

Saria, het onbewoonde eilandje ten noorden van Karpathos, dit eilandje is 16 km bij 2 km groot. Wij maakten een boottocht vanuit de haven van Pigadia (hoofdstad). Vertrek was om 08.30 en aankomst zou rond 10.45 uur in de baai van Palatia zijn maar de zee was zo ruig zodat wij toch wel een poos later aankwamen. Als je in de baai aankomt kom je allereerst die prachtige rotsen die uit het water omhoog steken tegen. Daarna zie je op 200 meter hoogte een klein wit kapelletje “Agios Zacharias”. Er bestaat een mogelijkheid om een excursie / wandeling te maken via een kloof naar het kapelletje. Aanvulling; Er zijn hier 2 grot uitgangen (1 zichtbaar op de foto) je kon van de boot afspringen om via deze grotten zwemmend een ondergronds rondje te maken. Ikzelf heb dit niet gedaan, geen idee waarom niet, had wel leuk geweest denk ik.

'494917' door Jeanne '494917' door Jeanne

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Straatjes en steegjes

Jeanne

Griekenland met zijn vele eilanden is bij uitstek een prima bestemming om te eiland hoppen. Zo ligt Karpathos tussen de eilanden Rhodos en Kreta een combinatie maken met een van deze eilanden is heel goed mogelijk, in de havens liggen schepen die deze eilanden aan doen! Karpathos heeft een bergachtig landschapen de hoogste top is 1214meter. Vanaf het verzetsmonument bij Menetès heb je een prachtig uitzicht op het plaatsje zelf wat is gebouwd in de middeleeuwen en ligt op 350 meter hoogte. Het heeft een prachtige kerk wat op een rotspunt is gebouwd. Er wonen 350 mensen er heerst een gemoedelijke sfeer. Door de straatjes en de steegjes is het heerlijk slenteren. Het is met een auto heel goed te bereiken de wegen zijn prima, en onderweg vele uitzichtpunten!!

'483663' door JokevanRooijen '483663' door JokevanRooijen

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Karpathos - Olympos

JokevanRooijen

Karpathos is nog niet bekend bij de toeristen. De meesten gaan naar de bekendere eilanden zoals bijvoorbeeld de buureilanden Rhodos en Kreta. Gelukkig maar dat er geen massa toerisme is, ook kan het op diverse plekjes veel van Santorini weg hebben door de op hoge kliffen gebouwde woningen, aan de andere kant van deze berg is een diepe afgrond die in de zee eindigd.

'211712' door Riennavaplus '211712' door Riennavaplus

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Lichtspel...

Riennavaplus

De noordelijke kust van Karpathos is erg ruig. De piepkleine dorpjes liggen als witte stippen tegen de stekelige hellingen aan geplakt. Deed ons denken aan het zuiden van Spanje. Mede door het lichtspel van zon & wolken op de witte blokkendozen, werden we keer op keer naar die kant van het eiland getrokken. Dit is het dorpje Mesohori, wat enkel bestaat uit steegjes, prachtig verlicht door een sterke najaarszon...

'215882' door Riennavaplus '215882' door Riennavaplus

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Bloemenman...

Riennavaplus

In het havenplaatsje Diafani waren we snel uitgekeken. Het seizoen was reeds afgelopen en het dorpje leek uitgestorven op een enkele visser na. Deze man zat met zijn blaadje achter zn oor de havenactiviteiten gade te slaan, hij zat te neurien en zong zachtjes een liedje...

'269083' door Joseetje '269083' door Joseetje

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Olympos

Joseetje

Olympos is de meest traditionele en tegelijk meest afgelegen dorpje op het Griekse eiland Karpathos. Olympos is gelegen in het noorden van het eiland en is pas kort per jeep bereikbaar via een onverharde weg. Voorheen was de enige verbinding met de buitenwereld de haven van Diafani, 3 km verderop. Door de jarenlange isolatie is het een erg indrukwekkend traditioneel dorpje en lopen de bewoners er nog in traditionele klederdrachten rond.

'498291' door Jeanne '498291' door Jeanne

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Met en zonder doek

Jeanne

Afgelegen op 300 meter hoogte ligt het bergdorp Olympus waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het dorp stamt uit de 12e eeuw, in die tijd was het een vluchtplaats. Het is opgenomen in de lijst van werelderfgoed (UNESCO). De prettige bijkomstigheid is, doordat het hoog ligt zijn de uitzichten prachtig. Een wandeling door het dorp brengt je op het hoogste punt, vanwaar dit beeld op de twee molens de één met doek en de ander zonder doek te zien is!

'501010' door Jeanne '501010' door Jeanne

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Appelabeach

Jeanne

Ongeveer 15 km. ten noorden van de hoofdstad Pigadia richting Spoa ligt Kyra Panaghia, een mooi sfeervol Grieks dorp, gelegen op een heuvel Het nabij gelegen Appelabeach wordt wel het mooiste strand van Karphatos genoemd, prachtig gelegen in een baai omringd door steile kliffen en heuvels met dennenbomen. Dit Appelastrand heeft verschillende prijzen gewonnen waaronder zelfs een keer: "het mooiste strand van Europa". Je kunt er komen met de auto, scooter of bus dan heb je dit uitzicht vanaf de weg. Een andere mogelijk is met een vissersboot mee te gaan, die varen iedere ochtend naar deze prachtige baai!

'485693' door JokevanRooijen '485693' door JokevanRooijen

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Olympos

JokevanRooijen

Olympos is een prachtig dorp dat op de hoge kliffen van Karpathos gebouwd is, dit eiland heeft op dit punt (ten noorden van Karpathos) veel weg van Santorini, alleen heeft het een meer armoedige uitstraling. (Deze molen is nog in werking) Karpathos heeft nog geen massa toerisme, wat voor vele mensen een belangrijk item kan zijn.

'211915' door Riennavaplus '211915' door Riennavaplus

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Levensgevaarlijk...

Riennavaplus

Tijdens een levensgevaarlijk tochtje op onze gehuurde scooters, even met je camera over het randje een ravijn inkijken. Maarja die kleuren die je dan ziet zijn ook zo waanzinnig. Waarschijnlijk 15 engeltjes achter op de brommert ;-)

'496648' door Jeanne '496648' door Jeanne

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Mini terras, met maxi

Jeanne

Het bergdorp Olympos is de meest traditionele en tegelijk meest afgelegen nederzetting op het eiland Karpathos. Elektriciteit is er pas sinds 1980. Het is gelegen in het uiterste noorden van het eiland en is sinds 1979 via een moeizame weg van 45 km. met de auto bereikbaar. Met de boot is een heel goed alternatief, in de haven van Diafani meert de boot aan en met auto of bus ga je verder naar Olympus. Het is een hechte gemeenschap, de inkomsten van toeristen zijn zeer welkom. Een wandeling door het dorp is een must, de meest kleine terrasjes geven een groots uitzicht!

'531946' door Jeanne '531946' door Jeanne

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Met de boot naar...Di

Jeanne

We vertrekken vanuit de haven van Karpathos-stad ofwel Pigadia, in noordelijke richting naar het plaatsje Diafani, het is twee uren varen. Een leuke dagtrip, onderweg doet de boot een paar baaitjes aan en stappen een aantal mensen van boord. Wij stappen van de boot in Diafani, een leuk klein vissersplaatsje met een gezellige boulevard. We gaan met de bus naar het bergdorpje Olympus, een mooie rit door een ruig en droog landschap. Op de terugweg zijn wij halverwege uit de bus gestapt en hebben het laatste stuk gelopen, een aanrader!! In Diafani weer op de boot gestapt, na twee uur zijn we terug in de haven van Karpathos-stad. "Een leuke invulling van de dag"!!

'213173' door Riennavaplus '213173' door Riennavaplus

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Apella Beach..

Riennavaplus

Denk niet dat we er ver naast zitten als we zeggen dat Griekenland de mooiste standjes van Europa heeft. Apella beach heeft zelfs de eer gehad om het mooiste strand van Europa te zijn (een aantal jaar geleden). Tegenwoordig bereikbaar per jeep of scooter (met helm ;-) maar vroeger kon je hier alleen per boot komen... wel lekker rustig!

'483778' door JokevanRooijen '483778' door JokevanRooijen

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Karpathos Kira Panagi

JokevanRooijen

Als je een boekje opent over Karpathos dan kom je vaak dit koepeltje als eerste op een foto tegen, dit gebouwtje staat aan de oost kust bij Kira Panagia, absoluut een bezoekje waard, als je via trappetjes die om en achter het kerkje liggen kom je op uit op een klein terras waar je een prachtig uitzicht hebt over de baai.

'222649' door Riennavaplus '222649' door Riennavaplus

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Ouwe Snoeperd...

Riennavaplus

"Bedenk goed .... wat je met je laatste Rolo doet" Gestationeerd op zn vaste stekkie naast de snoepautomaat in het oude havenstadje Diafani, zat deze ouwe snoeperd alles in de gaten te houden.

'213268' door Riennavaplus '213268' door Riennavaplus

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Lichtspel...

Riennavaplus

Wat hadden we een prachtig weer voor foto's. De ruige landschappen werden prachtig belicht door de zon, die door de soms zware zwarte wolken scheen....

'279865' door MKROOK '279865' door MKROOK

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Bij een atelier in...

MKROOK

Geattendeerd door een goede vriend, uiteraard ook een Karpathosliefhebber.Ik moest en zou hier ook een plaatje van schieten. Het was zeer de moeite en hitte waard. Genomen bij een atelier in Arkassa.

'213022' door Riennavaplus '213022' door Riennavaplus

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Bijzonder...

Riennavaplus

We scheurden terug huiswaarts op onze scooters na een middagje strand. En daar zat ze.... op een stoel in de middle of nowhere. Wat ze daar deed weten we nog steeds niet. Ondanks de taalbarriere was het weer een vrouwtje om in te pakken en mee te nemen... zo lief!

'214793' door Riennavaplus '214793' door Riennavaplus

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Kardamon Brood...

Riennavaplus

Met kramp in de kuiten sjokten we door Olympos, overal steegjes en trappetjes, niks was recht. Op een achterplaatsje was een vrouw brood aan het bakken in een steenoven. We liepen langs en maakten een foto. In plaats van dat ze zich aangetast voelde in haar privacy, brak ze een stuk van het heerlijke brood af en mochten we proeven....

'210998' door Riennavaplus '210998' door Riennavaplus

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Spotlight...

Riennavaplus

Overal en op de meeste onmogelijke plaatsen in het landschap, duiken kerkjes op. Deze prive-kerkjes worden neergezet door de rijkere familie's op Karpathos en zijn vrij toegankelijk om bijvoorbeeld een kaarsje aan te steken. Alleen je moet er wel zien te komen ;-))

'211141' door Riennavaplus '211141' door Riennavaplus

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Kalispera...

Riennavaplus

"Olympos" een dorpje enkel bereikbaar per 4WD, 30 km onverhard door de bergen... een hele belevenis. Het lijkt of het leven er stil heeft gestaan. Het dorpje ligt tegen een bergwand en bestaat uit steegjes en trappetjes.Til- & sleepwerk wordt gedaan door ezeltjes en met name de vrouwen lopen er nog in klederdracht. Het brood wordt er nog in een steenoven op de buitenplaats gebakken en kleding en schoenen worden zelf gemaakt.

'396488' door RReintjes '396488' door RReintjes

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Vrouwenwerk?

RReintjes

Helemaal in het noorden van Karpathos vindt je het plaatsje Olymbos, welke je per boot kunt bereiken via Diafani. Olymbos heeft pas sinds een jaar of 25 elektriciteit en heeft zo'n 200 jaar geïsoleerd geleefd van de rest van het eiland. De vrouwen hebben het daar voor het zeggen en doen dus ook het werk. Zij vouwt hier de zeilen van deze graanmolen op.

'498529' door Jeanne '498529' door Jeanne

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Op 300 meter hoogte

Jeanne

Een bezoek aan Olympus, een bergdorp op 300 meter hoogte. Een wandeling over smalle stenen trappen brengt ons tot aan het hoogste punt. Bij één van de kleine restaurantjes kun je heerlijk Grieks eten en tegelijkertijd door de smalle raampjes van het mooi uitzicht genieten!

'214888' door Riennavaplus '214888' door Riennavaplus

GriekenlandKarpathos

GriekenlandKarpathos

Echt in Europa..

Riennavaplus

Omdat we zelf zo'n fan zijn van foto's met mooie lichtval & "kleineGrieksekerkjesfoto's", hier nog een fraai exemplaar:-) Als jullie ooit nog eens naar Karpathos gaan kunnen we jullie echt aanraden om scooters te huren. Neem een rugzak met eten en drinken mee of eet onderweg ergens verse vis of tsasiki met Griekse salade. Gewoon rijden op weggetjes waar een auto niet komt en geniet van het wonderschone landschap. Neem ook zwemkleding mee (of niet Gerwin;-)