Delphi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op zoek naar het Orakel van Delphi

Delphi,
Griekenland


Tijdens onze roadtrip door Griekenland en de Peleponnessos gaan we ook op zoek naar het orakel van Delphi. Beide kinderen hebben Grieks als vak op de middelbare school en niets is leuker om dat wat je leert ook in het echt te mogen zien! Als we Delphi binnenrijden zien we als eerste de Tholos liggen. Vaak wordt gedacht dat hier het orakel verbleef, maar dat is niet waar. Het heiligdom is gebouwd op een al veel oudere heilige plaats voor een vroegere vruchtbaarheidsgodin. Athena nam haar plaats in om vanaf de Tholos haar broer Apollo – waar de tempel van Delphi aan gewijd was – te beschermen. Het diende in de oudheid als eerste doorgang op de weg naar de 800 meter verder hogere gelegen tempel van Apollo.

Voor de rest is de Tholos omgeven met een mysterieuze waas. Een schrijver uit de oudheid, Vitruvius, geeft een zekere Theodorus van Phocaea in Klein-Azië aan als de architect van deze ronde constructie, maar zeker weten doen we het niet. Ook de precieze functie en gebruik van het cirkelvormige gebouw is niet bekend. Wel weten we dat het gebouwd is in de 4e eeuw voor Christus op een stenen fundering. Het heeft 20 Dorische zuilen rondom waarvan er vandaag de dag drie gereconstrueerd zijn. De binnencirkel bestond uit een tiental halve Korinthische zuilen die lichtjes tegen de muur aan leunden. Zij behoren tot de oudste Korinthische zuilen van dit type. De Dorische zuilen behoren tot de oudste bouwstijl van de Grieken, ze zijn breder, lomper en de kapitelen zijn eenvoudig of niet versierd. De Korintische zuilen zijn een latere stijl, ze zijn smaller, eleganter en de kapitelen zijn uitbundig versierd met bladeren en ranken. De Tholos laat met het gebruik van beide stijlen duidelijk de ontwikkeling van de bouwkennis bij de Grieken zien.

We hebben trouwens ook de plek van het orakel gevonden in de buurt van de Apollo tempel, maar dat was eigenlijk wel een teleurstelling. Het bleek slechts een met klimop begroeide rots te zijn…