Athene

'491806' door anna maria '491806' door anna maria

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Een eenzame wandeling

anna maria

Waar nu Slechts 1 man wandelt in deStoa van Attalus, in de Agora van Athene, wemelde het in de oudheid hier van de mensen: het was toen het belangrijkste winkelcentrum in het hart van Athene. In 267 werd het echter verwoest, maar dankzij de financiering van de Rockefellers is het in de vijftiger jaren van de vorige eeuw in zijn oude glorie hersteld. Als je in de zomer de Akropolis bezoekt, is het vanwege de koelte een prima plek om af te koelen na de warme klim de Akropolis op. Er is het Agora museum dat je kan bezoeken: en dit alles op het kaartje dat je gekocht hebt voor de Akropolis.Tegen de avond wordt het rustiger en het licht milder.Er zijn veel ruines in deze vrijwel autovrije buurt: een prachtig stukje Athene om in rond te dwalen!

'332766' door sons '332766' door sons

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Wisseling van de wach

sons

Korte rondreis door Griekenland, o.a. Athene bezocht en de wisseling van de wacht mogen zien en vastleggen. Verder natuurlijk de highlights zaols de Acropolis en het Nationaal museum.

'494335' door JannavEek '494335' door JannavEek

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Het Grieks Theater

JannavEek

Athene is een geweldige stad! Er zijn meerdere plaatsen om heen te gaan voor een super uitzicht over de stad. Eén ervan is bij dit theater dat in 161 na Chr. werd gebouwd (het ligt achter het Dionysus Theater op de zuidelijke flank van de Acropolis). De Romeinse consul Herodes Atticus liet het uit de rotsen van de zuidhelling van de Acropolis houwen als herinnering aan zijn vrouw. Het is gerestaureerd en wordt nu gebruikt voor openluchtconcerten en toneeluitvoeringen. Het biedt plaats aan 5000 toeschouwers.

'503963' door pensionado '503963' door pensionado

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Tempel van Hephaistos

pensionado

In Athene zijn alle ogen gericht op de tempels op de Acropolis en misschien ook nog op de Tempel van de Olympische Zeus. Deze zijn ook in vele opzichten superieur, maar als je een werkelijk gaaf bewaard exemplaar wilt zien dan moet je naar de Agora. Daar staat op een heuveltje de best bewaarde tempel van Griekenland die aan Hephaistos gewijd is. Deze god van het vuur, metaalkunde en vakmanschap was een van de zonen van Zeus. De tempel die in het midden van de 5e eeuw voor onze jaartelling gebouwd werd, is zo compleet bewaard gebleven doordat hij later als kerk in gebruik is genomen. Voor een totaaloverzicht is mijn foto vanaf grote afstand met een telelens vanaf de Acropolis genomen.

'489880' door pensionado '489880' door pensionado

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Wisseling van de wach

pensionado

Een geheel gratis en leuke attractie als je in Athene bent, is de wisseling van de wacht bij het Graf van de Onbekende Soldaat voor het Parlementsgebouw op het Syntagmaplein. De soldaten maken grote stappen, zwaaien met de uitgestrekte armen en zijn gekleed in de traditionele plooirok (fustanella).

'498254' door JannavEek '498254' door JannavEek

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

ochi ~ nai

JannavEek

Vroeger maakten we er grapjes over als we in Griekenland waren: Ja is nee en nee is ja. Schudden met je hoofd betekent ja (nai) en een knikje omhoog betekent nee (ochi). Nu de Grieken de (politieke) weg kwijt zijn, is het niet meer zo leuk. Als je land failliet aan het gaan is raakt dat aan de bestaanszekerheid. Niemand weet de weg nog, want deze kan alleen gevonden worden op het moment van gaan zelf. We hopen voor de Grieken dat morgen met het referendum de richting wordt gevonden. Dit uitzicht op de stad Athene heb je vanaf de 300 meter hoge heuvel Lykavittos, het hoogste punt in de stad. We zitten op een terras van het café-restaurant daar, kwamen met de kabeltrein naar boven. Het is vroeg in de morgen en het licht nog wat blauw.

'422613' door anna maria '422613' door anna maria

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

De avond valt over...

anna maria

Hoe druk en lawaaierig de rest van Athene is, zo rustig en mooi is de Plaka, zeker om deze tijd, wanneer de avond langzaam valt, mijn favoriete tijd. Midden in de wijk tref je her en der de brokstukken van het verleden aan. Dit is de Romeinse Agora, met direct daarachter twee kerken in de Plaka, verschillend, de rechter Byzantijns. In de verte strekt zich het moderne Athene uit, tot halverweg de heuvels van het platteland.

'542999' door whelder '542999' door whelder

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Wat een uitzicht

whelder

Vanaf de Kessariani-heuvel heb je een prachtig uitzicht over Athene. In deze richting kijk je over de Akropolis heen richting Pireus en het eiland Salamina daarachter. De Kessariani-heuvel is een flinke klim. Het is een mooie wandeling langs Agaves en dennenbossen. In eerste instantie had ik wel wat spijt dat we met dit weer naar boven gelopen waren maar de prachtige wolkenlucht maakt het uitzicht juist nog mooier. De heuvel is natuurlijk wel in trek bij toeristen en er is zelfs een kabeltreintje. Toch zie je hier lang niet zo veel toeristen als op veel andere plekken in Athene. Zeker niet met een dreigende regenbui.

'133511' door fvanholstein '133511' door fvanholstein

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Wisseling van de wach

fvanholstein

Elke zondag om 11 uur vindt er bij het Griekse parlement een uitgebreide wisseling van de wacht plaats, waarbij de wachten in traditionele kleding lopen.

'423439' door agrotewal '423439' door agrotewal

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Acropolis verscholen.

agrotewal

Drie keer in mijn leven heb ik voor het Acropolis gestaan met de bedoeling om dit gave complex te bezoeken. Helaas was het iedere keer meer dan 40 graden en lieten mijn familieleden het afweten. Vandaar alleen maar een blik op een gedeelte van de Acropolis verscholen in het groen.

'499451' door pensionado '499451' door pensionado

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Tempel van de...Olymp

pensionado

Nog een foto vanaf het dakterras van ons hotel, ditmaal met zicht op de kolossale Tempel van de Olympische Zeus. Met een omtrek van 108 x 41 meter was dit een van de grootste tempels van de Oudheid. Hij werd in 131 na Christus door de Romeinse keizer Hadrianus ingewijd, bijna 700 jaar na de datum waarop de bouw was gestart. Megalomane bouwprojecten liepen in die tijd blijkbaar ook al vertraging op. Er staan nu nog maar 15 van de oorspronkelijk 104 marmeren zuilen overeind, 1 zuil ligt in delen gebroken op de grond. Ze zijn 14 meter hoog en hebben prachtige kapitelen in Korinthische stijl. Als mens ben je daar heel klein.

'429747' door pensionado '429747' door pensionado

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Spring is in the air

pensionado

Niet alleen de vogels krijgen lentekriebels. Dit jonge paar in de Griekse hoofdstad is even de crisis vergeten. De titel van deze foto zou ook Love is in the air kunnen zijn.

'508490' door RReintjes '508490' door RReintjes

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Piraeus Dream City...

RReintjes

We hadden een late vlucht en waren niet op tijd voor de veerboot naar Aegina. Men bracht ons onder in het Piraeus Dream City Hotel. Klinkt goed toch? Welnu, we maakten 's-avonds nog een wandelingetje, dronken wat en gingen naar bed. De kamer zag er netjes uit, dus niet klagen.'s-Ochtends wakker geworden, gordijntjes open en........jemig dat is bepaald geen droom uitzicht.

'504227' door pensionado '504227' door pensionado

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Het nieuwe Acropolis.

pensionado

Het nieuwe Acropolis Museum is een spectaculaire en niet te missen aanwinst in Athene. Het bijzondere karakter van de bouw blijkt uit deze foto waarop de lagen van de expositieruimte te zien zijn. Onder de vloer van de entree liggen recente opgravingen van de oude stad die onder glas en in een uitgespaarde ruimte te bewonderen zijn. De eerste verdieping bevat een weergaloze verzameling antieke beelden, daarboven bevindt zich het restaurant en op de hoogste verdieping is de zaal met alle beeldhouwwerken van het Parthenon en een prachtig uitzicht op de Acropolis. De meeste beeldhouwwerken van het Parthenon zijn echter een kopie. De originelen bevinden zich in het British Museum in Londen. Melina Mercouri heeft zich ervoor ingezet om deze kunstwerken terug te krijgen. Er is nu inderdaad geen mooiere plek denkbaar dan op de hoogste verdieping - die exact de afmetingen en de oriëntatie van het Parthenon heeft - van dit nieuwe museum waar ze herenigd kunnen worden met de niet geroofde beeldhouwwerken. Het British Museum en andere musea zijn echter bang dat dit een precedent zou scheppen en dat andere landen waar oudheden in het verleden op veelal onrechtmatige wijze naar het buitenland werden verscheept, ook hun cultureel erfgoed zullen opeisen.

'484419' door jacomien '484419' door jacomien

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Parthenon

jacomien

Heel lang geleden gebouwd ( 5e eeuw voor Christus ): het hoogtepunt van de Atheense bouwkunst in de klassieke periode. Deze tempel werd speciaal gebouwd voor de beschermgodin van de stad Athene op de Acropolis. Toen ik in 1979 deze pracht bewonderde was het minder druk dan in deze tijd, denk ik... Een aanrader waar ik graag nog eens terug wil!

'358941' door anna maria '358941' door anna maria

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Trappen van de...Acro

anna maria

De trappen van de Acropolis zijn een prima hangplek: je hebt er een schitterend uitzicht over Athene in westelijke richting,en je kan zelfs een stukje zee zien. Daar zit het meisje duidelijk van te genieten.De jongen doet waarvoor hij gekomen is, draait zich om en geniet van de Acropolis. Er is altijd publiek, dit was in februari, maar het is altijd nog een stuk rustiger dan in de zomer, wanneer het zwart ziet van de mensen!

'449172' door jaapburgers '449172' door jaapburgers

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Dionysustheater

jaapburgers

Uitzicht op het Dionysus Theater en daarachter de stad Athene. Het Dionysustheater, gelegen aan de zuidelijke flank van de Atheense Akropolis, is het oudste theatergebouw in Europa en de bakermat van de antieke tragedie. Het werd gebouwd in negen verschillende bouwfasen vanaf de 6e eeuw voor Christus. Met dank aan Wiki. Foto is uit 2005.

'494232' door JannavEek '494232' door JannavEek

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Athena

JannavEek

Als ik er dan - na véél te lang- weer terug ben is het als vanouds en klopt het hart weer sneller. Wat is dat toch met Griekenland en alles wat Grieks is - muziek, eten, taal, tavernes, de Plaka, het Griekse licht... Ooit in jaren 80 waren we hier zo verliefd op, eerste vliegreis, eerste olijven, wekenlang in Athene uithangen, jong, vrij, Grieks leren .. zo was het. En het land blijft altijd die speciale plek. Als ik er dan weer terug ben vind ik de tempels op de Acropolis er zo kwetsbaar uitzien. Het woord acropolis betekent letterlijk ‘hoogste punt’ en de Acropolis in Athene is een 156 meter hoge kalkstenen rots. Op deze rots bouwden de inwoners van Athene schitterende tempels, waarvan de meeste werden gewijd aan de godin Athena, de beschermgodin van de stad. Meer dan twee millennia lang hebben deze tempels de westerse architectuur beïnvloed. En nu zien de oude bouwwerken er breekbaarder uit dan ooit. Er wordt voortdurend gewerkt aan herstel.

'501294' door pensionado '501294' door pensionado

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Uitzicht vanaf de...L

pensionado

Als je vanaf de Lycabettusheuvel richting zee kijkt, is er tussen de huizenzee heel veel moois te ontwaren. In het midden vooraan ligt het Syntagmaplein met het okerkleurige parlementsgebouw. Links daarboven voorbij het park staan in het open terrein de zuilen van de Tempel van de Olympische Zeus. Naar rechts in het midden zien we een glazen zwart dak. Dat is het heel bezienswaardige nieuwe Acropolis Museum dat uitkijkt op de Acropolisheuvel met het Parthenon (geheel rechts). De havenstad Piraeus ligt aan zee waarin zelfs de contouren van het eiland Aegina vaag zichtbaar zijn. Als het niet te heet is, is het leuk om naar de top van de 277 meter hoge heuvel te wandelen, maar het is ook mogelijk om de kabeltrein te nemen waarvan het station aan het eind van een reeks trapstraten ligt.

'485090' door Zandkorrel '485090' door Zandkorrel

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Graffiti

Zandkorrel

Graffiti, soms is het zonde, maar soms is het juist heel mooi voor foto's. Deze versierde deur fotografeerde ik in Athene, in het oude stadsdeel Pláka. Dat is een mooie wijk om lekker rond te dwalen.

'489635' door pensionado '489635' door pensionado

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Panagia Kapnikarea

pensionado

We zijn hier in het centrum van de Griekse hoofdstad bij de Panagia Kapnikaréa kerk uit de 11e eeuw. Deze kerk werd vermoedelijk op een antieke heidense tempel gebouwd. Hij is gelegen aan de drukke Odós Ermóu waar veel winkels leeg staan als gevolg van de crisis. De oude Byzantijnse kerkjes zijn gelukkig bewaard gebleven al staan ze omringd door, en soms zelfs onder de nieuwbouw. Een Afrikaanse vluchteling probeert tassen te verkopen, het beeld dat je ook in andere grote steden tegenkomt. Het centrum van Athene met de oude wijk Plaka is een heerlijke plek om rond te slenteren en dat is helemaal gratis.

'459354' door laidbackfool '459354' door laidbackfool

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Verlaten Athene

laidbackfool

Op dit moment ben ik in Griekenland. Het is echt een aanrader om naar Athene te gaan in Januari. Het weer is zacht en er zijn geen toeristen. Je hebt alle bezienswaardigheden voor jezelf alleen. geen mensen die je hoeft weg te shoppen in je foto's! Deze tempel van Zeus en de met op de achtergrond de Akropolis zijn geweldig om een keer gezien te hebben!

'363599' door WiD '363599' door WiD

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Zonsondergang bij Kaa

WiD

Een leuke uitstap om even weg te kunnen uit de drukte van Athene: kaap Sounion. De bus brengt je in minder dan een uurtje tot aan de voet van de heuvel waarop de overblijfselen van de tempel van Poseidon zich bevinden. Je hebt er de strandjes quasi voor jou alleen. En 's avonds kan je genieten van een prachtige zonsondergang!

'492016' door gestreepteolifant '492016' door gestreepteolifant

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Oud en nieuw

gestreepteolifant

Hoog boven de stad liggen de restanten van de Akropolis. Dit is het Dyonosis theater en prijkt mooi boven de "nieuwe"stad uit. Vanaf de Akropolis heb je prachtige doorkijkjes van oud en nieuw.