Versailles

'155195' door jvanmoorsel '155195' door jvanmoorsel

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Het Paleis

jvanmoorsel

Er staan behoorlijk wat blokken klaar om een wachtrij te kunnen maken bij de ingang van Versailles. Gelukkig was het op dit moment, het einde van de middag, lekker rustig! Château de Versailles was het paleis/kasteel van de Franse koningen nadat zij vertrokken uit het tegenwoordige Louvre. Sinds 1792 is het kasteel een nationaal museum en behoort tot het belangrijkste Franse erfgoed. Ook is het één van de grootste kastelen ter wereld. Er zijn ongeveer 700 kamers, gangen en zalen en meer dan 70 trappen. Jaarlijks komen er ongeveer 10 miljoen toeristen. Foto OPENEN!

'525850' door blauwvinger '525850' door blauwvinger

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

In de tuin van het...

blauwvinger

Dit is het kasteel van Versailles vanaf de achterkant. De Franse tuin van het Kasteel van Versailles in Versailles vlak onder Parijs in Frankrijk is de grootste Franse tuin ter wereld . De wereldberoemde Franse tuinen van Versailles met hun vele fonteinen zijn aangelegd door tuinarchitecten André Le Nôtre en graaf Caraman, die tekende voor de 18e-eeuwse tuinen van het Klein Trianon. De afmetingen van deze tuin zijn enorm en de tuin omvat veel vijvers, fonteinen, honderden beelden, zuilengalerijen, paviljoenen, bloemperken, lusthofjes, de oranjerie, een grot en een groot kanaal. Versailles is wereldberoemd om de grote hoeveelheid werkende fonteinen. Vrijwel alles is precies gebleven zoals in de tijd van de Zonnekoning. Deze koning was verzot op watervallen en waterpartijen. De vergulde fonteinen en bassins staan allemaal perfect symmetrisch opgesteld. De sculpturen verbeelden goden, mythen en de seizoenen die, volgens de filosofie van die tijd, waren onderworpen aan de macht van de vorst. (Bron: Wikipedia) Deze foto is een scan.

'505451' door RobHoekstra '505451' door RobHoekstra

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Alice in wonderland

RobHoekstra

De straks bijgehouden tuinen rondom Versailles deden me denken aan Alice in Wonderland. Ik vermoed dat er hier een leger aan tuinmannen continue bezig is om de boel strak te houden.

'483100' door RobHoekstra '483100' door RobHoekstra

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Strak tuintje

RobHoekstra

De tuinen van Versailles worden volgens mij niet door de eerste de beste onderhouden. De boompjes en struikjes zien er superstrak uit. Lekker om even rond te wandelen.

'500284' door RoyanvanVelse '500284' door RoyanvanVelse

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

De droom van een...ko

RoyanvanVelse

Een bijzondere foto omdat dit paleis een bijzondere plaats heeft in mijn leven, en ook omdat het mijn 100e foto is op Columbus! Lodewijk XIV, ook bekend als de zonnekoning, woonde in het Louvre maar wilde een mooier, een groter, een luxueuzer paleis. In Versailles stond een oud jachtslot van zijn voorouders en hij gaf de architect de opdracht om rondom dat oude slot een paleis te bouwen, zonder echter het slot af te breken. De tuinontwerper Le Nôtre kreeg de opdrachten om het park aan te leggen. Het paleis moest de macht en de rijkdom van Frankrijk in deze Gouden Eeuw uitstralen. In maar liefst 20 landen probeerde men een deel van het paleis na te bouwen, en met name de Spiegelzaal maakte veel indruk. Deze was zo ontworpen dat je vanuit iedere plek in de zaal en in welke houding je ook aannam, je via de spiegels het park kon zien. Nog steeds is deze zaal een publiekstrekker. Daarachter liggen de slaapvertrekken, met ook het bed waarin Lodewijk XIV aan het begin van de 18e eeuw overleed. Dit paleis is bijzonder voor mij omdat zich hier het begin afspeelt van mijn laatste roman 'Het Koningszwaard'. Hier wordt in mijn boek de Franse troonopvolger geboren aan het eind van de 17e eeuw. Ik ben er dus heel wat keren geweest en heb ook de kans gekregen om eens achter de schermen te kijken: hoe leefden de Franse monarchen nu echt? Hoe zat het met keukens, toiletten en baden bijvoorbeeld? Het paleis is een bezoek van meerdere dagen waard. Binnenin, in een van de oude vertrekken, kun je ook à la carte eten. Dat restaurant is niet groot maar daarom weer wel exclusief: eten als een vorst.

'154283' door jvanmoorsel '154283' door jvanmoorsel

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Tuintje?!

jvanmoorsel

De tuin van het paleis van Versailles is één van de grootste tuinen ter wereld. De vele Lodewijken (vooral Lodewijk XIV en Lodewijk XV) hebben ieder hun eigen bijdrage geleverd aan de aanleg van de tuin. Deze tuin is erg symmetrisch en beschikt over vele fonteinen, bloemperken en lange bomenlanen. Le Hameau de la Reine is een apart onderdeel in deze tuin. Dit bedachte dorpje werd gebouwd op verzoek van koningin Marie-Antoinette omstreeks 1785. Haar doel was om in dit dorpje te kunnen leven als boerin en om maar zo ver mogelijk weg te zijn van het paleis met haar strenge voorschriften en regels. Het dorpje telt een tiental huizen, een watermolen en een boerderij. De vorstin hoedde o.a. schapen en molk koeien met haar hofdames. Op deze foto is een overzicht te zien vanaf het begin van de tuin, vlakbij het paleis.

'173987' door jvanmoorsel '173987' door jvanmoorsel

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Gemeentehuis

jvanmoorsel

Een deel van het prachtige gemeentehuis van Versailles. Versailles ligt 19 kilometer zuidwestelijk van Parijs in het departement Yvelines, waar het ook de hoofdstad van is. De stad telt ongeveer 87.000 inwoners en is vooral bekend door het paleis, gebouwd door Lodewijk XIII.

'340218' door awesomemore '340218' door awesomemore

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Glimmertje

awesomemore

Zowel Lodewijk XIV als Jeff Koons konden er geen genoeg van krijgen: glimmertjes. Deze ballon achtige creatie zou spontaan worden omhelst door de oud-bewoner van het in de steigers staande gebouw op de achtergrond. Niet in de laatste plaats omdat hij zichzelf er op vele manieren in zou hebben kunnen herkennen. Onweerstaanbaar voor een zonnekoning. (P.S. opengenklikt glimtie beter)

'297909' door anna maria '297909' door anna maria

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Nieuwjaarswandeling..

anna maria

Het was koud en mistig, Nieuwjaarsdag bij Versailles. Het kasteel was gesloten, dus er waren bijna geen toeristen, alleen wat Fransen, die een middagwandelingetje aan het maken waren, en wat meeuwen. Wel een bijzondere sfeer!

'333427' door awesomemore '333427' door awesomemore

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Jeff Koons 2

awesomemore

Jeff Koons was in Versailles. Dan krijg je kitsch meets kitsch. Hier gekozen voor een close-up van het enorme balloon design dat voor het paleis stond. Voor totaalbeeld van het object zie Jeff Koons 1.

'305779' door anna maria '305779' door anna maria

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Nieuwjaarsdag bij...V

anna maria

Koud en mistig was het op Nieuwjaarsdag bij Versailles, bij, want het was gesloten! Het voordeel was natuurlijk dat er niet of nauwelijks bussen waren, geen drommen toeristen. En eigenlijk was het heel sfeervol zo, mistig en rustig.

'402621' door Gartj '402621' door Gartj

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Abbaye des Vaux de...

Gartj

Als je op een mooi plekje op dit landgoed zit zie je bijna de monniken in processie achter elkaar over de paden naar de kapel lopen. Het heeft iets mistieks hier te zijn. Vooral in de avondschemering.

'135976' door jvanmoorsel '135976' door jvanmoorsel

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Slecht weer in...Vers

jvanmoorsel

Het weer was niet zo geweldig rond het paleis van Versailles. De symmetrische tuinen en het paleis zelf vind ik erg interessant. Probeer hier zo vroeg mogelijk heen te gaan, want vanaf een uur of 11 worden er bussen vol toeristen uitgeladen.

'314799' door awesomemore '314799' door awesomemore

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Doorkijkje...kleurenk

awesomemore

Versailles was voor ons de overtreffende trap van exorbitantie. Een Vaticaan zonder hemelse maar met een aardse God. Dit is een doorkijkje naar alle kleurkamers op een rij. Had wat scherper gemogen, maar pracht en praal vertroebelen het zicht denk ik.

'526202' door jacomien '526202' door jacomien

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Chateau de Versailles

jacomien

Lodewijk XIII bouwde in 1623 een buitenhuis in Versailles omdat hij graag in de dichte bossen aldaar wilde jagen..Later, onder Lodewijk XIV werden er nog een paar "huisjes" gebouwd. Dit resulteerde in een prachtig paleis met tuinen, lanen, vijvers, beelden en veel glitter en goud. Na enkele honderden jaren en vele koningen verder is het paleis inmiddels museum geworden en goed voor een bezoek van enkele dagen om je vooral te verwonderen en te verbazen over zoveel moois! Hier een klein detail. Een van de ingangen met ( passend in het maandthema) slechts enkele van de deuren en ramen die deel uitmaken van dit prachtige paleis!

'48343' door zoetje '48343' door zoetje

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Tuin Versailles

zoetje

Een klein deeltje van de tuin van Versailles in frankrijk.

'340253' door awesomemore '340253' door awesomemore

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Architectureluurs

awesomemore

Van symmetrie is sprake als 'bij een object twee helften van het object in een bepaalde zin elkaars spiegelbeeld zijn'. Versailles blinkt er in uit. Even asymmetrisch te werk gaan is daarom een hele opgave. Ook op deze foto is dat niet helemaal gelukt. Zie bijvoorbeeld de symmetrie in het voorste tuinvlak, tussen beide tuinvlakken en vanaf het middelpunt van het aanpalende gebouw.

'331646' door willemijngort '331646' door willemijngort

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Vijver in de tuin van

willemijngort

Dit is één van de vijvers in de tuin van Versailles. Versailles is een aanrader om te bezoeken, het is echt prachtig. De tuin is enorm groot, het is zelfs mogelijk om met een treintje door de tuinen te rijden. Bij zonsondergang is het echt genieten.

'418158' door Zebigboss '418158' door Zebigboss

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Tour de Marlborough

Zebigboss

Speciaal voor koningin Marie-Antoinette werd in de tuin bij het paleis van Versailles Le hameau de la Reine aangelegd. Dit is een imitatie dorpje met verschillende bouwstijlen. Op de foto is onder andere La tour de Marlborough te zien.

'175539' door Maris '175539' door Maris

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

De tuin van Versaille

Maris

Vanuit 1 van de vele zalen van Versailles gefotografeerd. Dit is slechts een gedeelte van de immens mooie en grote tuinen.

'341143' door willemijngort '341143' door willemijngort

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Versailles & Jeff...K

willemijngort

Kunst van Jeff Koons in Versailles.......een combinatie waar je niet snel op zult komen. Maar naar mijn mening briljant gevonden! Het kitscherige en strakke van de kunstwerken van Jeff Koons in combinatie met klassieke, oude maar soms ook wat kitscherige uiterlijk van Versailles. In deze ballonbloem van Koons is meerdere keren de weerspiegeling van het kasteel en de zon te zien. Schitterend kunstwerk!

'554640' door RoyanvanVelse '554640' door RoyanvanVelse

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Mooiste zaal ter...we

RoyanvanVelse

In de 17e eeuw werd door de Zonnekoning het château van Versailles gebouwd. De galerie des glaces met meer dan 350 spiegels was één van de pronkstukken. De koning wilde middels deze spiegels vanuit iedere hoe van deze 73 meter lange zaal uitzicht hebben op de prachtige tuinen. Ik vind deze zaal prachtig en fascinerend. Het is er altijd druk en de zaal komt ook voor in mijn laatste roman, Het Koningszwaard. Vele koningshuizen in Europa probeerden vervolgens ook een soort Versailles te bouwen. Maar dit blijft de mooiste.

'569277' door RoyanvanVelse '569277' door RoyanvanVelse

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Grand Trianon

RoyanvanVelse

Het paleis van Versailles dat door de zonnekoning Lodewijk XIV werd gebouwd is op zich al groot, groots en prachtig met daaromheen de paleistuinen die werden aangelegd door André Le Nôtre. Maar in de tuinen zelf staan nog wat paleisjes, waaronder de Grand Trianon. Dit prachtige paleisje werd aan het eind van de 17e eeuw gebouwd door Lodewijk XIV, in eerste instantie om ongestoord te kunnen genieten van zijn affaires met edele dames, en daarna om in een privé-sfeer gasten te kunnen ontvangen. De binnenkant is geraffineerd en een en al pracht, en het is er vaak minder druk dan in het château zelf. Op de foto zie je de Galerie des Cotelle.

'306500' door magicmill '306500' door magicmill

FrankrijkVersailles

FrankrijkVersailles

Versailles Oval Buddh

magicmill

Oval Buddha Gold (2007-2010) van de Japanse kunstenaar Takashi Murakami bij het Paleis van Versailles. Erg mooi contrast in de fantastische tuinen van Versailles. dagje wandelen waard! Erg mooi onderhouden tuinen bij Parijs!