Toulouse foto's & tips

'161031' door Sonia '161031' door Sonia

FrankrijkToulouse

FrankrijkToulouse

Sacre Coeur bij nacht

Sonia

Bij nacht

'385948' door Adzam '385948' door Adzam

FrankrijkToulouse

FrankrijkToulouse

Orgelman in Garden of

Adzam

Garden of Plants Toulouse. Een mooi en groot park waar de inwoners van deze stad hun vrije tijd kunnen besteden. De orgelman die bij de ingang probeert een centje te verdienen. Ik hoorde hem tegen de passerende persoon zeggen:"Hee dame, het centenbakje staat hier!" Opmerking aan de redactie: Lijkt mij sterk als deze foto niet geplaatst mag worden...hoort toch bij het stadsbeeld?

'372383' door Davied '372383' door Davied

FrankrijkToulouse

FrankrijkToulouse

Place du Capitole

Davied

Ben ik ook eens in het zuiden van Frankrijk denk ik bij mezelf, pakken donkere wolken zich samen boven Toulouse en dreigt het te gaan regenen op een voor de rest prachtige zomerdag. Deze wolken zijn wel fotogeniek denk ik en pak gelijk mijn camera. Elk nadeel heeft zo ook zijn voordeel!

'559176' door ChristaThieme '559176' door ChristaThieme

FrankrijkToulouse

FrankrijkToulouse

De wijnstreek Gaillac

ChristaThieme

De wijngaarden rond Toulouse liggen verspreid over een uitgestrekt gebied. Hierdoor bestaan er grote verschillen tussen de wijnen van deze streek. Het belangrijkste wijngebied is Gaillac. Gaillac is een wijngebied van 3500 hectare en ligt langs de rivier de Tarn. Het is bijzonder oud: geschriften uit de dertiende eeuw noemen al kwaliteitsrichtlijnen voor Gaillacwijnen. Het is een interessant gebied voor liefhebbers van zeldzame wijntypen en druivenrassen: in de wijngaarden van Gaillac staan vijftien verschillende druivenrassen aangeplant. De belangrijkste voor witte wijnen zijn Mauzac, Ondenc en Len de l’El, voor rode wijnen Braucol en Duras. Bron: passie.horeca.nl

'561885' door ChristaThieme '561885' door ChristaThieme

FrankrijkToulouse

FrankrijkToulouse

Van goudkleurige wijn

ChristaThieme

Een detailfoto van de bakstenen architectuur, zomaar ergens in het Franse stadje Gaillac. De regio Albi, waartoe het stadje Gaillac toe behoort, is vooral bekend om zijn goudkleurige wijnen en de kathedraal Sainte-Cecile in de stad Albi zelf. Maar Gaillac is zelf ook de moeite waard om een dagje doorheen te struinen. Deze ongeveer 12.000 inwoners tellende plaats, ligt net als Albi aan de oevers van de rivier de Tarn. In de 7e eeuw stichtten de Benedictijnen op deze plaats een abdij gewijd aan St-Michel. De abdij ligt aan de oever van de rivier en is zeker een bezoekje waard. Het oude centrum heeft een prettige typisch Frans-Middeleeuwse sfeer. Dwalend door de oude straatjes en over de charmante pleinen kan je op zoek gaan naar de symbolische haan die op deuren en gevels van de oude bakstenen huizen regelmatig te zien is. De ietwat vervallen staat van de muren op de foto, de lavendelkleurige kozijnen en de elegante smeedijzeren Franse balkonnetjes staan voor mij symbool voor Gaillac, een rustige en rustieke stad aan de voet van de Franse Pyreneeën.

'858470' door ChristaThieme '858470' door ChristaThieme

FrankrijkToulouse

FrankrijkToulouse

Tied veur un pafke

ChristaThieme

Zomaar even een stukje toeren rondom Toulouse met een pauzestop op een leuk terrasje in het pittoreske dorpje Lisle-sur-Tarn dat met zijn kleine haven aan de rivier de Tarn ligt. Het is een dorpje iets ten oosten van Toulouse en zo te zien de laatste tijd aardig opgeknapt. We vinden het een onverwacht Frans pareltje. Het centrum is echt schattig, een plein omzoomd met herenhuizen en vakwerkhuizen uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw voorzien van een bogengalerij. In de zuilengangen zijn onder andere het stadhuis, een chocolademuseum en het Raymond Lafage-museum gevestigd. Terwijl we hier op het zonnige terras zitten met een lekker koud glas witte wijn zien we aan de overkant een man naar buitenkomen die plaatsneemt op het stoeltje naast zijn deur. Blijkbaar is het even pauze en dient de sigaret op zijn gemak opgerookt te worden... Ik schroom mij aardig om 'zomaar' locals op de foto te zetten maar leer via deze site om die schuchterheid overboord te zetten. Ik dwing mijzelf om het te oefenen en deze foto is daar één van.

'1091857' door ChristaThieme '1091857' door ChristaThieme

FrankrijkToulouse

FrankrijkToulouse

Verscholen

ChristaThieme

Dit mooie beestje zag ik de struiken in schieten toen wij een terrasje pakten tijdens onze tour in het gebied rondom Toulouse, Frankrijk. De muurhagedis is in Europa de bekendste vertegenwoordiger uit de familie echte hagedissen. De hagedis heeft een meestal bruine kleur, een lang en plat lichaam en een lange staart. De hagedis komt in een groot deel van Europa voor, ook in België en Nederland en dus ook Frankrijk. De muurhagedis leeft in droge, open gebieden die door de zon worden beschenen. De hagedis komt veel voor op muren, bij voorkeur ruïnes, die vaak bestaan uit nogal dikke, verweerde en begroeide stenen, vol schuilplaatsen en prooien. Ook op zuidhellingen en langs bosranden is de hagedis te vinden en de mens wordt niet geschuwd, zowel in kleine dorpen als de buitenwijken van grote steden kan de muurhagedis worden gevonden. Bron: wikipedia

'990815' door ChristaThieme '990815' door ChristaThieme

FrankrijkToulouse

FrankrijkToulouse

Van mij!

ChristaThieme

Deze vlinder verdedigt 'zijn'bloem met veel gewapper van zijn vleugels. De andere vlinder heeft geen schijn van kans om ook maar een druppel nectar te drinken van deze bloem. De vlinder spreekt duidelijke taal: van mij!

'845327' door ChristaThieme '845327' door ChristaThieme

FrankrijkToulouse

FrankrijkToulouse

Brandend geloof

ChristaThieme

Vlieg met het vliegtuig binnen een paar uur naar Toulouse en huur voor een paar dagen een auto om de omgeving te bekijken. Er is zoveel moois te ontdekken! Leuke vestingdorpjes zoals Puycelsi, Bruniquel of Cordes-sur-Ciel, maar ook de Middeleeuwse stad Albi met een ontzettend mooie kathedraal! En geniet van de wijn waar de streek zo bekend om staat. Slenter door de straatjes in Gaillac en kijk hoe de oudjes een balletje gooien op de jeu-de-boulle-baan op het plein. Genoeg te zien! Binnenkort mag ik weer op een stedentripje van een paar dagen naar Toulouse en omgeving. Afgelopen herfst mocht ik al een keertje die kant op. Daar maakte ik tijdens een grauwe regenachtige dag een foto van dit kerkje in Boissel. Tijdens zonsondergang brak de hemel heel even open waardoor het lijkt alsof de kerk in brand staat. De herfstige kleuren van de wijnranken versterken dat gevoel. Nu maar eens ontdekken hoe de streek er in de lente er uit ziet. Ik heb er zin in!

'1015609' door ChristaThieme '1015609' door ChristaThieme

FrankrijkToulouse

FrankrijkToulouse

Zandoogje

ChristaThieme

Het bruin zandoogje heeft een voorvleugellengte van 21 tot 28 millimeter. Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje. Bij het mannetje is de bovenkant van de vleugels bruin. In de vleugelpunt van de voorvleugel bevindt zich een zwarte "oogvlek". Bij het vrouwtje bevindt zich op de voorvleugel een oranje veld, en heeft de oogvlek meestal een witte kern. Verwarring met het oranje zandoogje is mogelijk, maar bij het vrouwtje van het bruin zandoogje zit geen oranje op de achtervleugel, of heel weinig, terwijl bij het oranje zandoogje de achtervleugel oranje met een bruine rand is. De achterrand van de achtervleugel is gekarteld. (Info: wikipedia)

'964077' door ChristaThieme '964077' door ChristaThieme

FrankrijkToulouse

FrankrijkToulouse

Dé wijnexpert

ChristaThieme

Soms voel ik mij zo bevoorrecht als ik op reis ben! Zoals die keer in Zuid-Frankrijk, toen wij de mogelijkheid kregen om de privé wijnkelder van Éric in zijn wijnkasteel te bekijken én natuurlijk de wijnen mochten proeven. De meest mooie wijnen in hun stoffige flessen opgestapeld in een hoek onder de rustieke bakstenen gewelven, maar ook de net geoogste nieuwe jonge wijnen van dat jaar. Zelfs zo jong dat het etiket er nog niet op de fles geplakt was! Lokale contacten brengen je soms op de meest verrassende locaties. Schroom dan ook niet om contact te maken, zelfs als je de Franse taal niet helemaal machtig bent. Met handen en voeten en vooral veel enthousiasme kom je een heel eind!

'987523' door ChristaThieme '987523' door ChristaThieme

FrankrijkToulouse

FrankrijkToulouse

Kraaientoren

ChristaThieme

Rijd je binnendoor van Toulouse naar Albi dan kom je wellicht ook in het dorpje Castelnau-de-Lévis. Het gelijknamige kasteel dat hoog op een heuvel boven het dorpje uittorent, werd in 1235 gebouwd door Sicard Alaman. Deze man was een machtige vazal van Raymond VII de Toulouse. Het kasteel was een bastion, gelegen ten noorden van de rivier de Tarn ter verdediging van het verzet tegen de monarchie, dat zijn territorium voornamelijk ten zuiden van de Tarn had. Het kasteel is gebouwd op een rots genaamd ‘Puy de Bonnafous’ en werd daardoor lange tijd Castelnau-de-Bonnafous genoemd,. Nadat de familie van Levis het erfde kreeg het zijn huidige naam. Aan de voet van de muren werd tegelijkertijd een dorp gebouwd. Van het oude kasteel zijn slechts enkele ruïnes over gebleven, waaronder deze uitkijktoren met uitzicht op de vallei van de Tarn en de stad Albi. Na het verval werd de ruïne als steenhoeve gebruikt en de zijn verdwenen stenen in de negentiende en twintigste eeuw hergebruikt in de omgeving. Begin jaren tachtig is men begonnen met een gedeeltelijke restauratie en zijn de wanden van de hoge muur gelokaliseerd en een versterkte poort. De toren, 35 meter hoog, bestaat uit een halfronde toren die wordt ondersteund door een vierkante toren. Het heeft drie gewelfde verdiepingen. De toegang tot de toren is gesloten voor bezoekers. Slechts de kraaien maken gebruik van de toren als hun nestplek.