Frankrijk foto's & tips

'400706' door corriebalten '400706' door corriebalten

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Hospitum

corriebalten

Dit hospitium is in 1443 gesticht door Nicolas Rolin en zijn vrouw ter verzorging van de zieken en de armen. Ze schonken eveneens wijngaarden zodat het armenhuis zichzelf van inkomsten kon verzien. Op deze wijze ontstond de Hospices de Beaune waarvan de laatste patiënt pas in 1971 vertrok. De kleurrijke binnenplaats waar geglazuurde dakpannen geometrische patronen vormen. Het dak, de torentjes, van wapens voorziende windwijzers, de dakkapellen en de galerijen vormen vind ik nu een feestelijk geheel. Je kunt het hospitum bezichtigen

'508957' door MiekeDeHaas '508957' door MiekeDeHaas

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Krijtrotsen op afstan

MiekeDeHaas

Ik vond het een super ervaring om de krijtrotsen van Normandië te fotograferen. Steeds zie ik weer wat anders. Je kunt de krijtrotsen op zo 'n verschillende manieren vastleggen. Wanneer het eb is, kun je uiteraard dichtbij komen en op afstand fotograferen. Eb is dan ook het meeste interessante. Het lopen over de glibberige stenen die bedekt zijn met wier, is een kunst. Een hele uitdaging met je fototoestel in de hand. De mensen op deze foto zijn schelpdieren aan het steken die vast zitten tegen de stenen. De foto is genomen bij Étretat.

'53380' door petervanderwaal '53380' door petervanderwaal

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Schelpen in formatie

petervanderwaal

In het plaatsje Pont en Bessin valt een groot deel van het met schelpen bezaaide strand droog bij eb. Deze schelpen rangschikken zich in bijzondere vormen door de stroming. Geheel openen !

'458250' door chateau '458250' door chateau

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Krijtrotsen 3

chateau

Vanuit Etretat zijn we het hele pad over de krijtrotsen afgewandeld. Zo nu en dan keken we de diepte in en zagen beneden in het water een paar kano's varen vlak bij de alleenstaande piek van deze mooie krijtrotsen. Dan besef je pas op wat voor reusachtige rotsen je staat. Aan het einde van de wandeling hadden we een mooi totaaloverzicht. Mooi om te zien hoe de aanrollende golven een apart patroontje vormen op het strand.

'448082' door DennisWierenga '448082' door DennisWierenga

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Lichtshow bij de...Ei

DennisWierenga

Langzaam vult het grasveld van de Champ-de-Mars zich met groepjes mensen, de kooplieden, veelal uit Bangladesh afkomstig verkopen kitsche replica's van de toren, blikken bier en flessen prosecco. Als het begint te schemeren laat men zien waarom Parijs, terecht "De lichtstad" genoemd wordt. Eerst beginnen projector-floodlights het metalen frame van de toren egaal te verlichten, dan flitsen meer dan 5000 lichten per zijde aan en uit en schijnen laserstralen vanaf de top over de stad (nog niet tijdens deze foto). Een luid gejuich stijgt op uit het publiek waarna tien minuten later de lichtjes weer doven en slechts de floodlights aan blijven. Dit herhaalt zich daarna ieder uur Uiteraard betekend dit een flinke energieverspilling maar het overstappen op spaarverlichting heeft in 2005 al een besparing van 30% opgeleverd, afgelopen jaar is men een project begonnen waarbij € 25 miljoen geïnvesteerd wordt om de "carbon footprint" van de toren terug te dringen met nog eens 30%. Zonnepanelen en wind- en hydraulisch aangedreven turbines worden geïnstalleerd om zoveel mogelijk in de eigen energiebehoefte te voorzien. Tevens word een regenwaterreservoir aangelegd voor de toiletvoorzieningen. tenslotte zal straks 95% van alle lampen uit LED verlichting bestaan.

'264120' door Hermine '264120' door Hermine

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Boeddhistische tempe

Hermine

Dit is de tempel van de 1000 Boeddha's bij le Creusot in de Morvan. De tempel, gebouwd onder toezicht van Lama Sherab en een franse architect, is in 1987 ingewijd. Deze tempel die Dashnag Kagyu Ling genoemd wordt, de tcheuten en de traditionele retraite centra waren de eersten van dit soort die in het Westen gebouwd werden. (Bron: Info.Nu.nl) Het is een architectonisch meesterwerk uniek in Europa met de tempel, de fontein van de weelde, de kleine tempel van het licht, 35 kleine tcheutens. De tempel staat in een park met tussen bomen opgehangen gebedsvlaggen. Ik was hier eind juni dit jaar, uitgebreidere info heb ik bij mijn tip geschreven.

'288897' door fandries '288897' door fandries

FrankrijkBretagne

FrankrijkBretagne

Huis tussen rotsen

fandries

Volgens mij het bekendste beeld van Bretagne ,in praktisch alle reisgidsen zie je dit huis tussen de rotsen. In Plougrescant is de plaats als je zelf eens gaat kijken. Op de foto zie je een auto ,wel dat is de auto van degene die in het huis woont,aan de hand van de auto kun je zien hoe groot de rotsen zijn .

'460913' door antwan '460913' door antwan

FrankrijkRhone vallei en Provence

FrankrijkRhone vallei en Provence

Vale Gier

antwan

De vale gier is een grote roofvogel die wel tot 110cm lang kan worden met een spanwijdte van 2,4 tot 2,8 meter. In de Gorge du Tarn in Frankrijk vind je Le Belvédère des Vautours (uitzichtoren van de gieren) waar je meer dan honderd vale gieren kunt observeren. een prachtige plek om deze beesten te kunnen bekijken.

'501043' door enroute2 '501043' door enroute2

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

De kliffen van Etreta

enroute2

Dit zijn de krijtrotsen bij Etretat en als je er een kleine klim voor over hebt kun je aan weerskanten van het stadje vanaf het strand omhoog wandelen naar de heuveltoppen, vanwaar je spectaculaire uitzichten te zien krijgt. Behalve de imposante rotswanden zijn er immens grote bogen en pilaren, prachtige natuurlijke sculpturen ontstaan door invloed van de zee en wind. Zoals deze kliffen abrupt eindigen, vind ik het net een afgesneden stuk taart met een poederlaagje van gras dat ook ineens ophoudt bij de rand.

'246479' door leonvanmaenen '246479' door leonvanmaenen

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

In de schilderswijk

leonvanmaenen

Een van de leukste buurten van Parijs is Montmartre in het 18e arrondissement. De meest waarschijnlijke oorsprong van de naam is Le Mont du Martyre (heuvel van de martelaar), omdat hier de eerste bisschop van de stad Dionysius werd onthoofd. Volgens de legende nam de bisschop het hoofd onder de armen en rende hii de heuvel af, de stad uit. Ongeveer zes kilometer verder viel hij dood neer, op de plaats waar tegenwoordig het voorstadje St. Denis ligt. Op deze heuvel vind je de Sacré Coeur en het Place du Tèrtre waar veel kunstenaars hun schilderskunsten tonen. In deze wijk hebben beroemde schilders gewoond als Vincent van Gogh en Salvador Dali. Nog steeds ademt de wijk een nostalgische, schilderachtige sfeer uit die je in het straatbeeld terugvindt, zoals hier in de Rue Gabrielle.

'418180' door Esther '418180' door Esther

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Bonifacio

Esther

De kustlijnen van Corsica zijn prachtig. Een van de mooiste gebieden is de kustlijn van Bonifacio. Loop eerst heuveltje op naar het oude centrum en daal vervolgens weer afia een smal trappetje en je komt hier uit.

'34026' door ejvhelden '34026' door ejvhelden

FrankrijkRhone vallei en Provence

FrankrijkRhone vallei en Provence

Vallée du Doux

ejvhelden

Ardàche verte. Noordelijke deel van de ardeche is prachtig, hier een deel van de vallée du doux

'335867' door Ben Toller '335867' door Ben Toller

FrankrijkBretagne

FrankrijkBretagne

Stairs to the Sea

Ben Toller

Deze lange trap liep vanaf de huizen naar de rotsen beneden. Het verschil tussen eb en vloed in Bretagne is enorm: nu kun je via de rotsen het zandstrand bereiken, maar bij vloed denderen de golven over de rotsen en is het aanzicht totaal anders. Deze foto nam ik vroeg in de avond (oktober 2012) en bestaat uit 5 opnames als HDR samengevoegd. De 15 mm fish eye lens is één van mijn lievelingslenzen.

'370532' door opainasia '370532' door opainasia

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Palombaggia

opainasia

Palombaggia in de zuid oosten van Corsica...wij hadden 4 weken vakantie in September, eerste in de bergen, een mooi maar zwaar trek en dan noodweer, dagenlang stromende regen en hagel ..de bergtoppen worden wit en op ons camping zakte de temperatuur tot een minpunt van 8 graden....tijd om weg te gaan...met de auto vol met natte camping spullen naar de kust gegaan....nog een dag regen en dan wordt het ''normaal ' Coricaanse weer, blauwe lucht, warme zon en schitterende stranden...

'422065' door RdJong '422065' door RdJong

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Zonnebloem velden

RdJong

Op weg terug naar huis van een trip naar de Pyreneeën doorkruisen we velden vol zonnebloemen en lavendel. Hier ter hoogte van Frandat. Een mooie gelegenheid om even de benen te strekken, en te genieten

'479636' door TravelGoom '479636' door TravelGoom

FrankrijkBretagne

FrankrijkBretagne

Ile de Sein, eiland..

TravelGoom

Zo'n acht kilometer ten westen van Bretagne ligt het piepkleine eilandje Ile de Sein. Nog geen 2km in lengte en op de meeste stukken maar een paar honderd meter breed is het een van de meest extreme eilanden van Frankrijk Eigenlijk is het een rotsplateau met een gemiddelde hoogte van 1,5mtr boven zeeniveau (hoogste punt 6 mtr.). Een wonder dat dit eiland nog bestaat gezien haar ligging in het wilde water van het Kanaal. Enkel een simpele bakstenen muur dient als zeewering maar verder zijn het de gevaarlijke rotsen om het eiland die voor de breking zorgen. Daar waar zij het eiland beschermen zijn dezelfde rotsen al eeuwen een ramp voor de scheepvaart. Een wrakkenlijst met honderden namen vanaf de 15e eeuw laat dat zien in het kleine museum op het eiland. Bij stormachtig weer is het eiland gehuld in een mist van opspattend zeewater. Het zout laat overal op het eiland zijn sporen na. Ile de Sein loop je in een uurtje rond om te eindigen in het knusse dorpje dat volledig gericht is op het water. Wandelroutes zijn er niet want er is maar 1 mogelijkheid. Aan de westkant eindig je bij de de Phare de Goulenez die van 50mtr hoogte over 55km zijn licht laat schijnen. Aan de zuid-oostkant verbint een korte dam het hoofdeiland met een aantal kleine rotsplateau's. Hierdoor is de baai van het vissersdorp beschermd en liggen de vissersbootjes veilig. Bij eb ontstaat een smal strand waar het heerlijk wegdromen is omdat er in de baai altijd wel wat gebeurd. Let wel op want het water stijgt snel en fors (4 tot 6 mtr). Langs de baai loopt een kleine boulevard waar je de terrasjes en zelfs 2 hotels kunt vinden. Die laatsten met 'seaview' uiteraard want zonder kan niet. Op de boulevard komen de ca. 250 inwoners van het eiland samen. Ze kletsen er, kinderen voetballen of fietsen (dat mag nog even want eigenlijk zijn fietsen en auto's niet toegestaan), vissers maken er hun netten en er wordt makkelijk contact gemaakt met de bezoekers van het eiland. Het toerisme is dan ook de belangrijkste bron van inkomen geworden. De visserij speelt nog wel een belangrijke rol en ook de toenemende vraag naar zeewierprodukten biedt kansen. In het dorp zijn verder de relatief grote kerk en de twee menhirs ernaast een bezoekje waard. Overigens werd het dorpje niet zo lang geleden uitgeroepen als een van de mooiste van Frankrijk wat qua bijzondere ligging is voor te stellen. Geen wonder dat vele soorten zeevogels hun plek hebben gevonden op deze rots-archipel. Daarnaast liggen op de rotsen regelmatig zeehonden al is het lastig daar dichtbij te komen. Op zo'n 20km uit de kust ligt de beroemdste vuurtoren ter wereld: het geisoleerde Ar Men. Bij helder weer is goed te zien hoe een corridor van rotseilandje een 'stepstone-pad' lijkt te vormen naar de vuurtoren. Daar wil je met geen boot varen maar gelukkig kan dit vanaf het Franse vasteland wel. Voornaamste vertrekhaven is het mooie Audierne waar 1 a 2x per dag een boot vertrekt voor een avontuurlijke maar veilige tocht van ruim een uur naar Ile de Sein. Je kunt er dan zo'n 5 uur ronddwalen wat ruim voldoende tijd is. Info over de overtocht zie [url="http://www.pennarbed.fr/fr/sein-penn-ar-bed-ouessant-molene-sein target="_blank"]hier[/url]. Voor een filmpje zie [url="http://www.youtube.com/watch?v=D4fqn59MT_w" target="_blank"]hier[/url].

'432465' door SFollings '432465' door SFollings

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Slotjesbrug

SFollings

Afgelopen weekend heb ik voor het eerst een van de slotjesbruggen in Parijs gezien. Tijdens mijn vorige trip naar Parijs had ik er geen kunnen vinden, nu kwam ik erachter dat ze er zelfs meerdere hebben! De officiële slotjesbrug is blijkbaar de Pont de l’Archevêché, aan de achterkant van de Notre Dame. Deze foto is genomen op de Pont des Arts. Deze vind je als je vanaf de Notre Dame richting het Louvre loopt. Vanaf de brug heb je uitzicht op het gebouw Institut de France. Het is een erg mooi gezicht, met alle duizenden slotjes eraan. Als je een bosje optilt, krijg je een idee hoe zwaar alles bij elkaar zou wegen. Er is haast geen plek voor nieuwe slotjes, daarom worden ze aan lantaarnpalen en andere slotjes vastgemaakt, in plaats van aan de brug zelf. Naast de 2 eerder genoemde bruggen, zijn er nog een stuk of 2 a 3 bruggen waar slotjes aan kunnen worden gehangen.

'498747' door silly '498747' door silly

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Château de Valogne

silly

Château de Valogne ligt in de Morvan in Zuid-Bourgondie op ca. 15 minuten van Autun en direct aan de voet van het natuurpark de Morvan.Hier heb ik afgelopen week een inspirerende workshop gehad... Het kasteel lijkt op Disneyland zonder toeristen :)

'478238' door TravelGoom '478238' door TravelGoom

FrankrijkBretagne

FrankrijkBretagne

Les Sept Iles,...zeev

TravelGoom

Aan de noordkust van Bretagne, vlak boven de gezellig badplaats Perros Guirec liggen 7 kleine eilanden die al in 1912 tot beschermd gebied werden verklaard. Vanuit Perros Guirec vertrekt 2 a 3x per dag een bootexcursie naar de eilanden. Les Sept Iles is een mekka voor zeevogels met o.a. 12.000 Jan van Genten die wonderlijk genoeg alleen op het eilandje Rouzic broeden. Een waar gekkenhuis met een onophoudelijke wirwar aan bewegingen rond het eiland dat er van verre uitziet alsof het een besneeuwde top heeft. Vanuit de boot, die het eiland tot zo'n 30mtr nadert, heb je een goed zicht op de kolonie en wordt je omringd door af- en aanvliegende Jan van Genten. Ook kun je zien hoe ze diep het water in duiken naar een hapje of een volgend stukje zeewier om het nest vers te houden. Verder leven er zeekoeten, alken, verschillende meeuwen soorten en zowaar een kleine populatie papegaaiduikers. Daarnaast zijn er een 20-tal grijze zeehonden te zien die vaak op de lage rotsen rond de eilanden liggen. Tijdens de excursie heb je alle tijd om te fotograferen. De schipper gaat ook op zoek naar o.a. de papegaaiduikers en de zeehonden. Ik heb allen kunnen aanschouwen, telkens op ca 30mtr. Duur van de excursie is ca. 2,5 uur, kosten ca 25 euro. Vooraf bespreken is bij drukte raadzaam, beste tijd is echter het late voorjaar. Voor meer info zie [url="http://www.vedettes-perros-guirec.com/" target="_blank"]'info excursie Les Sept Iles'[/url] p.s. in de zomer gaat er ook een antieke zeilboot naar de eilanden, met lunch, zelf helpen zeilen en zwemmen in zee. Info via tourist board van Perros Guirec (google).

'458840' door nita92 '458840' door nita92

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Middle Earth

nita92

In de Ban van de Ring de hitfilmserie, 3 fantasyfilms geregiseerd door Peter Jackson naar het boek van Tolkien. De verhaallijn is vol fantasie en de besneeuwde bergen, duistere bossen welke in de film voorbij komen zijn adembenemend. Nu zijn we zelf niet in Nieuw Zeeland geweest, maar deze foto uit de Pyreneen doet me denken aan de geweldige landschappen waar The fellowship doorheen trekt. Ik zie Frodo en zijn vrienden hier zo naar Mordor lopen. De foto is wel wat duister bewerkt om de sfeer van de film ook te benadrukken. Tijdens een korte vakantietrip een klein gedeelte van de Pyreneeen mogen ontdekken en het heeft ons erg verrast, het is prachtig daar en veel te zien.

'475593' door Hermine '475593' door Hermine

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Tempel van de 1000...

Hermine

Vlak bij le Creusot ongeveer 30 km ten zuiden van Autun staat de tempel van de 1000 Boeddha's. De gemeenschap van Dashnag Kagyu Ling is officieel erkend door de Franse staat in 1995. Zij is opgericht in 1974 door de Tibetaanse meester Kalou Rinpoché (1904-1989). De gemeenschap wordt nu geleid door Lama Seunam. Iedere zomer is er een tentoonstelling. Het traditionele Himalayaanse boeddhisme van Bhutan, Nepal, Tibet, Mongolië of van andere Boeddhistische tradities zoals de Theravada, de Hinayana of de Mahayana wordt met deze tentoonsteling gepromoot. Dashang Kayyu Ling betekent ‘de gelukkige tuin waar de geest gekoppeld wordt aan de Dashang Kagyu leerschool’, welke een van de grote scholen is van het Vajrayana Boeddhisme (het diamanten voertuig). (Bron: Info.Nu.nl) Wij bezochten deze tempel eind juni dit jaar. Onverwacht want we wisten niet dat deze tempel daar stond maar we kwamen er toevallig langs. Het is mogelijk om de tempel te bezoeken en dat hebben we gedaan omdat we erg zijn geïnteresseerd in het Boeddhisme. Wij werden door de bewegwijzering op het idee gebracht. Je kunt de tempel in en een vriendelijke mevrouw geeft uitleg als je dit wil maar je mag alleen door de tempel lopen. Iedere avond om 19.00u is er een ceremonie waar je bij aanwezig mag zijn. De kleuren, wandschilderingen en Boeddhabeelden zijn overweldigend en vergeet ook niet om een kijkje te nemen op het terrein! Er is een informatiecentrum en een winkel. De winkel is op dinsdag gesloten. Het is een bijzondere waarneming om vanaf de 2e verdieping van de tempel het landschap van de Morvan in te kijken. Er worden regelmatig vrijwilligers gevraagd om te helpen bij de werkzaamheden aan de tempel. Je kunt meedoen aan workshops of in retraite gaan en er worden pelgrimstochten georganiseerd. Een goede website voor info: http://www.mille-bouddhas.com/

'364883' door Mathilde '364883' door Mathilde

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Liefdesbrug

Mathilde

Dit is de zgn. slotjesbrug in Parijs. Het is de Pont des Arts (of Passerelle des Arts) over de Seine. De brug verbindt het Institut de France met de Cour Carrée van het Louvre. Haar naam dankt zij aan het Louvre, dat onder het Eerste Franse Keizerrijk "Palais des Arts" werd genoemd. De brug is 155 m lang en 11 m breed. Het is de enige brug over de Seine waarover geen auto's mogen rijden. Geliefden van over de hele wereld komen naar deze brug om een hangslot met hun naam erop aan de omheining van deze brug vast te maken, als teken van hun liefde. De sleuteltjes worden in de rivier gegooid, zodat ze altijd met elkaar verbonden blijven. Jammergenoeg heeft foto wat ruis, is met hoge iso uit de hand genomen vanaf een bewegende boot....

'407877' door corriebalten '407877' door corriebalten

FrankrijkDordogne, Limousin en Lot

FrankrijkDordogne, Limousin en Lot

Rode dorp

corriebalten

Het was druilerig weer toen we Collonges la Rouge binnenwandelden. Toch was het heerlijk dwalen door de straatjes van dit dorpje waar alle gebouwen zijn opgetrokken uit rode steen. Collonges staat op de lijst van "les plus beaux villages de France". De huizen met daken in leisteen, de landhuizen met torentjes maken van deze plaats een echt charmedorp...De bebouwing en de vele bloemen maken van het geheel een levend schilderij. Voeg daarbij de leuke restaurantjes en het is goed toeven in Collonges-la-Rouge, dat dichtbij Brive-la-Gaillarde ligt.

'478869' door TravelGoom '478869' door TravelGoom

FrankrijkBretagne

FrankrijkBretagne

De Exotische Archipel

TravelGoom

Een flink stuk onder de zuidoostkust van Bretagne, ten zuiden van de plaatsen Benodet en Concarneau, liggen 7 bijzondere eilandjes. Ze worden wel de Seychellen van Bretagne genoemd door hun parelwitte stranden en het kristalheldere water dat bij vloed veel van de smalle strandstroken overspoeld. Het gebied heeft een uniek ecosysteem waarin o.a. de reuzenhaai voorkomt, ongevaarlijk als planktoneter en vooral speelgoed voor duikers. Naast talrijke zeevogels en soms zeehonden is de unieke Glenan-narcis mede reden voor de status van beschermd natuurgebied. Voor zwemmers is dit een zeer bijzondere lokatie die inderdaad doet denken aan een paradijselijk tropisch eiland. Je moet in het hoogseizoen dan wel de massa dagjesmensen weg denken hoewel er altijd genoeg plek is voor een handdoek. Voor wandelaars zijn de afwisselend rots- en duinachtige eilanden eigenlijk te klein. Leuke korte wandelingen zijn naar de top (20mtr) van het eilandje St Nicolas en een bezoek aan het fort van Cigogne waar je een mooi uitzicht hebt over de eilanden die rond een soort binnenmeer liggen. Beste manier om de eilanden te verkennen is een kanotocht waarbij jezelf de afgelegen plekken kunt opzoeken. Je ziet dan ook goed hoe helder het water is. Dit kan doorgaans enkel in de maanden juli en augustus. Er gaan ook rondvaarten met grotere boten maar die voegen eigenlijk niets toe aan de reguliere aankomst per veerboot. De Glenan Archipel (of Iles Glenan) is alleen per dagtocht te bereiken, overnachten kan er niet. Je bent dan zo'n 5 uur op het hoofdeiland vanwaar je evt verder kunt. De dagtochten vertrekken o.a. vanuit Bernodet en Concarneau (overtocht ca 1 uur). Zie voor meer informatie: [url="http://www.vedettes-odet.com/" target="_blank"]overtocht Iles Glenan[/url] (frans). Op de eilanden is o.a. een duikschool en zeilschool (bijzondere omgeving) actief. In het hoogseizoen vaart er ook een glasbodemboot. Bij de kleine haven is een restaurant anex kiosk anwezig. Er bestaat een mooie informatieve (franstalig) film die een prachtig beeld geeft van de archipel: [url="http://www.youtube.com/watch?v=rnLTj4ps2nQ" target="_blank"]zie filmpje Glenan.[/url] Kortom: een bijzondere 'exotisch' dagexcursie in Bretagne met voor ieder wat wils. ---