Pyreneeen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Albi

Pyreneeen,
Frankrijk


(Even openen om het panorama te zien)
Albi, een stad in de regio Midi-Pyreneeën. Wie er eenmaal geweest is wil er onherroepelijk een keer naar terug. De eeuwenoude stad in Zuid-Frankrijk staat bekend om de boven de omgeving uit torenende kathedraal Sainte-Cécile. Misschien wel de mooiste kathedraal van Frankrijk. Het is de grootste bakstenen kerk ter wereld, waaraan men in de 13e eeuw is begonnen te bouwen. Als reactie op de juist uit het gebied verdreven Katharen werd het een imposant bouwwerk, bedoeld om de macht van de kerk te tonen. Van buiten mag de kerk er dan wat kil uitzien, van binnen is hij rijk gedecoreerd, helemaal bedekt met schilderwerk. Doordat de kerk ten tijde van de Revolutie gespaard werd van grote plunderingen en vernielingen, is het interieur nog grotendeels zoals het vanaf de 15e eeuw was.

Vanaf deze kathedraal en het bisschoppelijk paleis heb je dan weer mooi uitzicht over de stad, de rivier de Tarn en prachtige Franse tuinen. De tuinen werden in de 17e eeuw aangelegd door de bekende Franse tuinarchitect André le Nôtre. De muur die ik gebruikt heb als leidraad op mijn panorama is de grens tussen de tuinen en de Tarn. Op de muur is een soort galerij gemaakt waar je overheen kan slenteren en kan genieten van het uitzicht en de tentoongestelde kunst.

Ten oosten van dit alles bevindt zich de middeleeuwse stad met verschillende straatjes, steegjes en pleinen waar de tijd lijkt stil te staan. Heerlijk gezeten op een terrasje kan je genieten van gezelligheid en de sfeer van vervlogen tijden. Albi heeft een eigen uniek karakter en staat hierdoor op de werelderfgoedlijst van UNESCO .

(info; deels frankrijkpuur.nl)
ISO100 f/8 1/100 35mm, 5 foto's