Pyreneeen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Taart van het spit in de Pyreneeën

Pyreneeen,
Frankrijk


In Arreau vind je aan weerszijden van het riviertje de Louron iedere donderdag op de streekmarkt de lekkerste produkten, zelfgemaakt of vers van het land. Een typisch product in de Pyreneeën om een diner extra feestelijk te eindigen is ‘gâteau à la broche’, ‘taart aan het spit. ‘
Het werkt als volgt:
Het deeg wordt in 10 tot 20 lagen aangebracht op een speciale vorm op een spit boven een houtskoolvuur, waarbij het langzaam gaart en een soort dennenboom ontstaat, die nadien wordt verkocht in stukken van 10 tot 65 cm hoog.
Hier zie je het eindresultaat, afgedekt, klaar om in stukken te breken. De bakker maakt nog even de vloer schoon.

Voor de liefhebber het recept, dan weet je een beetje hoe het smaakt:
Voor een taart van 2 kg
750 gram bloem
750 gram suiker
600 gram boter
18 eieren
15 cent rum
5 centiliter oranjebloesemwater
wat sinaasappelschil
6 gram zout
1 theelepel kaneel