Provence foto's & tips

'508492' door JannavEek '508492' door JannavEek

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Maison Provencale de.

JannavEek

Ik heb dit als een luxe vakantie ervaren: een charmante Provençaalse villa met zwembad op loopafstand van het pittoreske dorp Fayence. Het is een fijne uitvalsbasis om de middeleeuwse Provençaalse dorpjes te bezoeken en binnen een uur in alle grote badplaatsen aan de Cote d'Azur te zijn. De dag van foto was de geschikte dag voor een bezoek aan parfumstad Grasse en zo geschiede (foto met iPhone)

'492436' door JokevanRooijen '492436' door JokevanRooijen

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

TOUR DU ALS is op 28.

JokevanRooijen

STICHTING TOUR DU ALS Genereert financiële bijdragen voor het zo keihard benodigde wetenschappelijke onderzoek met een langdurige inzet, door middel van het organiseren van een evenement. Dit ten bate van de genadeloze ziekte ALS, samen staan we sterk! TOUR DU ALS IS OP 28 MEI 2015 - MONT VENTOUX - VAUCLUSE FRANKRIJK Hierbij gevoegd een foto van onze fiets-tour van 500 kilometer die wij een aantal jaar geleden maakten rond de Mont Ventoux, op de achtergrond de berg zelf. Tour du ALS en de omarming van Stichting ALS Nederland, lees de aanbeveling van directeur-bestuurder Gorrit-Jan Blonk http://www.tourduals.nl/organisatie/commissie-van-aanbeveling

'500421' door Marileen '500421' door Marileen

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Saignon, met...kenmer

Marileen

Saignon heeft zo'n 1000 inwoners en wordt gekenmerkt door een grote rots midden in de gemeente. Het is leuk om eens door heen te wandelen. Het ligt ongeveer 10 minuten van Apt af, een stad met wat leuke bezienswaardigheden.

'520587' door Kingcanon '520587' door Kingcanon

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Zigeunerprocessie...S

Kingcanon

Elk jaar (op 24 mei) wordt Zwarte Sara, patroonheilige van de zigeuners, met een processie gevierd. Haar beeld wordt uit de crypte van de kerk gehaald, en door het dorp gedragen. Zigeuners komen vanuit alle hoeken van Europa om haar te vergezellen op deze tocht, die uiteindelijk eindigt in zee. De "Gardians Saintois" (lokale stierhoeders te paard) maken de weg vrij door de mensenmassa (duizenden bezoekers).

'508429' door DeMecheleir '508429' door DeMecheleir

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Zonnebloemveld

DeMecheleir

Onderweg met de camper, kom je af en toe wel eens iets heel moois tegen. Zo ook hier. Op deze rustplek ergens in de Provence, gingen we achter de camper en werden we getrakteerd op dit zicht..

'552281' door konne000 '552281' door konne000

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Nog even geduld

konne000

Vanaf april kunnen we hopelijk, als het weer een beetje meewerkt, weer genieten van de vlinders. O.a. zullen we deze Koningspage dan weer tegenkomen. Een vlinder met een spanwijdte van 8 cm., die in april en mei te bewonderen is en daarna weer in september (2e generatie).

'506026' door JannavEek '506026' door JannavEek

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Koningspage

JannavEek

Altijd leuk om een nieuwe vlinder te spotten en op de foto te krijgen. In Frankrijk zag ik deze koningspage. Hij is verwant aan de koninginnenpage maar de rups leeft van andere voedselplanten. De vlinder heeft een meer zebra-achtige vleugeltekening en langere vleugelslippen. Als warmteminnend soort komt hij in zuid-Europa voor en in Nederland sporadisch.

'495686' door RoyanvanVelse '495686' door RoyanvanVelse

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Port-Cros, close...en

RoyanvanVelse

Het onderwaterpark van Port-Cros is een deel van de Middellandse Zee dat rijk is aan vis. Ontmoetingen als deze zijn dagelijkse kost. Je vergeet er bijna van te ademen. Op het eiland zelf is maar 1 duikschool (Sun Plongée) maar je kunt er ook vanaf de kust komen met dagtripjes. Port-Cros geldt als 1 van de 80 mooiste duikplekken ter wereld.

'495780' door RoyanvanVelse '495780' door RoyanvanVelse

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Schoonheid in het...k

RoyanvanVelse

Amper 2 cm groot zijn deze naaktslakjes (hervia's) die op en neer deinen in de lichte stroming nabij het eiland Port-Cros. Klein, fijn maar oh zo prachtig om te zien!

'532473' door JannavEek '532473' door JannavEek

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Vakantiegevoel in...C

JannavEek

Het charmante en gezellige kunstenaarsdorp Cotignac is een van de pareltjes van de Provence. Een dorp met rijke historie, met een oude olie molen en oa het 'Notre Dame des Grâces’ klooster uit 1519, waar Louis XIV kwam bidden. Cotignac ligt tegen een rotswand van 80 m hoog waarin rotswoningen uitgehouwen zijn. Het dorp leeft van toerisme en wijnbouw (tot in de jaren 50 ook van olijventeelt). Het aantal inwoners steeg na de oorlog met een derde, vooral door de komst van buitenlanders. Er wonen nu vrij veel Engelsen, kunstenaars en artisans. Leuke markt op dinsdag, heel gezellig.

'528448' door Sandral '528448' door Sandral

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Gordes

Sandral

Alleen al het uitzichtpunt over het middeleeuwse stadje, op weg er naar toe, is werkelijk schitterend en gelegen op een vooruitgeschoven rotspunt van het Luberton gebergte, ligt het zeer aantrekkelijk. Haal voor een wandelroute een stadsplattegrondje bij de toeristen informatie vlakbij het centrumpleintje waar de kerk staat, want het zou jammer zijn als je hier iets leuk of moois mist. De leuke steegjes zijn mooi gebouwd in en om de rotsen, en er zijn enkele steile stukken bij, dus je moet hier erg voorzichtig lopen. Parkeren kan op de parkeerplaatsen rondom het stadje,voor 4 euro, en is maar een klein stukje lopen (500 meter).

'507503' door MarioBentvelsen '507503' door MarioBentvelsen

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Antieke meelfabriek

MarioBentvelsen

Aquauduct in Fontvieille, een kleine gemeente in de Provence. De plek staat bekend als 'Aqueduc et moulins de Barbegal'. Het Romeinse complex uit de 2e eeuw na Christus vormde de grootste industriële site voor meelproductie in de antieke wereld. Een antieke meelfabriek dus. Het complex telde zestien molens in twee rijen. Van de molens staan nu alleen nog de fundamenten en wat muurtjes overeind. Het water werd aangevoerd vanuit de Alpilles over een aquaduct dat ook de stad Arles van water voorzag.

'529758' door gertrudefly '529758' door gertrudefly

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Fietsen en bubbels in

gertrudefly

Net voor de drukte van de Alpen vind je in de Franse Drôme wel de cols, niet zo stijl en hoog maar de moeite waard. Mijn man fietst de col de Rousset op en ik geniet van het uitzicht over de Drôme met een heerlijke Clairette de Die wijn in mijn hand. Leven als een god in Frankrijk, ik snap het wel.

'520697' door Kingcanon '520697' door Kingcanon

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Na de regenbui

Kingcanon

In de vakantieperiode is het altijd zeer druk op het strand en de "corniche" van het badplaatsje la-Grande-Motte (aan de Middellandse Zee). Maar na een fikse regenbui, met nog steeds dreigende regenwolken, waren de meeste mensen gaan schuilen, zodat ik vrij zicht had op deze voorlopig verlaten kindermolen.

'526233' door beum57 '526233' door beum57

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Zo verschrikkelijk...

beum57

In de buurt van een prachtig meer , windstil , en in deze tijd van het jaar weinig tourisme , wat is er dan nog meer rustgevender

'533473' door Hns '533473' door Hns

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Kleuren van de...Prov

Hns

Juni is het ideale moment om de Provence te bezoeken omdat de lavendel dan in bloei staat. De mooiste velden staan op het Plateau van Valensole maar ook de meeste dorpen en steden staan vol...

'548466' door verahoi '548466' door verahoi

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Gordes

verahoi

Dit op een rots gelegen dorpje is Gordes. Het ziet er prachtig uit en het uitzicht was fantastisch. In het dorp zelf was het echter zeer toeristisch. Ben je in de buurt, dan kun je zeker langsgaan om van het uitzicht te genieten, maar voor de authenticiteit van een Frans dorpje zijn er leukere alternatieven die ook op een rots gelegen zijn en waar het een stuk rustiger is. Desalniettemin plaats ik toch deze foto!

'548397' door verahoi '548397' door verahoi

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Zee van lavendel

verahoi

Ontelbaar veel lavendelvelden in dit zonovergoten deel van Frankrijk: de Provence! Als enige in het veld konden we genieten van de geuren, de kleuren en het zoemende geluid van de bijen en hommels. En met de Mont-Ventoux op de achtergrond heeft dit deel van Frankrijk mijn hart gestolen.

'557064' door TanjaN '557064' door TanjaN

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Pyama wants steelt de

TanjaN

Tijdens een wandeling vlakbij het dorp Carcès in de Provence zag ik een veld met bloemen die schelpen droegen. Tijdens het fotograferen van een bloem landde er juist een pyama wants op de bloem.

'526231' door beum57 '526231' door beum57

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Steegje in mooi Frans

beum57

Bij het wandelen van de vele mooie Franse dorpje stuit je steeds op prachtige steegjes , maakt niet uit of dat de zomer of najaars kleuren zijn het blijft een kwestie van openstaan voor schoonheid in het algemeen

'526232' door beum57 '526232' door beum57

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Kapel in gebied ergen

beum57

Heel verbluffend wat je zoal tegen kan komen als je eens van het pad afgaat, op een afstand lijkt t niet veel, maar bij nadere inspectie verrassend ,

'559445' door Sandral '559445' door Sandral

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Cotignac

Sandral

Cotignac ligt circa 60 kilometer ten noorden van Toulon.Dit droomdorpje is lang afgesloten geweest van de omgeving, en pas in de 19e eeuw werd er een weg aangelegd. Het ligt tegen een bijzondere rotswand, van 80 meter hoog, waarin rots-woningen uitgehouwen zijn. Door deze rotswand is het doorgaand verkeer zeer beperkt en dus is het hier erg rustig. Om de vroege ochtend goed te beginnen, moet je hier op deze platanenstraat plaatsnemen in het zonnetje met een bak koffie, warm croissantje of een chocoladebroodje (of allebei). Heerlijk! Provençaalse markt op dinsdag en boerenmarkt op vrijdagochtend van half juni tot half september.

'563540' door POSJE '563540' door POSJE

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Abdij van Senanque

POSJE

De abdij van Senanque is cisterciënzer abdij werd in de twaalfde eeuw gebouwd en is vandaag de dag nog steeds in gebruik door monniken. Geen monnik, maar wel op zoek naar rust? Het is mogelijk er individueel of met een groepje in retraite te gaan. Al honderden jaren is het klooster in gebruik door monniken die hun leven aan God wilden wijden. Niet onafgebroken, want tijdens de godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie werden de monniken tijdelijk verdreven van hun prachtige plekje in de Provence. In de 13e en 14e eeuw waren de hoogtijdagen van het klooster, het bezat in die tijd vele landgoederen in de wijde omgeving. Sinds de 16e eeuw was de bezetting van het klooster veel kleiner, amper een paar dozijn monniken. Een groot deel van de twintigste eeuw stond het klooster ook leeg, tot in 1988 een kleine gemeenschap terugkeerde. De monniken die nu in Senanque leven verbouwen onder meer lavendel en houden bijen voor honing. Hun producten kun je in de winkel bij de abdij kopen. Verder is het mogelijk een deel van het klooster te bezichtigen, waaronder de kerk, kloostergang en een aantal van de oude zalen. De monniken leven volgens een strikt dagelijks ritme, dat al om 10 over 4 ’s ochtends begint. Als bezoeker kun je hun diensten in de kapel of kloosterkerk meemaken. De Abdij van Senanque ligt in een vallei ten noorden van Gordes, aan de D177. Info: Frankrijk puur. Deze foto is medio juni genomen, de lavendel is nog niet op z’n mooist, nog een paar weken wachten.

'535117' door apschol '535117' door apschol

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Aap op de boulevard !

apschol

Wist u dat er ook in Frankrijk mensapen op straat lopen ? Ik niet, tot we tijdens een bezoek aan Menton dit gevaarte langs de boulevard zagen. De gorilla zit wel aan een ketting vast, stel dat een koperdief een idee zou krijgen ... .