Parijs

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Eiffeltoren van onderen

Parijs,
Frankrijk


Tijdens een stedentrip naar Parijs is een bezoekje aan de Eiffeltoren natuurlijk een must: zeker als je zoon hier voor het eerst komt. We hadden geluk dat het door corona erg rustig was (zomer 2020). Ook als je onder de toren staat is deze indrukwekkend, en zie je pas echt hoe groot en hoe ingenieus de constructie is.
De Eiffeltoren is gebouwd in 1888-1889 en is 324 meter hoog. Op internet lees ik dat er een team van 25 schilders in dienst is voor het onderhoud van de toren, om het roesten tegen te gaan. Het schilderen van de toren duurt circa 7 jaar en daarna begint men opnieuw.
Een ander leuk weetje is dat de Eiffeltoren in de winter vier tot vijftien centimeter kleiner is dan in de zomer. Dat komt doordat de toren dan krimpt door de lagere temperaturen. Als de temperaturen in de zomer weer gaan stijgen, krijgt hij weer zijn oorspronkelijke hoogte van 324 meter hoog. Ook in dikte neemt de toren dan weer toe. Het gewicht van de toren is zowel in de zomer als in de winter 7300 ton (exclusief fundering).