Parijs

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

La Grande Arche

Parijs,
Frankrijk


Vanuit Versailles, waar we een nachtje slapen, pakken we de trein naar Parijs centrum. We stappen uit op station La Defense, en lopen naar buiten. Hier kijk je direct je ogen uit: boven je uit torent de immense 'La Grande Arche'. Dit enorme en bijzondere gebouw staat in de zakenwijk La Défense. Het wordt ook wel een vierdimensionale ‘hyperkubus’ genoemd met een grote open ruimte in het midden van de kubus. Op internet lees ik dat de ruimte onder de arcade zo groot is dat de Notre Dame er makkelijk onder zou passen.
Het bijzondere is dat 'La Grande Arche' het einde is van de zogenoemde Axe Historique. Dit is een virtuele lijn met grote historische monumenten en gebouwen in Parijs: het begint bij de piramide van het Louvre. Het grappige is dat het Louvre precies onder de Arc de Triomphe du Carrousel past (2e monument op de Axe Historique), deze past weer onder de Arc de Triomphe (3e monument op de Axe Historique) en deze past precies onder La Grande Arche (laatste gebouw op de Axe Historique) (bron: wegwijsnaarparijs).
Dit wordt geïllustreerd door een laserbundel die vanaf la Grande Arche de punt van de piramide van het Louvre raakt. Daarbij gaat hij precies onder de Arc de Triomphe en de Arc du Carrousel door. Wij vonden het heel indrukwekkend hier rond te lopen!