Normandie

'508957' door MiekeDeHaas '508957' door MiekeDeHaas

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Krijtrotsen op afstan

MiekeDeHaas

Ik vond het een super ervaring om de krijtrotsen van Normandië te fotograferen. Steeds zie ik weer wat anders. Je kunt de krijtrotsen op zo 'n verschillende manieren vastleggen. Wanneer het eb is, kun je uiteraard dichtbij komen en op afstand fotograferen. Eb is dan ook het meeste interessante. Het lopen over de glibberige stenen die bedekt zijn met wier, is een kunst. Een hele uitdaging met je fototoestel in de hand. De mensen op deze foto zijn schelpdieren aan het steken die vast zitten tegen de stenen. De foto is genomen bij Étretat.

'53380' door petervanderwaal '53380' door petervanderwaal

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Schelpen in formatie

petervanderwaal

In het plaatsje Pont en Bessin valt een groot deel van het met schelpen bezaaide strand droog bij eb. Deze schelpen rangschikken zich in bijzondere vormen door de stroming. Geheel openen !

'458250' door chateau '458250' door chateau

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Krijtrotsen 3

chateau

Vanuit Etretat zijn we het hele pad over de krijtrotsen afgewandeld. Zo nu en dan keken we de diepte in en zagen beneden in het water een paar kano's varen vlak bij de alleenstaande piek van deze mooie krijtrotsen. Dan besef je pas op wat voor reusachtige rotsen je staat. Aan het einde van de wandeling hadden we een mooi totaaloverzicht. Mooi om te zien hoe de aanrollende golven een apart patroontje vormen op het strand.

'501043' door enroute2 '501043' door enroute2

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

De kliffen van Etreta

enroute2

Dit zijn de krijtrotsen bij Etretat en als je er een kleine klim voor over hebt kun je aan weerskanten van het stadje vanaf het strand omhoog wandelen naar de heuveltoppen, vanwaar je spectaculaire uitzichten te zien krijgt. Behalve de imposante rotswanden zijn er immens grote bogen en pilaren, prachtige natuurlijke sculpturen ontstaan door invloed van de zee en wind. Zoals deze kliffen abrupt eindigen, vind ik het net een afgesneden stuk taart met een poederlaagje van gras dat ook ineens ophoudt bij de rand.

'335131' door karinenhenk '335131' door karinenhenk

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Schelpen, schelpen en

karinenhenk

Bij de haven van Port-en-Bessin in Normandië liggen duizenden Jacobsschelpen. Voor de Fransen niet interessant, want scheldieren zitten er niet meer in, maar voor de schelpenliefhebber een walhalla

'148194' door soldaat '148194' door soldaat

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

De olifant

soldaat

Bij Etretat vind je de mooiste kalkrotsen van Frankrijk. deze noemt men de olifant. Hoe zou dat toch komen? Verder is Normandië zeer de moeite waard om er met de camper naar toe te gaan. De oorlogsmonumenten langs de gehele kust van Normandië zijn werkelijk van goede kwaliteit en zeer emotioneel om te bezichtigen.

'461297' door enroute2 '461297' door enroute2

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

The Longest Day

enroute2

The Longest Day is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1962 over de landing in Normandië, de verfilming van het gelijknamige boek van schrijver Cornelius Ryan. Bekende acteurs die daarin meespeelden zijn Richard Todd (hij nam deel aan de echte invasie), Robert Mitchum en John Wayne. De film geeft een historisch overzicht van de eerste 24 uur van de landing der geallieerde troepen op D-Day in Normandië op 6 juni 1944. Het 70e herdenkingsjaar van deze dag en de slag om Normandië was 2014, waarin veteranen, wereldleiders, politici en ook het koninklijk paar uit Nederland de plechtigheden bijwoonden alsook de vele opvolgers en bewonderaars, zoals de Engelse mannen op de foto, die vrijwel jaarlijks terugkeren naar deze streek. Locatie van de foto is Pointe du Hoc.

'538657' door Moraimavdf '538657' door Moraimavdf

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Sunset@Etretat

Moraimavdf

Als je naar Normandie gaat, mag het strand van Etretat eigenlijk niet ontbreken. Hier kun je een prachtige wandeling maken en een schitterend kustlijn met krijtrotsen ontdekken. Deze wandeling maak je best in de late namiddag of ’s avonds. De zonsondergang zorgt voor een perfecte belichting van de rotsen. Ik loop bij de klif Falais d’Amont, boven staat de Chapelle Notre-Dame de la Garde. Als je al niet stil was, dan word je het echt hier wel...

'458133' door chateau '458133' door chateau

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Uitzicht vanuit Yport

chateau

De kust van Normandië is vooral bekend door de landingsstranden uit de Tweede Wereldoorlog. De witte krijtrotsen van deze kust zijn ook een toeristische attractie. De foto is genomen vanaf Yport.

'463153' door enroute2 '463153' door enroute2

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

De kathedraal van...B

enroute2

De Notre-Dame van Bayeux, gebouwd van de 12e tot in de 15e eeuw, valt onder de voornaamste bezienswaardigheden in deze gelijknamige oude stad in Normandië. De zon dringt hier door de vensters van de kathedraal, waardoor het interieur ongelijkmatig wordt verlicht en dan worden we plots verrast door een oorverdovend orgelspel. Nog mooier kun je het je bijna niet voorstellen.

'502786' door MiekeDeHaas '502786' door MiekeDeHaas

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Eb bij Klif L'Aiguill

MiekeDeHaas

Wanneer het eb is kun je bijna tot aan de voet van de klif L'Aiguille 'wandelen'. Wandelen tussen aanhaaltekens, want je moet lopen over gladde stenen die bezaait zijn met wier. Eén stap verkeerd en je schuift weg. Maar wel spannend om te doen met als doel zo dicht mogelijk bij de klif te komen. Dat is aardig gelukt en de toeristen op hun onhandige schoenen zijn al eerder afgehaakt. De zon was hier aan het zakken waardoor je ook nog eens moet zoeken met je camera om de zon niet pal in je lens te krijgen. Stabiliteit had ik niet zo op die gladde stenen. Je moet er toch wat voor over hebben. Houd eb en vloed wel goed in de gaten. Het kan namelijk heel snel vloed worden. Vloed en eb is elke dag anders

'458041' door chateau '458041' door chateau

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Le Nez.

chateau

Vanaf de camping in Yport heb ik een fietstocht gemaakt en zoveel mogelijk de kust gevolgd om te kunnen genieten van het rotslandschap. Op sommige plaatsen heb je vrij uitzicht zoals ook hier bij een punt dat Le Nez genoemd wordt.

'268661' door petra0212 '268661' door petra0212

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

L'aiguille

petra0212

L'aiguille, een uitstekende krijtrots voor de kust van Étretat. Veel gefotografeerd. Tijdens de eb kun je tot bijna onder de boog komen. Je balanceert dan over gladde stukken zee bodem. Het is magnifique om dat te doen. Vlakbij hangt een getijde schema en als je daar goed op let dan weet je wanneer je erheen kunt lopen. Tweemaal in de 24 uur, de ene keer was midden in de nacht en de tweede die dag om 18 uur. De volgende dag zou het laagste punt alweer een uur verder liggen. Verder is het ogelooflijk de kracht van de natuur hierin te zien van de zee , de wind en de aarde

'503392' door MiekeDeHaas '503392' door MiekeDeHaas

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

De krijtrotsen van...

MiekeDeHaas

De krijtrotsen langs de kust van Normandië zijn een lust voor het oog. Vooral wanneer het eb is en de zon is langzaam aan het ondergaan, vind ik het een prachtig geheel. Daar kan ik erg van genieten. Niet alleen Éretat is mooi. De toegevoegde foto is gemaakt bij Quiberville. Daar hebben we de municipal-camping genomen die direct aan de kust ligt. Alleen even een straatje oversteken. Het is een prachtige camping en een mooie plek om de route van al die krijtrotsen vanuit daar te starten.

'495531' door carolienduistermaat '495531' door carolienduistermaat

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Mont Saint Michel

carolienduistermaat

Le Mont Saint Michel, hoort ie nu bij Normandië of Bretagne. Ik had 2 reisboekjes gekocht van de ANWB, één van Normandië en één van Bretagne, en in beide wordt een beschrijving gegeven van deze "Mont", wat ik toch een beetje vreemd vond. Pas toen ik onderweg spotprentjes tegenkwam, waarop beide provincies vechten om deze interessante en fotogenieke highlight, begreep ik dat er dus een strijd gaande is op wiens grondgebied hij ligt. Ik had hier nog niet eerder over gehoord, maar Normandië of Bretagne, hij is zeker een bezoekje waard.

'508120' door MiekeDeHaas '508120' door MiekeDeHaas

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Eb is verrassend

MiekeDeHaas

De kust van Normandië heeft me compleet verrast. De landschappen worden alleen maar mooier wanneer het eb is. Ik kan dan uren lopen over de stenen die dan bloot komen te liggen en vooral kijken naar de schoonheid ervan. Tja...en wanneer je daar dan zo 'n tijdje loopt, gaat de zon langzaam onder. Dan geniet ik daar ook maar weer van. Normandië is dichtbij (450 km) en je waant je in een waar paradijs.

'518211' door MiekeDeHaas '518211' door MiekeDeHaas

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

De krijtrotsen van...

MiekeDeHaas

400 kilometer, en je bent in dit prachtig gebied waar je de krijtrotsen kunt bezichtigen. Het is heerlijke wandelen daar. Links en rechts van Étretát en in Étretát zelf zie je de mooiste krijtrotsen. Het is een afwisselend gebied doordat het vergezicht bij eb en vloed totaal anders is. Op deze foto is het eb waardoor de grote keien zichtbaar worden. Een wandeling is een hele uitdaging over deze gladde keien

'486843' door chateau '486843' door chateau

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Mont Saint Michel...a

chateau

Om de Mont Saint Michel eens van een andere kant vast te leggen ben ik in Pontorson links af gegaan over het riviertje Le Couesnon. Via een smalle weg tussen de maisvelden door kreeg ik een heel ander beeld van deze mooie abdij dan we gewend zijn.

'502338' door MiekeDeHaas '502338' door MiekeDeHaas

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Eb bij klif L'Aiguill

MiekeDeHaas

Deze klif is te vinden langs de kust van Normandië. In het zuidelijke deel van de regio Haute-Normandië ligt Étretat. Het dorp is met name bekend om zijn L'aiguille, een uitstekende krijtrots die op een olifant lijkt. Bij eb ligt deze krijtrots er heel anders bij. De stenen, wier, en zand komen bloot te liggen hetgeen mooie structuren geeft. Zodra het eb is gaan mensen op zoek naar slakken en steken die van de stenen.

'508740' door MiekeDeHaas '508740' door MiekeDeHaas

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Een bal van steen

MiekeDeHaas

Ik vind het altijd leuk om een positie te zoeken in een landschap. Het is een beetje zoeken,je verplaatsen, bukken, liggen of juist hoog staan. Soms krijg je dan wonderlijke beelden. Mijn breedhoeklens is hierbij mijn favoriet. Deze foto is 'zomaar' gemaakt in Étrtat bij eb. We liepen naar de bekende krijtrots die op een olifant lijkt.

'508225' door MiekeDeHaas '508225' door MiekeDeHaas

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Uitzicht op een...kri

MiekeDeHaas

Leuk om te horen dat veel RRers ook overwegen om naar Normandië te gaan. Ik plaats er nog maar een, zodat je overtuigd raakt van de schoonheid. Deze rots vind je in Étretat. Wanneer je de trappen neemt bij de krijtrots L'Aiguille, kom je prachtige vergezichten tegen. Het zijn wel heel veel trappen en dus een hele klim. Maar absoluut de moeite waard. Neem de moeite om tot het hoogste en verste puntje te lopen. De meeste toeristen keren al eerder om. Het wordt er alleen maar mooier. Je kijkt vaak de diepte in waar je de kano's ziet varen als kleine lego-bootjes.

'286628' door mmlvriends '286628' door mmlvriends

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Hoge kliffen

mmlvriends

Op de foto zie je de hoge kliffen bij Etretat. Ze zijn prachtig wit/grijs. Bovenop zie je de mensen lopen. Van bovenaf heb je een heel mooi uitzicht over de omgeving.

'504051' door MiekeDeHaas '504051' door MiekeDeHaas

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Krijtrotsen tijdens..

MiekeDeHaas

Deze krijtrots is te vinden bij Quiberville. Vaak wordt deze krijtrots overgeslagen en gaat men meteen door naar de bekende krijtrots van Etretat , bekend om zijn l'Aiguille een uitstekende rots die op een olifant lijkt. Natuurlijk moet je die ook gezien hebben. Maar ga de krijtrots in Quiberville zeker bezichtigen en zoek uit wanneer het eb is. Dat heeft toch iets speciaals. Deze foto is gemaakt in de vroege avond. Komt in de vergroting beter uit

'542858' door MiekeDeHaas '542858' door MiekeDeHaas

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

De kliffen in Étretat

MiekeDeHaas

Étretat in de provincie Normandië, is niet alleen een aantrekkelijke dichtbij-bestemming , maar herbergt ook bijzondere kliffen. Hoog boven de kust torent de krijtrots 'Aiguille'. Bij eb is het fantastisch om op dat moment aanwezig te zijn. Door het laag getij heb ik over glibberige stenen kunnen lopen die bedekt zijn met wier waardoor het spiegelglad is. Je snel verplaatsen om een andere positie in te nemen voor een foto, is er niet bij. Ik vond het een hele uitdaging met je fototoestel in je hand. Er is nog veel meer te zien bij de kust van Étretat. Klim bijvoorbeeld een paar honderd trappen omhoog zodat je een fenomenaal uitzicht hebt op de krijtrots Falase d'Aval. Mogelijkheden voor surfers en zeilers zijn er volop. Al fietsend kom je een heel eind in dit gebied. Er zijn prachtige routes buiten de gebaande paden. Wij hebben onze auto kunnen laten staan en alles te voet of met de fiets bekeken. De stranden herinneren aan de oorlog van 1944 doordat er veel bunkers en herdenkingstekens staan. Op borden wordt veel info gegeven over de oorlog in dit gebied.