Noord Frankrijk foto's & tips

'462481' door Rhodaxx '462481' door Rhodaxx

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Zwemmen in het laatst

Rhodaxx

Laat in de middag in Cayeux sur Mer. Het is eind september, toeristen zijn er vrijwel niet meer, de strandhuisjes worden opgeruimd en het kiezelstrand is verlaten. Deze man maakt nog even gebruik van de laatste zonnestralen om toch het water in te gaan. In die laatste lichtstralen heb ik hem „gevangen”.

'489987' door JannavEek '489987' door JannavEek

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Grotkerk

JannavEek

Het dorp Haut-Isle aan de Seine, 50 km van Parijs, was bijna volledig grot tot de 19e eeuw en heeft de enige grotkerk van Ile-de-France. Deze "Kerk van de Aankondiging" dateert uit 1670. De buitengevel is van krijtrots, alleen de toren is in baksteen. Het schip van de kerk werd volledig uitgegraven in de rots. Ile-de-France is een opmerkelijk interessante en mooie omgeving. In het heuvellandschap, waar doorheen de Seine van Parijs naar Le Havre meandert, staat een rij krijtrotsen. Dat kan alleen maar betekenen dat hier in het verste verleden zee is geweest. Daar boven in de overhangende witte kliffen zie je grotten uitgehouwen waar sporen van heel oude bewoning is gevonden. Helaas zag ik geen weg om bij zo'n grot te komen.

'486930' door Rhodaxx '486930' door Rhodaxx

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Op een bankje turen..

Rhodaxx

Op een bankje zitten en turen naar de zee, liefst in de zon. Wie wil dat niet? We moeten er nog even op wachten. Deze foto maakte ik vorig jaar in Cayeux sur Mer een slaperig badplaatsje in de baai van de Somme.

'322803' door Hermine '322803' door Hermine

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Klifkust bij Ault

Hermine

Een opvallend detail iin het landschap van Noord Frankrijk is de klifkust bij Ault. Zij hebben wel te maken met erosie waardoor soms hele stukken in zee verdwijnen. Ik was er met slecht weer en toen werd het nog eens extra duidelijk dat het niet altijd een pretje is om daar te wonen en zeker niet als je de kans loopt dat je huis in zee stort. Ault is overigens een heel leuk stadje om te bezoeken als je toch op trektocht door Frankrijk bent in Picardië.

'489476' door JannavEek '489476' door JannavEek

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Koolzaad in bloei

JannavEek

Ze zijn er weer - koolzaadvelden volop in bloei overal. Ik ga een prachtige route door de zacht glooiende streek Ile-de-France, de route des Cretes, langs overal deze felgele ontploffingen in het landschap. Het ruikt ook heerlijk. Lente in het Seinedal.

'460786' door Peerderik '460786' door Peerderik

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Wissant

Peerderik

Wissant ligt in het Franse departement Pas-de-Calais aan de Opaalkust. Het is een typisch kustdorpje, met vakantiehuizen, en een klein gezellig centrum rond de kerk. De naam Wissant (wit zand) verwijst naar het Opalen strand, en duidt op een Vlaamse oorsprong. Je kan vanuit Wissant een aardige wandeling maken (Circuit du Fartz) naar Cap Gris Nez, door het natuurgebied dat achter de eerste duinenrij ligt.

'504171' door JannavEek '504171' door JannavEek

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Centre Pompidou-Metz*

JannavEek

Op terugreis van Frankrijk zijn we gestopt in Metz voor onder meer een bezoek aan het Centre Pompidou-Metz. Dit is een museum voor moderne en hedendaagse kunst met in totaal 10.700 m² expositieruimte. Bij binnenkomst in de centrale hal valt deze fraai ontworpen waterbak op, waar kommen op drijven die een klingend geluid maken waar ze met elkaar in botsing komen. Heel apart. Het gebouw is opmerkelijk voor zijn dakconstructie en verder de overal bijzondere architectuur. Zo kijken de enorme ramen van de drie expositieruimtes uit op verschillende historische aspecten van Metz - verrassend leuk. De kunstcollecties wisselen steeds en zijn uiteraard altijd van grote klasse.

'331266' door reysigers '331266' door reysigers

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

glas in lood

reysigers

Op het gebied van glas in lood biedt de Kathedraal van Reims een aantal mooie werkstukken die uit de 13de eeuw stammen. Sinds 1974 kunt je ook de door Marc Chagall gerealiseerde gebrandschilderde ramen van de apsiskapel bewonderen. Al met al daar veel kleurnuances met in totaal 9000 vierkante meter glas-in-lood.

'333133' door maranopreis '333133' door maranopreis

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Hallelujah !

maranopreis

Met de bouw van de Cathédrale de Saint-Pierre in Beauvais werd de grens van de gotische bouwkunst bereikt; het is de hoogste gotische kathedraal ter wereld. Afgekeken van de evenknie in Amiens en vermixt met die in Bourges moest deze kathedraal alle gotische kerkgebouwen overtreffen. De grens, ja hij is nooit helemaal voltooid; tot drie keer toe stortte het 48,5 hoge koorgewelf in (herbouwd), de hoogste kerktoren ter wereld stortte in de 16e eeuw in (niet meer herbouwd). Het schip van de kerk werd nimmer gebouwd. Op diens plaats staat tegen de kerk aan het zgn 'lage gebouw' een 10e eeuwse Romaanse kerk. Hier het met zgn stralenpilaren omgeven koor, Halleluja.......................

'484850' door A.Verleg '484850' door A.Verleg

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Rollen rollen

A.Verleg

Rijdend door de glooiende heuvels van Noord Frankrijk zijn we op weg naar de Champagne streek en naar Reims. Onderweg veranderd het landschap steeds maar weer. Hier de rollen stro of hooi die op vervoer liggen te wachten. Even wachten tot de zon de gouden rollen beschijnt.

'485621' door A.Verleg '485621' door A.Verleg

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Bubbels in de maak

A.Verleg

Op de foto zijn de wijngaarden van de Champagnestreek, in de buurt van Reims, volop aan de gang om weer die heerlijke bubbels in de fles te krijgen. Combineer een bezoek aan Reims met de champagne gaarden, rij door de kleine dorpjes en bezoek daar een wijnboer. Een geweldige ervaring. Ook in Reims is een bezoek aan een van de beroemde Champagnehuizen zeer de moeite waard. Dompel je onder in de luxe van deze huizen. Maar als je net buiten dit gebied een wijnhuis bezoekt, mogen de bubbels geen Champagne heten, dus voor dezelfde kwaliteit betaal je nog niet de helft. Niet verder vertellen, de bubbels smaken voor veel minder net zo goed.

'489552' door JannavEek '489552' door JannavEek

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Giverny tuinen

JannavEek

Giverny is een dorp aan de Seine dat over de hele wereld bekend is dankzij de impressionistische schilderijen van Claude Monet. Het huis en de tuinen van deze kunstenaar zijn te bezoeken. Monet leefde er van 1883-1926. De tuinen zijn inspirerend en vol poëzie. Ze vragen veel zorg en onderhoud, altijd zijn er wel tuinmannen aan het werk. Ook het huis is te betreden en te bezichtigen, Monet's atelierruimte is mooi om te zien. Maar het is er wel erg druk. Veel groepen op halve dag excursie vanuit Parijs, vergezeld met gids, staan stil op de paden en schilderachtige bruggetjes over de waterlelievijver. Ze zeggen dat de tuinen aan het begin van de zomer op z'n mooist zijn, maar ik vond het in het voorjaar ook erg fraai. Vol met bloemen, duizenden tulpen. Ook het dorp is leuk want nog redelijk authentiek. En met leuke winkeltjes vol romantische spulletjes met bloemenmotief en zo

'461130' door wisseschout '461130' door wisseschout

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Genieten zonder...str

wisseschout

Wat is het toch mooi, om door zo'n landschap te rijden en dan deze momenten vast te kunnen leggen en met anderen te delen

'489846' door JannavEek '489846' door JannavEek

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Van Goghjaar 2015

JannavEek

Auvers-sur-Oise is een dorp in de buurt van Parijs wat bekendheid kreeg omdat een aantal wereldberoemde kunstenaars er woonden en werkten. Zoals Daubigny, Cézanne, Corneille, Van Gogh. Van Gogh was er op artistiek vlak uitzonderlijk productief, maakte er 70 schilderijen voordat hij stierf. Op diverse locaties in het dorp kom je borden tegen met verhalen over zijn leven en schilderen. Het is een wandelroute die begint bij deze kerk en naar de begraafplaats gaat en verder tot de Auberge Ravoux. De kleine zolderkamer waar Vincent woonde en stierf is te bekijken (6 Euro entree), staat leeg op een stoeltje na, bleef onveranderd, werd na hem nooit meer verhuurd. Bizar wel een beetje. In de Auberge is ook een klein museum ingericht. En je kunt er goed lunchen.. Ik kwam op mijn wandeling steeds wel anderen tegen, stond bij dit bord met een Braziliaanse familie die me vertelden veel van Van Gogh te houden.. maar het dorp stroomt niet vol met groepen mensen, het komt rustig over, niet vol zodat het niet leuk meer is. Het culturele seizoen in Auvers-sur-Oise staat in het teken van ‘In de voetsporen van Van Gogh’. Het Van Gogh-jaar 2015 (125 jaar geleden dat de kunstenaar overleed) wordt in vier landen gevierd met tentoonstellingen en culturele evenementen. In allerlei steden en dorpen in Nederland, België, Frankrijk en Engeland waar Van Gogh heeft gewoond en gewerkt, worden het hele jaar door activiteiten georganiseerd. En daar hij in zijn 37 jaar van leven 38 woonplaatsen had, is er op veel plaatsen iets te doen. Het gaat om inspiratie, schilderkunst, en de van Goghthema's. website: http://www.vangoghmuseum.nl/nl/nu-te-zien-en-te-doen/van-gogh-jaar-2015

'448490' door Rhodaxx '448490' door Rhodaxx

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Ault

Rhodaxx

Ault in Picardie is bepaald niet het meest inspirerende plaatsje aan de kust, het is eigenlijk gewoon saai. Maar het strand met de rotsen maakt het wel de moeite van een bezoekje waard als je er dan toch in de buurt bent.

'415097' door Cyrilla '415097' door Cyrilla

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Zuilenboog van de...a

Cyrilla

Een prachtige abdij is Mont Saint-Michel. Na een heerlijke wandeling omhoog, door een smal straatje met duizend-en-één winkeltjes aangekomen bij de abdij. Hier kijk je je ogen uit, niet alleen geweldig mooi gebouwd, maar ook het uitzicht is fantastisch. De foto's die je hier kunt maken zijn onuitputtend...bijgaand een klein stukje architectuur!

'441921' door chateau '441921' door chateau

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Sunset.

chateau

Zonsondergangen blijven me fascineren. Vaak heb je niet veel tijd omdat de zon vlug weg is. De situatie wisselt om de paar seconden. Deze foto heb ik genomen in de buurt van de plaats Langres, langs de rand van een koolzaadveld.

'335385' door hansdewildt '335385' door hansdewildt

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Vuurtoren !!

hansdewildt

Bij het thema communicatie kan een vuurtoren niet ontbreken natuurlijk. Maar dit was wel een bijzonder beeld van een vuurtoren. Na een dag vol regen wil de lucht nog wel eens echt rood zijn. Nu dat was inderdaad het geval...vlak voordat de zon onderging, brak de lucht open !!

'491592' door damfschoenmakers '491592' door damfschoenmakers

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Dikke nek

damfschoenmakers

Deze grauwe gans maakte zich wel heel erg druk om zijn eten en zette om te imponeren tegenover de anderen ganzen zijn nek even op.

'539566' door richardbrocken '539566' door richardbrocken

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Journey ...Saulces-Ch

richardbrocken

Onderweg in Frankrijk met ons 40 jaar oude busje. In deze regio van Frankrijk heb je veel koolzaadvelden in het heuvelachtige landschap. De kleur van de bloemen past mooi bij de kleur van het busje.

'243596' door hansdewildt '243596' door hansdewildt

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Toch nog......

hansdewildt

Een hele dag regen in Parijs, dat was jammer, zeker op de dag dat je de eiffeltoren gaat bezoeken. Toen we tegen de avond echter boven waren, kwam de zon toch nog even te voorschijn. Deze foto heb ik genomen vanaf de 2e etage omdat het zicht op de Seine en de stad dan nog duidelijk is. Door de avondzon is het toch nog een sfeervolle plaat geworden !!! Nu nog een verrekijker en het uitzicht is compleet !

'489725' door JannavEek '489725' door JannavEek

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Waterlelievijver Mone

JannavEek

Dit is de foto die je wilt maken als je Giverny bezoekt, in de waterlelie vijver in tuin van Claude Monet Of .. iets als dit dan toch. Een en ander hangt af van de dag, het seizoen, het weer, het licht, het moment van de dag waarop je daar bent. Dat alles wat een schilder ook weet. Voor ons telt daarbij het vinden van een moment waarop er niet al te veel anderen langslopen. Want je kunt er heus niet alleen zijn. Om je heen wandelen groepen Engelsen, Amerikanen en Chinezen vooral. Kunst en de locaties waar de wereldberoemd geworden artiesten werkten zijn enorm populair voor bezichtiging. De Waterlelies (Frans: Nymphéas ) zijn vele verschillende impressionistische schilderijen van Monet. Hij had bij zijn atelier in Giverny in de jaren 1890 een kleurrijke tuin met deze vijver laten aanleggen om (half in de openlucht) zijn geliefde motief bij allerlei weersomstandigheden te kunnen schilderen. Monet schilderde veel verschillende variaties op het thema, alleen al in de periode 1899-1900 maakte hij 18 verschillende waterlelieschilderijen aan deze vijver gezeten.

'161630' door jvanmoorsel '161630' door jvanmoorsel

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Onderweg

jvanmoorsel

Onderweg met school naar Parijs (hoe kan het ook anders!) zijn we in de buurt van Amiens een keer gestopt. Samen met een paar anderen ben ik toen een beetje over het (enorme!) terrein van de stopplaats (tankstation, restaurant, rustplaats, enz...) gelopen. Ik vond dit landschap met in de verte het dorpje wel de moeite waard om vast te leggen! Foto openen svp!

'434668' door chateau '434668' door chateau

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Place Stanislas

chateau

Veel mensen razen, op weg naar het zuiden, voorbij aan de plaats Nancy. Hier ligt volgens velen één van de mooiste pleinen van Europa. De Place Stanislas, genoemd naar een Franse weldoener. De zijstraten van dit plein zijn afgezet met smeedijzeren, goudkleurige bogen en hekken en bieden mooie doorkijkjes naar o.a. de kathedraal van Nancy.