Lourdes

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Troost voor de wereld

Lourdes,
Frankrijk


Vandaag een foto uit de stad van de hoop: Lourdes. Deze dame is van ver gekomen om de grot van Bernadette te bezoeken en mee te doen aan de indrukwekkende lichtprocessie die iedere avond plaatsvindt.
Haar jurk is bedrukt met medaillons gewijd aan de heilige Maria die in de grot aan Bernadette verschenen is.
In bijna alle Afrikaanse landen worden belangrijke mensen en gebeurtenissen geëerd met een speciaal ontworpen doek. Presidentsverkiezingen, een staatshoofd, maar ook een overleden familielid wordt op stof herdacht. De doeken worden meestal door vrouwen gedragen als rok, of omslagdoek, maar er worden ook complete pakken van gemaakt. De Helmondse fabrikant Vlisco introduceerde de wax-print, een soort batik. De eerste gedenkdoeken werden met deze techniek gemaakt. Hier zie je de fancy-print, waarmee je veel nauwkeuriger kunt weergeven.
Het heiligdom in Lourdes is voor het eerst in zijn geschiedenis gesloten vanwege het nieuwe coronavirus. Voor hoelang is niet bekend. Franse media meldden dat de circa dertig kapelaans verbonden aan het heiligdom negen dagen voor ’de grot van de verschijningen’ zullen bidden voor de wereld.
Hopelijk geeft dit troost.