Languedoc

'424558' door chateau '424558' door chateau

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Tussen hemel en aarde

chateau

Op onze reis door Frankrijk werden we getroffen door het prachtige dorpje St. Guilhem le Desert. Wandelen in het dorpje is een grote verrassing. Dit mag een cliche zijn, maar dit dorpje heeft het!!!!! Enorm schilderachtig met vele fotogenieke zijstraatjes. Ook wandelen meteen buiten dit dorpje is een groot plezier. Tussen duizelingwekkend hoge rotsen, langs kronkelige straatjes, ontwikkelde Saint-Guilhem-le-Desert zich rond de Abdij van Gellone, op een paar kilometer afstand van de Pont du Diable. Allebei staan ze op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, omdat ze langs de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela liggen. De bergen rond Saint-Guilhem worden net als de Pont du Diable door wandelaars zeer gewaardeerd om hun schitterende panorama's en zeldzame plantensoorten. De roem van de Grand Site de France Saint-Guilhem-le-Desert is voornamelijk te danken aan de Abdij van Gellone die werd gebouwd door Guilhem, neef van Karel de Grote. Guilhem werd door middeleeuwse troubadours veelvuldig bezongen en was beroemd om zijn militaire campagnes tegen de Saracenen. Nadat hij in 803 Barcelona had ingenomen, legde hij de wapens neer om monnik te worden. In 804 stichtte hij, geïnspireerd door de heilige Benoit d'Aniane, een klooster in het verlaten Gellone-dal. (Bron: Destination Languedoc)

'504371' door agrotewal '504371' door agrotewal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Beverrat met jong

agrotewal

Soms bof je echt en zie je dieren die je niet verwacht. Dat was voor mij de ontmoeting met een beverrat met jongen. Dit is wat Wikipedia er onder andere over zegt: De beverrat leeft voornamelijk in moerassige gebieden en ook langs traagstromende rivieren, estuaria en langs de kustlijn. Ze hebben een voorkeur voor stilstaande wateren met dichte begroeiing. Als hol graaft hij een gang in een steile rivieroever of een dijk, vlak boven de waterspiegel. Deze holen hebben een diameter van twintig centimeter en zijn tot zes meter diep. In het hol maakt hij een plat nest van dode grassen. De nestkamer heeft een diameter van zo'n 30 centimeter. Hij is voornamelijk in de schemering en 's nachts actief. In koude winters en in gebieden zonder predatoren is hij ook overdag actief. Het is een echte planteneter, die voornamelijk grassen eet, aangevuld met zegge, scheuten, stengels, vruchten, wortelen en knollen, ook de wortelstokken en vruchten van waterplanten. Soms eet hij ook mosselen. Hij eet zijn eigen ontlasting. Hij is een goede duiker en haalt veel voedsel onder water. Hij zwemt met snelle stroken met de voorpoten en krachtige, afwisselende slagen met de achterpoten. Beverrat De beverrat leeft in familiegroepjes van verwante vrouwtjes, waarvan de woongebieden gedeeltelijk overlappen. Ook overlappen de woongebieden van de vrouwtjes met dat van het dominante mannetje. Ondergeschikte mannetjes leven meer aan de rand van de woongebieden. Zogende vrouwtjes zijn dominant over mannetjes, en kunnen zich tegen hen agressief gedragen. De beverrat wordt zes tot acht jaar oud in gevangenschap. In het wild wordt hij niet zo oud. In Europa zijn de belangrijkste vijanden hermelijn, kiekendief en hond, terwijl jongen worden gevangen door verscheidene soorten uilen, buizerd, nerts, huiskat en snoek. Hij kan aan roofdieren ontsnappen door voor enkele minuten onbeweeglijk in het water te liggen. De meeste dieren sterven in Europa aan strenge winters en ziekten.

'542876' door agrotewal '542876' door agrotewal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Flamingo's zover het.

agrotewal

Net als bij de Jan van Genten in Zuid Afrika had ik even moeite om te bedenken hoe ik een knappe opname kon maken van zoveel vogels bij elkaar. Het lijkt makkelijk, maar het is voor mij best even lastig. Een overzicht van al die vogels dan maar, zodat ook jullie kunnen zien hoeveel flamingo's overwinteren in de Camargue. Na verloop van tijd zakt mijn panische gevoel iets af, de vogels blijven gelukkig af en aan komen zodat ik ook foto's heb kunnen maken van het opstijgen en dalen wat bijzonder is om te zien.

'533341' door agrotewal '533341' door agrotewal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Flamingo's aan de...w

agrotewal

Toen de zon onderging waren deze flamingo's onderweg, waarheen ik zou het niet weten. Het was wel een heel bijzonder gezicht zo'n grote groep vogels wandelend in de late avondzon. Flamingo's staan symbool voor de Camargue - de enige plaats in Frankrijk en een van de weinige plaatsen rond het Middellandse Zeegebied waar ze broeden. De totale flamingopopulatie kan oplopen tot 20.000 paartjes bij elkaar in kolonies. In het park zijn ze beschut tegen gevaren van buitenaf. Ze zuigen water op met hun krachtige snavels en persen dit door het filter in hun snavel zodat ze het plankton er uit kunnen vissen, hun voornaamste bron van voedsel. Flamingo's bouwen verhoogde nesten door het ophopen van modder.(info van het Natuurpark Les Saintes-Maries-de-la-Mer)

'451636' door HHeijmans '451636' door HHeijmans

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Noodweer op komst

HHeijmans

Wat een mooie dag op een strand aan de franse kust lijkt te worden slaat vrij plotseling om naar een heel ander weertype. Fascinerend om te zien hoe het midden op de dag zo doker kan worden..

'503027' door agrotewal '503027' door agrotewal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Onverstoorbaar

agrotewal

Ik vind reigers hele mooie vogels, geen idee hoe hun jongen eruit zouden zien, tot dit voorjaar. Ik heb langere tijd naar dit nest gekeken, vader en moeder vlogen af en aan, om de jongen te voederen. Het was geweldig om te zien hoe de al grote jongen bedelden voor meer, terwijl vader/moeder onverstoorbaar in de verte keek. Ik vond de jongen wel een grappig veren kapsel hebben , leken wel Beatles.

'462327' door Moraimavdf '462327' door Moraimavdf

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Carcassonne

Moraimavdf

De stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks 3 miljoen toeristen. De bekendste bezienswaardigheid is de volledig gerestaureerde citadel, La Cité de Carcassonne genaamd. De citadel staat bekend als mooiste voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa, die bijna volledig bewaard is. Wiki

'513836' door agrotewal '513836' door agrotewal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Perfecte landing

agrotewal

In de Camargue kun je veel flamingo's zien. Het is heel mooi om de landing van deze mooie vogels te zien. Vooral omdat de vleugels zo mooi van kleur zijn. Mijn tip; wanneer je een groep flamingo's ziet vooral even afwachten er komen er vast meer die dan gaan landen.

'500605' door Marileen '500605' door Marileen

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Flamingo's nabij...Gr

Marileen

Nabij het plaatsje Gruissan ligt het "Parc naturel régional de la Narbonnaise en Méditerranée". Aan de rand van dit park bevindt zich water (oa L'Etang de l'Ayrolle) waar flamingo's leven. Een mooi omgeving om te wandelen! Voor mij persoonlijk de eerste keer dat ik flamingo's "in het wild" heb gezien.

'449793' door MarioBentvelsen '449793' door MarioBentvelsen

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Cascades (2)

MarioBentvelsen

Een iets wijder shot van de Cascades du Sautadet. Een mooie plek om pootje te baden, al is het niet geheel ongevaarlijk. Je moet goed opletten waar je stapt, maar dan is het ook genieten geblazen.

'416293' door Moraimavdf '416293' door Moraimavdf

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Pont du diable.

Moraimavdf

De brug is waarschijnlijk gebouwd tussen 1060 en 1100 overspant de rivier de Jaur. Tot aan de zeventiende eeuw was deze brug de enige toegang tot Olargues. In 1916 is de brug uitgeroepen tot monument historique.[1] Enkele jaren later is hij gerestaureerd. De naam "duivelsbrug", gaat terug op de legende dat de bevolking de hulp van de duivel inschakelde bij de bouw van de brug. De duivel voltooide de brug in één nacht en vroeg als beloning de zielen van de eerste twee mensen die de brug overstaken. Twee herbergiers brachten ieder een zak mee, de één met een kat de ander met een hond. De kat rende weg en de hond erachteraan en zo werden hun zielen door de duivel meegenomen. Woedend door dit bedrog sprong de duivel in het water en verdween. Bron: Wikipedia

'501131' door Marileen '501131' door Marileen

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Chateau de...Peyreper

Marileen

Dit kasteel (Chateau de Peyrepertuse) ligt op 800m hoogte en biedt een fantastisch uitzicht op de omgeving. Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in historische documenten ui 806 (aldus wikipedia). Ik vraag me altijd af hoe ze dit soort bouwwerken maakten in die tijd, fascinerend :) Het is te bereiken middels een aardige klim naar boven. Op de foto zie je slechts een gedeelte van de gehele ruïne.

'505555' door agrotewal '505555' door agrotewal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Net geland

agrotewal

Gelukkig voor mij heb ik toch nog flamingo's van dichtbij vast kunnen leggen, zonder dat zij hun kop onder de veren hadden gestoken. Dit exemplaar is net geland, zodat we nog goed het roze van zijn vleugels kunnen zien.

'430058' door Moraimavdf '430058' door Moraimavdf

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Een hoekje

Moraimavdf

Hier is een van de vele mooie en verstopte hoekjes in St Guilhem de Desert. Deze zou je kunnen vinden als je daar een keertje rond struint.

'450843' door MarioBentvelsen '450843' door MarioBentvelsen

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Carcassonne

MarioBentvelsen

De bekendste bezienswaardigheid van Carcassonne is de volledig gerestaureerde oude binnenstad. Deze 'Ville fortifiée historique de Carcassonne' staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is een van de mooiste voorbeelden van een middeleeuwse vestingstad in Europa, die bijna volledig bewaard is gebleven.

'507136' door MarioBentvelsen '507136' door MarioBentvelsen

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Abdij Sainte-Marie de

MarioBentvelsen

Abbaye Sainte-Marie de Fontfroide werd in 1093 gesticht door kluizenaars, die zich aansloten bij een Benedictijner orde. Later veranderde dit in een Cisterciënzer orde. Nu is het een cultureel en artistiek centrum. Wij waren er op een zonnige dag in juli.

'420584' door Moraimavdf '420584' door Moraimavdf

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Gewelf

Moraimavdf

Deze foto nam ik bij de Basilique Notre Dame de Fourviere in Lyon. De Basilique werd opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco in 1998. Onder de attracties van deze Basilique valt de mozaïeken, prachtige gebrandschilderde ramen en de crypte van San Jose.

'513878' door agrotewal '513878' door agrotewal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Na de landing

agrotewal

Direct na de landing weet een flamingo zich een plekje te veroveren tussen alle anderen. Bijzonder om te zien, dat ze meteen al weer beginnen met het zoeken naar voedsel, alsof ze niet kort daarvoor uit de lucht zijn komen vallen. Deze flamingo had tevergeefs zijn kop onder water gestoken, maar wel zo mooi met de druppels op zijn veren en vallend langs zijn snavel. Mijn tip: is een algemene tip wanneer je naar een grote groep dieren/vogels kijkt. Probeer je te beperken tot het volgen van eentje anders is het heel lastig om mooie foto's te maken. Ik vind het zelf ook altijd heel lastig omdat er zoveel tegelijk gebeurd.

'534228' door agrotewal '534228' door agrotewal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Synchroon vliegen

agrotewal

Gisteren een reiger geplaatst uit het gebied waar ik ook de flamingo's heb gezien. In de Camargue, Frankrijk. Veel Rr's hebben gedacht dat ik de reiger gezien had in de AWD. Dat is niet het geval, vandaar nog even een foto van de flamingo's. In de AWD zitten wel veel reigers maar daar heb ik ze niet aan het broeden gezien.

'503935' door agrotewal '503935' door agrotewal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Houd je snavel!

agrotewal

Houd je snavel, ik zeg toch dat er zo weer eten komt. En kinderen die vragen worden overgeslagen. Het is net alsof deze vader/moeder zilverreiger het jong tot de orde roept. Ik vond het een heel schouwspel om te zien hoe de ouders belaagd werden door hun jongen, als ze aankomen met voedsel.

'515064' door agrotewal '515064' door agrotewal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Vlieg met me mee

agrotewal

Ik heb een hele zonsondergang geprobeerd om flamingo's op de foto te krijgen voor de zon langs, maar het waaide zo hard dat de flamingo's niet tegen de wind in kwamen op zonshoogte. Toen de dag erna maar gewoon flamingo's in de vlucht, ook mooi maar niet wat ik in mijn hoofd had. Zo zie je maar weer wildlife op de foto zetten is niet zo makkelijk.

'454507' door CarlavanOoij '454507' door CarlavanOoij

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Zomaar een pleintje i

CarlavanOoij

Nîmes staat bekend om Maison Carrée en het Romeins Amfitheater. Maison Carrée werd op het moment dat wij er waren gerestaureerd en stond voor een groot deel in de stijgers. Het Amfitheater was indrukwekkend maar toen we na de bezichtiging daarvan wat ronddwaalden in de omgeving werden we verrast door de mooie oude pleintjes met gezellige terrassen waar begin juni nog bijna geen toeristen te vinden waren.

'402636' door Moraimavdf '402636' door Moraimavdf

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Montpellier

Moraimavdf

Montpellier heeft een historisch stadscentrum met vele smalle straatjes met winkeltjes en veel bezienswaardigheden. Het centrum van Montpellier heet Place de la Comédie. Hier zijn een aantal maal per week straatartiesten en muzikanten te vinden. In het midden ligt de Place de l'Oeuf, een ovaal pleintje op het eigenlijke plein. Bron: Wikipedia.

'324098' door rondeboom '324098' door rondeboom

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Vuurwerk van de...paa

rondeboom

Tussen alle prachtige paarse velden lavendel staan de koningen van de paardenbloemen. Met wel een diameter van 10 centimeter! En dan met de macrolens op je knieen....vuurwerk!