Centraal Massief

'331159' door Marjan '331159' door Marjan

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Viaduct van Millau

Marjan

Zoals ik al zei heb ik dit viaduct van alle kanten bekeken, samen met mijn zwager. Dit viaduct draagt de autosnelweg A75/E11 (La Méridienne). De weg verbindt Clermont-Ferrand in het noorden met Béziers en Montpellier in het zuiden. Het viaduct bestaat uit acht overspanningen, ondersteund door zeven betonnen pijlers. De middelste stukken overspannen 342 meter, de uiterste overspanningen 204 meter. De brug ligt op 270 meter boven de rivier de Tarn. De lengte van de brug is 2460 meter. Er zijn zeven enorme brugpijlers gebouwd, waarvan de hoogste 343 meter de lucht in reikt, iets hoger dan de Eiffeltoren. Dit is de hoogste brugpijler ter wereld. Het brugdek is 32 meter breed, en bevat twee rijstroken en een vluchtstrook in beide rijrichtingen. Het viaduct is de grootste voertuigenbrug in de wereld, bijna twee maal zo groot als de vroegere Europese recordhouder, de Europabrücke in Oostenrijk. Informatie ontleent van wikipedia.

'447412' door MarioBentvelsen '447412' door MarioBentvelsen

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Chateau de Culan

MarioBentvelsen

Het voordeel van het rijden over D-wegen in Frankrijk is, dat je onderweg soms door bijzondere plaatsen rijdt. Zoals Culan, waar we werden verrast door het uitzicht op dit kasteel, dat gebouwd is tussen de 12e en 15e eeuw, tot in de Renaissancetijd. Het werd o.a. bezocht door Jeanne d'Arc. Het interieur schijnt ook de moeite waard te zijn, maar daarvoor hadden we helaas te weinig tijd.

'553608' door Moraimavdf '553608' door Moraimavdf

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Wandelen door het...c

Moraimavdf

Clermont -Ferrand is een stad waar De kathedraal en veel huizen in het oude centrum hebben een zwarte kleur, omdat ze zijn gebouwd van lavastenen. Het is de hoofdstad van de regio Auvergne en ligt aan de voet van de uitgedoofde vulkaan Puy de Dome.

'145098' door flygirl '145098' door flygirl

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Rups

flygirl

Tja, een mooie rups die echt even close-up wilde vastleggen

'517267' door JannavEek '517267' door JannavEek

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Skigebied Le Mont Dor

JannavEek

Het wintersportgebied Le Mont Dore in Massif Central bestaat uit (maar) zo'n 50 km pistes. Het is het oudste skistation van Frankrijk en zodoende qua sfeer nostalgisch leuk. Op de toppen van le Puy de Sancy ligt dit jaar in december nauwelijks nog sneeuw. Vrienden van mij zijn in de kerstvakantie uitgeweken naar het Franse Alpengebied. Momenteel ligt er al 15 cm maar beter nog is om te wachten tot in februari.

'447205' door MarioBentvelsen '447205' door MarioBentvelsen

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Westers boeddhisme

MarioBentvelsen

Dhagpo Kundreul Ling in de Auvergne is naar eigen zeggen de grootste boeddhistische tempel buiten Azië. De tempel beschikt over een vijf meter hoog boeddhabeeld. Verder heeft het een klooster en een gastenverblijf. Het ligt op een dik uur rijden van Clermont-Ferrand, midden in agrarisch gebied. Het uitzicht vanaf de tempel is fenomenaal: het kijkt uit op het oude vulkaanlandschap.

'378577' door abytravel '378577' door abytravel

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Middeleeuwse...schoon

abytravel

Vanuit de camping bij Millau maakten we prachtige tochten door de omgeving. De Routes des bastides de Aveyron - tussen Millau en Toulouse voert langs verschillende middeleeuwse dorpen, waar je je echt terug in de tijd waant. Bastide is de Franse benaming voor de nederzettingen die in de 13e eeuw ontstonden: plaatsen rond een centrale marktplaats met een rechthoekig stratenpatroon. Dit was in Albi

'504504' door MarioBentvelsen '504504' door MarioBentvelsen

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Montaigut-en-Combrail

MarioBentvelsen

Montaigut-en-Combraille is een kleine gemeente met ruim 1100 inwoners in het Franse departement Puy-de-Dôme. We kwamen er soms boodschappen doen. We zaten er tien autominuten vandaan op camping Trouvé, een aanrader trouwens. Er gebeurt eigenlijk niets, of het moet het jaarlijks terugkerende Middeleeuwse festival zijn. Het is oud boerenland, zonder veel pretenties. De mensen trekken er weg vanwege het gebrek aan economisch perspectief. Mij trekt dat juist. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen en fotograferen.

'507675' door JannavEek '507675' door JannavEek

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

La Dordogne*

JannavEek

De rivier Dordogne komt hier het charmante kuuroordstadje La Bourboule binnenstromen direct na haar oorsprong. Zij ontspringt namelijk in Mont Dore uit de Dor en de Dogne op de noordflank van de Puy de Sancy, met 1885 meter de hoogste top van het Centraal Massief. Kronkelend baant de rivier zich dan westwaarts een weg door de Auvergne, om over departementsgrenzen verder te gaan, door Perigord, langs Bergerac door het departement dat haar naam draagt -Dordogne- om uiteindelijk ten noorden van Bordeaux samen te vloeien met de Garonne, en uit te monden in de Atlantische Oceaan. Het hele stroomgebied is door de UNESCO geclassificeerd als een biosfeerreservaat. La Bourboule is een ontzettend leuk stadje met een Belle Epoque-sfeer. Je vindt er leuke winkels, een treinstation, restaurants, terrassen, gebouwen met de glans van de glorie van eerdere tijden. Met het kijken naar de foto's krijg ik heimwee. Het stadje is natuurlijk ook bekend om zijn thermen en wintersport. Het 6 km verder gelegen le Mont Dore, skigebied van le Puy de Sancy, is het oudste skistation van Frankrijk.

'414959' door abytravel '414959' door abytravel

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Uitgestorven....?

abytravel

Bruniquel, een middag in november; de eerste herfststormen hebben die ochtend en ook het begin van de middag nog, behoorlijk huisgehouden. Het anders zo drukbezochte bastide-stadje ligt er verlaten bij; geen sterveling is er in de middeleeuwse straatjes te bekennen... ... hoewel? Niet éen?

'486852' door JannavEek '486852' door JannavEek

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Col de la Croix Saint

JannavEek

Hoogste punt van het Centraal Massief is de Puy de Sancy in de Auvergne. Met de auto moet ik bekennen. Maar de bewegwijzering vertelt dat dit een hotspot is voor wandelroutes: 730 kilometer bewegwijzerde paden. Ik vond er ongerepte natuur, een kratermeer, waterval van 30 meter en de mooiste vergezichten op schitterende landschappen. Plattegronden met gedetailleerde informatie zijn te vinden op ieder kruispunt van de wandelroutes. Bij de fietsfanaten (niet ik..) zijn de cols populair, zoals Croix Morand en Croix St Robert op foto. De beklimming van de Col de la Croix Saint Robert is 6.3 kilometer en je staat dan op 1426 meter hoogte. Voorbij de boomgrens is dat. De lucht is er helder, schoon en het waait er loeihard!

'554092' door Moraimavdf '554092' door Moraimavdf

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Geniet van het...uitz

Moraimavdf

Na een leuke wandeling door het prachtige gebied van Puy de Dome langs verharde wandelpaden, kunt je dan de tijd nemen om even een lekker kopje koffie te drinken en om te genieten van de rust en van een prachtig uitzicht over het vulkanisch gebergte . Een bezoek aan de ruïne van de tempel hoort er echt ook bij. Daarna kan je naar beneden wandelen of met de trein naar beneden.

'541525' door Moraimavdf '541525' door Moraimavdf

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Zonnebloemvelden

Moraimavdf

Ergens onder Clermont Ferrand, een stad in Auvergne, staan er velden vol zonnebloemen.Ver weg van massaal vakantievertier, dicht bij de kwaliteit, rust en schoonheid van het eerlijke platteland. We reden langs glooiende akkers met zonnebloemen en hebben besloten om deze vast te leggen.

'491705' door Yvonne_lovestotravel '491705' door Yvonne_lovestotravel

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

De vleeskoeien van de

Yvonne_lovestotravel

Mijn ouders wonen in een heel klein pittoreske dorpje in de Auvergne en midden in de natuur waar je heerlijk kunt fietsen. Een mountainbike is wel aan te raden want het is best bergachtig. Vorig jaar toen we bij mijn ouders waren hebben wij de mountainbikes gepakt en zijn gaan fietsen, onderweg zagen we deze (best schattige) koeien achter het prikkeldraad staan, deze vleeskoeien zie je best veel in deze regio. Het fietsen hier is heel relaxed, heel weinig mensen, veel mooie natuur, bergen, bossen, watervallen, meertjes, oude kastelen, middeleeuwse dorpjes wat wil een mens nog meer.

'492518' door Yvonne_lovestotravel '492518' door Yvonne_lovestotravel

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Kastelen in de...Auve

Yvonne_lovestotravel

Mijn ouders wonen in de Auvergne in Frankrijk en ik kom hier graag en ga er altijd fietsen (wel met een mountainbike). Want er is zoveel moois te zien in deze regio, net als dit kasteel waar wij hier (op de foto) er bovenop staan met een mooi uitzicht over de 'Seoul' heen. De 'Seoul' is een riviertje waar je langs kunt fietsen maar ook doorheen kunt kanoën. Het gebied heeft meerdere kastelen of alleen ruïnes, maar zijn erg de moeite waard voor een bezoekje.

'364056' door Marjan '364056' door Marjan

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Contrasten

Marjan

De Glasvleugelpijlstaart (Hemaris fuciformis) is een dagactieve nachtvlinder uit de familie Sphingidae, familie van de pijlstaarten. De spanwijdte van deze nachtvlinder bedraagt tussen de 38 en 48 millimeter. Hij komt voor in Noord-Afrika, Europa (behalve Noord-Scandinavië) en Centraal en Oost-Azië. In Nederland vrij algemeen , vooral boven zandgrond. Het is een snelle vlieger die al stilhangend met zijn lange tong nectar uit bloemen van onder andere rododendrons, vlinderstruiken en koekoeksbloemen kan drinken. Ik dacht zelfs eerst aan een Kolibrivlinder, maar het bleek achteraf dus een Glasvleugelpijlstaart te zijn. Er zaten meerdere van deze op de vlinderstruiken op de camping Val de Cantobre bij het plaatsje Nant. De achtergrond wordt overigens gevormd door het tentzeil van een rent-a-tent:-)

'415196' door abytravel '415196' door abytravel

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Langs een binnendoor.

abytravel

Tussen een paar heftige regenbuien door maak ik zowaar een droge stop in Larroque, éen van de dorpjes aan de Tarn op de route "Circuit des Bastides Albigeoises" Ondanks de dreiging van alweer een nieuwe bui, kan ik het toch niet laten even het dorp in te trekken met m'n camera. En natuurlijk ga je dan altijd weer verder en langer dan gepland. Bij de eerste nieuwe spetters zie ik gelukkig een klein - ja wat eigenlijk? steegje, paadje? die naam mag het niet eens hebben- dat een forse afsteek terug naar de auto lijkt te zijn (en dat gelukkig ook is, want ik zit nog niet of de bui barst weer in alle hevigheid los!) Door al dat hemelwater ziet alles er wel prachtig fris en groen uit...

'507600' door JannavEek '507600' door JannavEek

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Zwarte Madonna van...

JannavEek

We gaan bijna bij ieder (Romaans) kerkje dat we tegenkomen naar binnen om te bekijken en een kaarsje te branden. Het 12e eeuwse kerkje in Chastreix is wel een van de fraaiste interieurs en tevens bekend voor het beroemde beeld van de zwarte Madonna van Chastreix (de Auvergne staat bekend om de zwarte madonna's). We vinden binnen het beeld tot onze verbazing wat verdwaald los, op een krukje, staan. Heel anders dan verwacht. Het beeld kan zo opgepakt worden en de kerk mee uitgenomen worden. Er is verder niemand. Buiten ook niet. In de omringende huizen achter de gordijnen hopelijk wel! Later vinden we de informatie dat het beeld reeds een keer meegenomen is, in 1982, en dat dit een kopie van het origineel is. Maar een apart beeldje blijft het.

'382914' door abytravel '382914' door abytravel

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Paars...

abytravel

In het middeleeuwse stadje Bruniquel sprongen deze hippe paarse luiken wel erg in het oog. Bruniquel is éen van de bastiden (middeleeuwse nederzetting om een centraal marktplein) in de Aveyron- het gebied tussen Toulouse en Millau.

'378649' door abytravel '378649' door abytravel

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Straatje in Bruniquel

abytravel

Eén van de mooiste Bastide-dorpjes in de Aveyron -tussen Toulouse en Millau- vond ik wel Bruniquel. Het middeleeuwse plaatsje wordt gedomineerd door de twee kastelen: het oude en het nieuwe kasteel. In straatjes als deze waan je je even terug in de Middeleeuwen

'445779' door MarioBentvelsen '445779' door MarioBentvelsen

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Festival Medieval

MarioBentvelsen

Festival Medieval in Montaigut, een middeleeuws dorpje op een half uur rijden van Clermont-Ferrand. Vrijwel geen toeristen en dat maakte het voor mij wel bijzonder. De mensen waren bijzonder vriendelijk en lieten zich gewillig portretteren. Kreeg zelfs wijntjes aangeboden. Gelukkig heb ik autofocus...

'329932' door Marjan '329932' door Marjan

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Glasvleugelpijlstaart

Marjan

Mij in de vakantie af en toe, met de 300mm-lens en converter, een beetje bezig gehouden met vlinders. De Glasvleugelpijlstaart (Hemaris fuciformis) is een dagactieve nachtvlinder uit de familie Sphingidae, familie van de pijlstaarten. De spanwijdte van deze nachtvlinder bedraagt tussen de 38 en 48 millimeter. Hij komt voor in Noord-Afrika, Europa (behalve Noord-Scandinavië) en Centraal en Oost-Azië. In Nederland vrij algemeen , vooral boven zandgrond. Het is een snelle vlieger die al stilhangend met zijn lange tong nectar uit bloemen van onder andere rododendrons, vlinderstruiken en koekoeksbloemen kan drinken. Ik wist deze adhd-er vast te leggen op een vlinderstruik op onze camping in Zuid-Frankrijk vlakbij het plaatsje Nant. De achtergrond wordt overigens gevormd door het tentzeil van een rent-a-tent:-)

'446670' door MarioBentvelsen '446670' door MarioBentvelsen

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Charroux (3)

MarioBentvelsen

Daar heb je weer zo'n rustiek straatje uit Frankrijk, waarvan er in Charroux plenty te vinden zijn. Maar het heet dan ook niet voor niets 'plus beaux village de France'. Waarvan akte.

'338316' door adelheid '338316' door adelheid

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Brug van Millau

adelheid

We waren speciaal via een omweg naar Zuid Frankfijk gereden om deze prachtige brug te zien. In het echt zeker zo mooi als op foto's. We hebben hem van alle kanten gezien, maar zo van onderen vond ik hem toch het mooist.