Noord Frankrijk

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Van Goghjaar 2015

Noord Frankrijk,
Frankrijk


Auvers-sur-Oise is een dorp in de buurt van Parijs wat bekendheid kreeg omdat een aantal wereldberoemde kunstenaars er woonden en werkten. Zoals Daubigny, Cézanne, Corneille, Van Gogh.
Van Gogh was er op artistiek vlak uitzonderlijk productief, maakte er 70 schilderijen voordat hij stierf. Op diverse locaties in het dorp kom je borden tegen met verhalen over zijn leven en schilderen. Het is een wandelroute die begint bij deze kerk en naar de begraafplaats gaat en verder tot de Auberge Ravoux. De kleine zolderkamer waar Vincent woonde en stierf is te bekijken (6 Euro entree), staat leeg op een stoeltje na, bleef onveranderd, werd na hem nooit meer verhuurd. Bizar wel een beetje. In de Auberge is ook een klein museum ingericht. En je kunt er goed lunchen..
Ik kwam op mijn wandeling steeds wel anderen tegen, stond bij dit bord met een Braziliaanse familie die me vertelden veel van Van Gogh te houden.. maar het dorp stroomt niet vol met groepen mensen, het komt rustig over, niet vol zodat het niet leuk meer is.
Het culturele seizoen in Auvers-sur-Oise staat in het teken van ‘In de voetsporen van Van Gogh’.

Het Van Gogh-jaar 2015 (125 jaar geleden dat de kunstenaar overleed) wordt in vier landen gevierd met tentoonstellingen en culturele evenementen. In allerlei steden en dorpen in Nederland, België, Frankrijk en Engeland waar Van Gogh heeft gewoond en gewerkt, worden het hele jaar door activiteiten georganiseerd. En daar hij in zijn 37 jaar van leven 38 woonplaatsen had, is er op veel plaatsen iets te doen. Het gaat om inspiratie, schilderkunst, en de van Goghthema's.
website: http://www.vangoghmuseum.nl/nl/nu-te-zien-en-te-doen/van-gogh-jaar-2015