De Loire

'181007' door dreamer666 '181007' door dreamer666

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Kasteel van Chambord

dreamer666

Het kasteel van Chambord is 1 van de mooiste kastelen van de Loire. Het is ook een toeristische topper in Frankrijk. Het is een zeer mooi kasteel om te fotograferen en vooral de foto's van de achterkant met de weerspiegeling in het water geven je een sprookjesachtig gevoel. Ik heb er ook een aantal tips opgezet die je zeker van pas kunnen kunnen komen indien je dit prachtige kasteel wil bezichtigen en fotograferen.

'339050' door Fransvdg '339050' door Fransvdg

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Er is een ding wat ik

Fransvdg

Piet Römer en Leen Jongewaard zongen in 1969 in de televisieserie Het Schaep met de Vijf Pooten: ?? Voor mijn part word ik arm heb ik het nooit meer warm voor mijn part moet ik verder leven zonder blinde darm Maar er is een ding wat ik nooit zou willen missen en dat is VISSEN......... www.youtube.com/watch?v=UWSniY3NcOU Bij een zijriviertje van de Loire kwam ik deze twee jongens tegen. Meezingen kunnen ze niet, maar ze helpen me wel aan een passend plaatje.

'508742' door JMoerkens '508742' door JMoerkens

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Luxe langs de Loire

JMoerkens

Vorig jaar september maakte ik in een roadtrip door Frankrijk. Ik overnachtte in comfortabele Chambre d'Hôtes, de Franse variant van de B&B. De accommodatie op de foto is Domaine de la Blonnerie, gelegen in de Loire-streek, vlakbij Tours. Het is een prachtig landhuis, waar je bijna naast je schoenen gaat lopen zo weelderig als je er leeft. De gastvrouw is een ietwat zakelijke, maar stijlvolle vrouw die weet hoe het hoort. Na een goede nachtrust in een comfortabel bed, en een heerlijk heet bad, schuif je aan voor het ontbijt in de grote woonkeuken van de gastvrouw. Ze bakt muffins en pannenkoekjes voor en het zal je aan niets ontbreken. Wanneer ik 'ja' zeg als ze vraagt of ik kaas wil, komt ze direct met een complete kaasplank op de proppen. Zelfs de poes straalde er luxe uit, met zijn voluptueuze vormen. Ik denk dat hij bij tijd en wijlen wel wat restanten scoort van het overheerlijke ontbijt. De hele streek ademt overigens luxe. Rijden door de wijngaarden, een bezoek brengen aan de romantische Loire-kastelen, genieten van de Bourgondische keuken, met een wijntje in de hand en wat kaas de schemering zien invallen. Heel even voelde ik mij een prinsje. Domaine de la Blonnerie is niet goedkoop, vanaf 125 euro per nacht incl. ontbijt, maar dan heb je wel de beleving die je mag verwachten voor die prijs.

'499692' door JMoerkens '499692' door JMoerkens

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

De Symmetrie van...Vi

JMoerkens

Het aantal kastelen dat je kunt bezichtigen in het Loire-gebied is haast ontelbaar. Het is dan ook onvermijdelijk keuzes te moeten maken. Wanneer je goed weer hebt, kan ik je Chateau de Villandry aanraden. Een mooi stijlvol (relatief klein) kasteel wat de moeite waard is om te bezichtigen. Het grootste pluspunt zijn echter de tuinen. Een behoorlijk grote lap grond, opgedeeld in de prachtig symmetrische moestuinen (die je op de foto ziet, vanuit het kasteel bezien), enkele siertuinen, watertuinen enzovoorts. Heerlijk wandelen op een mooie dag, je kijkt je ogen uit.

'521002' door JMoerkens '521002' door JMoerkens

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Château de Villandry

JMoerkens

Wanneer je de Loire-streek bezoekt, zijn er tientallen indrukwekkende kastelen te bezoeken. Je kunt ze niet allemaal zien, dat zou ook saai worden op den duur. Maar welke kies je dan? Tijdens mijn laatste roadtrip door Frankrijk heb ik een goede optie gevonden: Château de Villandry! Waarom ik juist dít kasteel zo indrukwekkend vond, heeft twee redenen. Ten eerste is het kasteel zelf een imposant bouwwerk, in renaissance-stijl gebouwd. Je kunt er verschillende rijk versierde kamers bewonderen, waarbij de geschiedenis goed beschreven wordt. Ten tweede heeft het kasteel wáánzinnig mooie tuinen. Hier moet je echt de tijd voor nemen. Strak ontworpen moestuinen, siertuinen, watertuinen, je kijkt je ogen uit. Het is de Franse romantiek ten voeten uit! Ik plaatste al eens een enkele foto van de tuinen, en een deel van het kasteel. Deze foto maakte ik vanuit een kasteeltorentje, met uitzicht op een charmant binnenpleintje. Door de patronen lijkt de ene persoon te zweven over het plein.

'461737' door JMoerkens '461737' door JMoerkens

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Le Charme de Langeais

JMoerkens

Met het eigen autootje onderweg naar de Pyreneeën overnachtte ik een chambre d'hôte in Langeais. Eigenlijk had ik het dorpje alleen gekozen omdat het halverwege de route lag. Maar wat was ik blij verrast! Een schitterend nostalgisch, rustig en typisch dorpje, met een kasteel midden in het centrum. Vanaf het kasteel maakte ik deze foto, waarop enkele karakteristieke panden in het dorpshart te zien zijn. Het hele dorp lijkt op een schilderijtje!

'533323' door JoshuaX '533323' door JoshuaX

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Perfectie

JoshuaX

Chateau de Villandry is absoluut niet het allermooiste kasteel in het Loiredal. Maar dat wordt volledig gecompenseerd door de omliggende (moes)tuinen. Deze worden elke dag tot in de perfectie onderhouden, de kleurtjes zijn perfect op elkaar afgestemd, de hegjes zijn perfect geknipt en geschoren, de symmetrie is perfect, en tenslotte staan zelfs de groenten er perfect bijgewerkt en gekleurd bij, allemaal van dezelfde omvang. Perfectie is het woord wat centraal staat als je Chateau de Villandry bezoekt, genieten in een rustige en plezierige atmosfeer met het kasteel als extraatje (meestal is het andersom). Om de perfectie beter te zien wel even de foto vergroten. Het rechter achterste deel is de moestuin waar je wat mensen tussen ziet lopen.

'219132' door reysigers '219132' door reysigers

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Da Vinci

reysigers

Het Kasteel van Amboise torent hoog boven de stad uit en is gebouwd op een rots die al eeuwenlang wordt gezien als een ideale observatiepost voor de loop van de Loire. Het kasteel beleefde zijn grootste bloeiperiode onder Frans I, die Leonardo da Vinci in 1515 als gast naar Amboise liet komen. Da Vinci woonde tijdens zijn verblijf in het Clos-Lucé, dat via een ondergrondse gang in verbinding staat met het kasteel. Hij overleed, volgens de legende, met zijn hoofd in de armen van Frans I. Zijn stoffelijk overschot ligt in de Chapelle Saint Hubert van het kasteel.

'542492' door JMoerkens '542492' door JMoerkens

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

De Tuinen van...Villa

JMoerkens

Langs de Loire, ongeveer 15 kilometer van de stad Tours, vind je Chateau de Villandry. Het is één van de vele kastelen die de Loire-streek rijk is, waardoor het soms lastig te kiezen is welke je moet bezoeken. Ik raad Villandry aan, maar dan wél op een mooie dag. Want hoe indrukwekkend het kasteel ook is, het zijn voornamelijk de tuinen die de show stelen. Lange lanen met linde- en taxusbomen, strak georganiseerde moestuinen, kruidentuinen (zowel medicinale als keukenkruiden), bloementuinen en siervijvers, elke vorm van tuinarchitectuur trekt aan je voorbij. De tuinen strekken zich uit over maar liefst zes hectare, en flora van over de hele wereld is vertegenwoordigd. Dit is met recht een zinnenprikkelende wandeling te noemen, want het is niet alleen prachtig om te zien, maar je ruikt ook telkens nieuwe geuren van bloemen, kruiden en fruitbomen. Calculeer voldoende tijd in voor de tuinen zelf! Het kasteel en de tuinen zijn dagelijks geopend. Voor een combinatieticket (entree van het kasteel en bezoek aan de tuinen) betaal je iets meer dan een tientje. En dat is het waard! Er is ook een winkeltje met tuinaccessoires en in de zomer is er vóór het kasteel wat horeca (terrasje en ijssalon).

'483286' door JMoerkens '483286' door JMoerkens

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Le Jardin d'Eau de...

JMoerkens

De tuinen behorend bij Chateau Villandry in het Loire-gebied zijn behoorlijk indrukwekkend. Eerder plaatste ik al een foto van zowel de kleurrijke moestuin en de siertuinen. Hier zie je een deel van de watertuin, een superstrak ontwerp. Voor de tuinen kun je gerust een uur of twee uit trekken, als je alles wilt zien en goed in je op wilt nemen. Ook het kasteel zelf is bezienswaardig.

'445352' door marjoleinoudejans '445352' door marjoleinoudejans

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Kasteel van Cheverny

marjoleinoudejans

Het Loiredal staat bekend om de vele kastelen. Di is het kasteel van Cheverny in het dorpje Cour-Cheverny en is gebouwd in de 17e eeuw. Dit gebouw heeft tevens model gestaan voor kasteel Molensloot in de strips van Kuifje!

'449927' door chateau '449927' door chateau

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Fietsen langs de...Lo

chateau

In het dorpje Gien, gelegen ten zuidoosten van Orleans, hebben we de fietskaart: La Loire à vélo aangeschaft. Langs de Loire ligt een zgn, voie verte. Dat is een speciaal geprepareerd fietspad. Geen auto's, alleen maar rollerskaters, wandelaars en fietsers. Aangekomen in Sully sur Loire vind je het veertiende eeuwse Chateau de Sully sur Loire. Het was het eerste verblijf van de hertog van Sully.

'415037' door chateau '415037' door chateau

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Driesprong.

chateau

's Avonds vlak voor zonsondergang maakte ik nog een rondje over het landgoed van de camping waar we verbleven. Ik struikelde bijna over de rode kevertjes . Die waren druk doende, soms al balancerende op de toppen van de bladeren. Toen ik dit zag ben ik er eens lekker bij gaan liggen om dit spel te volgen en vast te leggen.

'441855' door sollie72 '441855' door sollie72

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Acrobatiek op een...t

sollie72

Als ware acrobaten houden deze waterjuffers zich staande in de middagzon. Blijkbaar was het paarseizoen geopend, want overal zaten ze achter elkaar aan te jagen. De foto is niet optimaal scherp, maar ik vond hem leuk genoeg om te plaatsen. Je ziet de dames zich echt aan elkaar vastklampen....(kijkt uitvergroot het beste)

'506154' door MarioBentvelsen '506154' door MarioBentvelsen

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Chateau de Chenonceau

MarioBentvelsen

Een van de meest verfijnde kastelen in het Loire-gebied is zonder twijfel Chateau de Chenonceau. Gebouwd over de Cher, met een 60 meter lange op bogen gebouwde galerij, is het een pronkkasteel van jewelste, dat door een reeks vrouwen uit hogere kringen is gerealiseerd. In de prachtige tuinen vonden uitbundige recepties en travestiebals plaats.

'418128' door ivonne '418128' door ivonne

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Grotwoningen

ivonne

Dat het in de Loire streek goed fietsen is en dat er veel prachtige kastelen te vinden zijn hoef ik denk ik niemand meer te vertellen. Voor mij was het een verrassing hoeveel mooie grotwoningen er te vinden waren.

'416365' door corriebalten '416365' door corriebalten

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Oude Kluizenaarsplek

corriebalten

De kluizenaar Robert d'Arbrissel trekt rond het jaar 1100 honderden mannen en vrouwen aan met zijn preken en zij hebben in deze kruistochtentijd behoefte aan inkeer en eenzaamheid. Hij brengt ze naar Fontevraud waar een overvloedige bron ligt in een kleine vallei. Zij gaan er wonen in hutten, grotten en rotswoningen (die nog steeds in de omgeving te zien zijn). Later werd Richard Leeuwenhart er begraven Het werd een koninklijke Abdij waar machtige bogen en pilaren het gewelfde plafond ondersteunen.

'460248' door YollyH '460248' door YollyH

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Regenboog

YollyH

Loire-gebied Noord-Frankrijk. Na ontzettend noodweer met onweer en hagel drijft de bui weg en verschijnt er een prachtige regenboog met betoverend mooi licht. Camper aan de kant gezet om te genieten van dit prachtige kleurenspel.

'534059' door JoshuaX '534059' door JoshuaX

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Triple-A Locatie

JoshuaX

De kapper links en de slager rechts zitten in Langeais op een A locatie, ik zou zelfs durven zeggen op een Triple-A locatie. Welke winkel kan zijn klanten nou trakteren op een middeleeuws kasteel met ophaalbrug? Er zitten onder andere ook nog een bank en een modewinkel net voor het kasteel. Wat top om hier dagelijks je boodschappen te doen. Tijdens onze toer door het Loiredal hebben we aardig wat kastelen langs zien komen, maar geen van hen had zo'n bijzondere ligging als het Chateau de Langeais, zo aan het eind van een winkelstraat. Je kunt het van binnen bezichtigen, het kasteel is het beste voorbeeld van laat middeleeuwse (15e eeuw) architectuur in de Loirestreek, met name de schoorstenen schijnen bijzonder te zijn. Het is veel minder bekend als bijvoorbeeld Chambord en Chenonceau, maar ik zou het alleen al voor de aanlooproute niet overslaan. Het is gewoon apart als je de hoek omslaat deze winkelstraat in. Je gelooft in eerste instantie je ogen niet.

'454395' door JMoerkens '454395' door JMoerkens

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Jardins de Villandry

JMoerkens

In centraal Frankrijk wémelt het werkelijk van de kastelen. Niet eenvoudig voor iemand die slecht is in keuzes maken. Ik koos uiteindelijk voor het prachtige Chateau de Villandry. Bekend vanwege de waanzinnige tuinen, de zogeheten Jardins de Villandry. Enorme waterpartijen, kleurrijke moestuinen en symmetrische siertuinen (zoals je op de foto ziet). Een lust voor het oog!!

'510994' door JMoerkens '510994' door JMoerkens

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Bezoek Chateau de...V

JMoerkens

Chateau de Villandry heb ik al eerder onder de aandacht gebracht, maar dan voornamelijk vanwege de indrukwekkende tuinen. Schitterende watertuinen, siertuinen en moestuinen maken een wandeling daar tot een belevenis. Maar ook het kasteel zelf is een bezoekje waard. Prachtige kamers met authentiek interieur en fraaie kunst. Toen ik in een ruimte naar boven keek, zag ik dit indrukwekkend perfecte versierde plafond. Hier is geen doorn in het oog te vinden voor een perfectionist als ik. Aan mij was alleen de taak om het in perfecte symmetrie vast te leggen. De foto is op deze manier net een mandala kleurplaat!

'440417' door Bluebird '440417' door Bluebird

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Bloemenzee

Bluebird

Rondom kasteel Brézé in de Loire bloeide de meest uiteenlopende veldbloemen. Plat op de buik en de zon zoeken om een mooi standpunt te krijgen.

'441828' door sollie72 '441828' door sollie72

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Zwart-blauwe...waterj

sollie72

Bij een zwemmeertje in de Auvergne trof ik deze prachtige libelle aan. Hij zat vrijwel geen moment stil. Ik zag ook varianten met halve zwarte vleugels, alleen de top was gekleurd, de rest was transparant. (vergroot kijkt het beste)

'333744' door Esther '333744' door Esther

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

House of the king...

Esther

Azay Le Rideau is een lieflijk stadje in de Loire. Hier staat ook het kasteel het gelijknamig kasteel. Ik vond het zelf een van de mooiste kastelen in de Loire zowel van binnen als van buiten. Ook het park om het kasteel heen is de moeite waard om te bezoeken en erg fotogeniek.