De Loire

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Église de Sainte-Jeanne-d'Arc

De Loire,
Frankrijk


Dit is de Église de Sainte-Jeanne-d'Arc in Gien.
Deze kerk staat naast het Kasteel van Gien, waarvan op de achtergrond nog een stukje van te zien is.

Gien is een stad aan de rivier de Loire in Frankrijk in het departement Loiret. Ze ligt 100 kilometer ten zuiden van Parijs.
De oudste kerk bij het kasteel uit 1452 was de Saint-Etienne die later de Saint-Pierre werd genoemd, hiervan is alleen de klokkentoren bewaard gebleven. De kerk is verschillende keren herbouwd, in 1832 door François Pagot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in 1940 het schip en het koor vernietigd. De kerk werd door de hoofdarchitect van Les Monuments Historiques Paul Gélis tussen 1950 en 1954 in haar huidige vorm herbouwd. Het schip is uitgevoerd in roze baksteen met zwarte details, het interieur wordt gekenmerkt door ronde, slanke pilaren tussen het schip en de zijbeuken. Het bouwwerk is sinds 2001 opgenomen in de inventaris van Les Monuments Historiques, de huidige naam (sinds 1954) is Église de Sainte-Jeanne-d'Arc. In de kerk bevindt zich een klein ruiterstandbeeld van Jeanne d'Arc, die op op 29 juni 1429 met een leger en de Franse kroonprins vanuit Gien naar Reims vertrok om de kroonprins daar als koning Karel VII te laten zalven.

In Gien ligt ook het kasteel van Gien. Dit kasteel is omstreeks het jaar 1500 gebouwd. Het wisselde in de loop der eeuwen meermaals van eigenaar. Eind 19de eeuw werd het aangekocht door het departement Loiret. Het kasteel wordt dan het onderkomen voor de "sous-préfecture", de rechtbank en de gevangenis. In 1952 veranderde de bestemming ervan en werd het "Musée de la chasse" (het museum van de jacht).
(Bron: Wikipedia)