Cote d'Azur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een snelle tandbrasem

Cote d'Azur,
Frankrijk


Een ontmoeting die je zeker niet zult vergeten onder water is die met de geweldige en gewelddadige tandbrasem. Zijn aanwezigheid staat garant voor machtsvertoon terwijl hij met een groep soortgenoten vissen opjaagt in open water, als een drijfjacht, of vanuit het niets ineens met hoge snelheid vooruit schiet om een prooi te vangen. Het zilveren en massieve lichaam met de blauwe en roze gloed op de rug kunnen plotseling tevoorschijn komen om meteen erna weer in het blauw te verdwijnen. Een tip om de vis te kunnen blijven zien is om te doen alsof je vlucht. De tandbrasem is bijzonder dominant van aard en zal dat beschouwen als een overwinning waardoor hij zich weer zal manifesteren. Over het algemeen is hij wel erg wantrouwig, waardoor hij een zekere afstand zal bewaren. Zijn nieuwsgierigheid dwingt hem echter om toch steeds te kijken wat er gaande is, zij het van ver.

De tandbrasem jaagt het liefst op andere vissen, maar schelpdieren en inktvissen slaat hij zeker niet af. De grote snijtanden, vier tot zes stuks aan de voorkant van de kaken, geven hem een gevaarlijk uiterlijk. In vrijwel elke taal wordt zijn naam geassocieerd met deze stevige tanden. Ondanks zijn indrukwekkende lengte van een meter en zijn gewicht tot wel 20 kilogram, is hij voor mensen geheel ongevaarlijk.

Hij is een uitstekende zwemmer, die je zowel dicht bij de kust als ver daarvandaan aantreft. In de zomermaanden begeeft hij zich wat meer naar het ondiepere water, om in de winter naar grotere dieptes te vertrekken. Wanneer het te druk wordt met toeristen en motorboten heeft hij ook de neiging om zijn heil elders te zoeken. De paring vindt plaats in het voorjaar, waarna de eitjes in open water worden gelegd.

De tandbrasem is wat zeldzamer aan het worden want er wordt veel op hem gevist. Verder is hij ondanks zijn kracht erg schuw en zie je hem wat minder als het te druk is. Het voorseizoen en het naseizoen zijn dan ook de beste momenten om een ontmoeting met deze majestueuze vis te regelen.