Carcassonne

'554547' door karinm '554547' door karinm

FrankrijkCarcassonne

FrankrijkCarcassonne

Fietsen naar de burch

karinm

De fietsroute Canal de Garonne/Canal du Midi is prachtig. Startend in Bordeaux kun je over oude spoorbanen en jaagpaden langs het kanaal fietsen, helemaal tot de Middellandse zee. Wij fietsten tot aan Port-la-Nouvelle, onder Narbonne, zo'n 500km. Er zitten stukken tussen die minder goed onderhouden zijn, maar het is bijna nergens klimmen, je rijdt immers langs de vlakke kanalen, en komt langs vele sluisjes. Het kanaal wordt nu vooral gebruikt door pleziervaart. Op de route ligt ook Carcassonne met z'n mooie burcht, oude straatjes en natuurlijk kun je daar het streekgerecht cassoulet met worst, eend en bonen niet overslaan, al ligt dat midden in de zomer waarschijnlijk wat zwaar op de maag.

'850901' door ChristaThieme '850901' door ChristaThieme

FrankrijkCarcassonne

FrankrijkCarcassonne

Doorgedraaid

ChristaThieme

Mocht je deze zomer (2018) het prachtige kasteel in Carcasonne bezoeken, schrik dan niet van de gele cirkels op zijn muren. Veel Fransen kunnen niet lachen om het kunstproject in Carcassonne waar gele strepen over de citadel zijn getrokken. Kijk je vanaf het goede punt dan lijkt het alsof op de citadel een groot schietschijf is geschilderd. De plaatselijk VVV heeft het over ’excentrieke concentrische cirkels” en ze zijn het werk van kunstenaar Felice Varini, ter ere van de 20e verjaardag als UNESCO werelderfgoed. Gelukkig is het geen verf, maar zijn de gele ringen dunne strips van aluminium. Veel toeristen en inwoners van het stadje vinden het ’lelijk’ en ’een schande’. Een local die wij spraken vertelde zelfs dat er inwoners zijn de de boel saboteren en midden in de nacht stukjes van de muur aftrekken. Je vindt de resten gele aluminium ook her en der op straat terug. Om dat te voorkomen hangen er bordjes met de waarschuwing dat het verboden is om het kunstwerk aan te raken en dat er bewakingscamera's hangen. Er wordt gesproken over historische kunst bevuilen, vandalisme en dat het een schande is dat er tienduizenden euro’s voor zijn betaald. Ik heb begrepen dat het gehele project de stad 250.000 euro heeft gekost en dat terwijl er ook veel geld nodig is voor onderhoud. Er is zelfs een petitie opgestart om de cirkels te verwijderen. Jaarlijks bezoeken meer dan vier miljoen mensen het kasteel, dat na de Eiffeltoren het meest bezochte monument is in Frankrijk. Het is dan ook best lastig om het kunstwerk zonder toeristen gefotografeerd te krijgen. Aan het eind van de zomer worden de strepen verwijderd. Er is niet alleen tegenstand. Een aantal kunstliefhebbers vinden het prachtig. Het is dus in ieder geval gelukt het kasteel weer eens onder de aandacht te brengen. Wat vind jij ervan?

'1075573' door karinm '1075573' door karinm

FrankrijkCarcassonne

FrankrijkCarcassonne

Carcassonne in het...

karinm

De fietstocht langs het Canal du Midi gaat van Sète aan de Middellandse zee naar Toulouse. Je kunt deze tocht verlengen naar Bordeaux via het Canal de Garonne. Wij hebben m in omgekeerde richting gefietst, een heerlijke fietstocht zonder al te veel stijgen langs het kanaal. Je komt dan op het laatste stuk langs de vestingstad Carcassonne. De versterkte oude binnenstad is prachtig om doorheen te dwalen, en vanaf de Pont Neuf, zie je de vesting al liggen. ‘ s Avonds wordt deze vesting aangelicht en krijgt een beetje een mysterieuze sfeer, zeker in het” blauwe uurtje”. De drukte kun je vermijden door in het vroege voorjaar of laat in het najaar te gaan, of te zorgen dat je niet midden op de dag een bezoek brengt. Wij waren er op een frisse dag in mei, en druk was het zeker niet.

'1094393' door karinm '1094393' door karinm

FrankrijkCarcassonne

FrankrijkCarcassonne

SRV-boot

karinm

De SRV-boot, oftewel de épicerie flottante, de drijvende kruidenier, ligt in Le Somail aan een vertakking van de rivier de Aude. Je komt er langs als je de fietsroute Canal du Midi fietst, van Toulouse naar Sète. Een gezellig dorpje, en als je kampeert kun je bij deze boot je inkopen doen. Of je geniet aan de overkant op het terras aan het water van een lekker dinertje. Over de fietsroute heb ik een blog geschreven.

'866771' door ChristaThieme '866771' door ChristaThieme

FrankrijkCarcassonne

FrankrijkCarcassonne

Run, Forrest, run!

ChristaThieme

Deze foto is genomen in het straatje Rue de Plô binnen het ommuurde gedeelte van het stadje Carcassonne in het zuiden van Frankrijk. In de derde eeuw werd de stad voorzien van een omwalling met 52 torens. Tussen de wallen is het een wirwar van straatjes en steegjes met prachtige huizen waar souvenirwinkeltjes of restaurants in zitten. Carcassonne is namelijk ontzettend toeristisch. Ga of heel vroeg óf juist later in de middag op pad om de grootste drukte te vermijden. Wij waren later op de middag waardoor enkele straatjes al een verlaten uitstraling hadden. Op de foto een klein jochie dat besloten heeft om weg te rennen van zijn ouders. Hij sprintte zo hard mogelijk de hoek om terwijl je de ouders hoort roepen. Het deed mij denken aan de scene uit de film Forrest Gump. De jonge Forrest wordt vanwege zijn lage IQ en beenbeugels voortdurend gepest. Op een dag wordt hij achternagezeten door een groepje jongens op de fiets en zijn vriendin Jenny schreeuwt dan de gevleugelde woorden: 'Run, Forrest, run!' Forrest rent en zijn beugels vallen van zijn benen, zodat hij nog harder kan rennen. Hij rent de jongens eruit en mag in het footballteam spelen omdat hij zo hard kan rennen. Mijn tip: in het straatje Rue de Plô ligt halverwege, naast restaurant La Table Ronde, een piepkleine crêperie waar je voor slechts 1 euro de allerlekkerste crêpe als een snack kan kopen, vers gemaakt waar je bij staat en overheerlijk!

'852059' door ChristaThieme '852059' door ChristaThieme

FrankrijkCarcassonne

FrankrijkCarcassonne

Kunst of...kunstvervu

ChristaThieme

Nog een foto van Carcassonne met de gele strepen vanaf een ander gezichtspunt eerder op de dag, zodat je kan zien hoe de cirkels optisch gecreëerd worden. Of je vind het prachtig of je vind het verschrikkelijk. Met het werk van de Zwitserse kunstenaar Félice Varini wordt de twintigste verjaardag van Carcassonne als Unesco-Werelderfgoed gevierd. Sinds april 2018 sieren de gele strepen de muren van Carcasonne. De gele aluminium strepen vormen vanaf één gezichtspunt cirkels, maar vanaf elk ander punt in het kasteel zie je enkel ogenschijnlijk willekeurig geplaatste strepen. Normaliter probeer ik mij altijd in te leven in de glorietijd van een kasteel als ik het bezoek, maar door die knalgele strepen vind ik dat maar lastig. Het kunstwerk kleurt daardoor niet alleen de muren van het kasteel maar ook mijn beleving ervan... Na de zomer worden de strepen weer verwijderd.