Bourgondie

'400706' door corriebalten '400706' door corriebalten

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Hospitum

corriebalten

Dit hospitium is in 1443 gesticht door Nicolas Rolin en zijn vrouw ter verzorging van de zieken en de armen. Ze schonken eveneens wijngaarden zodat het armenhuis zichzelf van inkomsten kon verzien. Op deze wijze ontstond de Hospices de Beaune waarvan de laatste patiënt pas in 1971 vertrok. De kleurrijke binnenplaats waar geglazuurde dakpannen geometrische patronen vormen. Het dak, de torentjes, van wapens voorziende windwijzers, de dakkapellen en de galerijen vormen vind ik nu een feestelijk geheel. Je kunt het hospitum bezichtigen

'264120' door Hermine '264120' door Hermine

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Boeddhistische tempe

Hermine

Dit is de tempel van de 1000 Boeddha's bij le Creusot in de Morvan. De tempel, gebouwd onder toezicht van Lama Sherab en een franse architect, is in 1987 ingewijd. Deze tempel die Dashnag Kagyu Ling genoemd wordt, de tcheuten en de traditionele retraite centra waren de eersten van dit soort die in het Westen gebouwd werden. (Bron: Info.Nu.nl) Het is een architectonisch meesterwerk uniek in Europa met de tempel, de fontein van de weelde, de kleine tempel van het licht, 35 kleine tcheutens. De tempel staat in een park met tussen bomen opgehangen gebedsvlaggen. Ik was hier eind juni dit jaar, uitgebreidere info heb ik bij mijn tip geschreven.

'498747' door silly '498747' door silly

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Château de Valogne

silly

Château de Valogne ligt in de Morvan in Zuid-Bourgondie op ca. 15 minuten van Autun en direct aan de voet van het natuurpark de Morvan.Hier heb ik afgelopen week een inspirerende workshop gehad... Het kasteel lijkt op Disneyland zonder toeristen :)

'388875' door JannavEek '388875' door JannavEek

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

De gele velden

JannavEek

In een mooie meimaand rijd ik op de D951 door het Foret de la montagne de Reims tot Epernay, waar naast wijnstokvelden in deze tijd vooral de oogverblindende gele koolzaadvelden het landbouwlandschap tussen Epernay en Cezanne opvrolijkden. Het lijkt of deze velden elk jaar nog maar méér worden. Zo mooi.

'481064' door JannavEek '481064' door JannavEek

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Troyes oude stad,...m

JannavEek

Op 6 uur rijden van Utrecht ligt Troyes, in de Champagne-Ardennen. Aan de Seine. Een stad vol verrassingen wat mij betreft. Het middeleeuwse stadscentrum is een wirwar van heel smalle straatjes, een grote diversiteit aan kerken, meerdere musea die de moeite waard zijn, de schots en scheef staand en fraai versierde vakwerkhuizen. Ik heb genoten van de rondwandeling door deze oude stad, van 't gezellige terras en de heerlijke lunch. Wat leuk is is dat Troyes haar textieltraditie eer bleef aandoen nadat het in de middeleeuwen al het centrum was van de jaarmarkten waar katoen, wol en linnen de belangrijke handelswaar was. De stad is vandaag de dag namelijk uniek in Europa voor het aantal outlet winkels (meer dan 250!) met zo ongeveer alle grote merken op het gebied van (sport)kleding, luxe artikelen, accessoires en juwelen tegen zeer gereduceerde prijzen. Van Versace tot Lafuma, het is er allemaal! Het trekt jaarlijks miljoenen shoppers. De meeste outletstores vind je in de drie grote fabriekswinkelcentra. Twee in het noorden, bij Pont Sainte Marie. Daar vind je Marques City en McArthur Glen. Aan de zuidkant van Troyes ligt Marques Avenue, de oudste en grootste concentratie fabriekswinkels. Goede momenten om te gaan zijn januari (winteruitverkoop) en juli (zomeruitverkoop).

'503212' door JannavEek '503212' door JannavEek

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Imperium Romanum

JannavEek

Augustodunum (het huidige Autun) was een Romeinse stad die tijdens het bewind van de eerste Romeinse keizer, Augustus, werd gesticht. Het werd de stamhoofdstad van de Keltische Aedui die zich in de eerste eeuw v.Chr. in het huidige Bourgondië ophielden. Zij bewoonden het gebied tussen de rivieren Saone en Loire en waren sinds de tijd van de verovering van Gallië door Julius Caesar, bondgenoten en fratres (broeders) van Rome. Oud stukje geschiedenis is dat! De overgebleven muren van de Janustempel iets buiten Autun vormen in onze tijd een imponerende aanblik. Machtig en hoog staat het bouwwerk in een veld te getuigen van de Oud-Romeinse tijd. Van Oost (Byzantium) tot West ... wat een krachtig imperium en wat een bouwstijl!

'37633' door saskia van den berg '37633' door saskia van den berg

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Krekel

saskia van den berg

In Frankrijk echt grote krekels gezien

'492552' door marjolijn '492552' door marjolijn

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Fietsen langs de Doub

marjolijn

Op de fiets rijd ik langs de Doubs de stad Dole binnen. Deze foto is gemaakt tijdens een fietsreis enkele jaren geleden. Je ziet de rivier de Doubs en het stadscentrum van Dole. Rondom de kathedraal, de Basiliek Nôtre-Dame, is het oude stadsbeeld goed bewaard gebleven, met oude straatjes en huizen. Dole was vroeger de hoofdstad van Franche Comté, een gebied dat lang betwist is tussen Bourgondië, waar het deel van uit maakte, en Frankrijk. Later is Dole overvleugeld geraakt door Besancon. Dole ligt op de véloroute 6, de lange afstandsfietsroute van Boedapest naar Nantes. Het is de geboorteplaats van de beroemde microbioloog Louis Pasteur, er is een klein museum aan hem gewijd in zijn geboortehuis.

'456903' door abytravel '456903' door abytravel

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Zware klus

abytravel

Toen ik door het dorpje Nitry reed was de school net uitgegaan. Dit jongetje had nog geen zin meteen naar huis te gaan. Hij moest eerst nog wat energie kwijt. Zwieren aan de regenpijp en zich optrekken aan een uit de muur stekende steen, daarmee vermaakte hij zich wel en mij erbij.

'498627' door silly '498627' door silly

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Volle maan

silly

Afgelopen week verbleef ik in het schiterende natuurgebied "De Morvant" ik liep sávonds in het dorpje Cussy en Morvant het was er heerlijk rustig en je kon luisteren naar de stilte ..het was Volle Maan... en bijzonder sfeervol.. als je de foto groter bekijkt zie je de sterren

'325287' door Hermine '325287' door Hermine

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Prachtige Buddha

Hermine

Deze Grote Buddha staat in de Tempel van de 1000 Buddha's in de Morvan. Heel groot je moet naar de 1e verdieping van de tempel om 'oog in oog' met dit mooie beeld te staan. Ik was enorm onder de indruk van deze tempel op een onverwachte plek. Op mijn homepage staan verschillende foto's en ook een tip over deze spirituele plaats. Ben je geïnteresseerd in Boeddhisme dan is dit een plaats waar je goed terecht kunt en bovendien niet ver!

'267786' door Hermine '267786' door Hermine

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Monnik in de Morvan

Hermine

Deze monnik zit bij de bron van de weelde voor de Tempel van de 1000 Boeddha's in de Morvan. Hij behoort tot de De gemeenschap van Dashnag Kagyu Ling. Deze is officieel erkend door de Franse staat in 1995. Zij is opgericht in 1974 door de Tibetaanse meester Kalou Rinpoché (1904-1989). De gemeenschap wordt nu geleid door Lama Seunam. Dashang Kayyu Ling betekent ‘de gelukkige tuin waar de geest gekoppeld wordt aan de Dashang Kagyu leerschool’, welke een van de grote scholen is van het Vajrayana Boeddhisme (het diamanten voertuig). (Bron: InfoNu.nl) Ik vond het een zeer indrukwekkende ervaring om deze tempel waar ik eerder foto's over plaatste aan te treffen in het landschap van de Morvan. Wie meer info wil : in mijn tip heb ik hier over geschreven.

'503129' door JannavEek '503129' door JannavEek

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Temple des Mille...Bo

JannavEek

Vanmorgen bezochten we de boeddhistische tempel in La Boulaye. Van sept-juni is de tempel te bezoeken van 14-17:30 uur maar in de maanden juli-augustus ook in de ochtenduren, van 10-12 uur. Voor 5 euro kun je op de galerij terwijl er een rituele (Tara) zang-bijeenkomst is van gasten van retraites en workshops, monniken, en eventueel een lama op bezoek. De meditatieve gezangen bestaan uit lang aangehouden monotone tonen begeleid door bellen, kleine bekkens, en blaasinstrumenten die op hobo’s lijken. Er ligt een uitleg in het Nederlands van alle beelden en afbeeldingen in de tempel, en alleen al op de galerij is erg veel te zien. De symbolen worden er uitgelegd om de weg van het boeddhisme een stuk helderder voor je te maken. De tempel is een indrukwekkende kleurenexplosie. We hebben er een vol uur ademloos gezeten, gekeken, geluisterd, en wat gefotografeerd.

'498877' door silly '498877' door silly

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Morvan

silly

Voor natuurliefhebbers ligt het mooiste gedeelte van Bourgondië in het midden van het Parc Regional du Morvan , een gebied van 50 Km. breed en 70 Km. lang Je vind hier dicht beboste gebieden met gigantisch hoge naaldbomen, waar het prachtige heldere zomerlicht af en toe doorscheen.

'502766' door JannavEek '502766' door JannavEek

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Struik vol met...koli

JannavEek

Enkele dagen geleden plaatste de beste RR flora en fauna-kenner (G.S.) een foto van deze pijlstaart die supersnel van bloem tot bloem vliegt en stilstaat in de vlucht om te foerageren: de kolibrievlinder. Leuk vooral is de lange tong waarmee hij nectar tot zich neemt. In mijn reactie op G's foto bekende ik deze vlinder nog nooit gezien te hebben. Niet wetende dat ik er vandaag tientallen bij de vlinderstruik zou gaan zien, hier in Bourgondië, om ze uitgebreid te kunnen bekijken en fotograferen. En ik ga ze zeker vandaag en morgen nog meer fotograferen, voor de (nog) betere opname!

'314998' door Dacier '314998' door Dacier

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Fietsen langs de Yonn

Dacier

Fantastisch fietsweer: 22 graden, geen wind. Fietsen over het jaagpad van de Yonne en het Canal du Nivernais met zijn meer dan 100 pittoreske sluisjes. Leven en fietsen als God in Frankrijk. In de Bourgogne, om exact te zijn.

'451826' door noiram '451826' door noiram

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Clamecy

noiram

Clamecy is een middeleeuws sfeervol stadje, het toeristische centrum van de streek Les Vaux d'Yonne. Clamecy was vroeger het belangrijkste centrum voor de houtvoorziening aan Parijs. Het is aangenaam flaneren door de pittoreske straatjes met 15e eeuwse vakwerkhuizen. Interessant in deze historische stad is de op een kalksteenheuvel gebouwde 12e eeuwse Bourgondisch-gotische kerk St. Martin met 16e eeuwse toren, die hier te zien is.

'248921' door louisepeters '248921' door louisepeters

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Balen!

louisepeters

Iedereen die hoogzomer naar of door Frankrijk reist, kent de beelden van de hooibalen in het glooiende landschap. Van Bourgondië tot in het diepe zuiden. Ik vind het altijd een prachtig gezicht en probeer ze elke keer weer op een andere manier te fotograferen.

'503166' door JannavEek '503166' door JannavEek

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Symbolische dieren

JannavEek

De Tempel van de 1000 Boeddha's is het centrum van het Boeddhisme in Frankrijk. Je vindt deze in La Boulaye. Op het terrein staan vele stupa's en gebedsmolens maar het pronkstuk is wat mij betreft de fraai versierde fontein. Hierbij de achterkant van de fontein met reliëfs van dieren met een symboolbetekenis in het boeddhisme.

'534008' door silly '534008' door silly

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Le Morvan

silly

Het Regionaal Natuurpark Le Morvan bedekt met een oppervlakte van 281.400 hectares, het is een vriendelijk landschap van glooiende groene bergen, waar de witte Charolais-koeien vredig grazen op hun kleine weiden, omzoomd door heggen en hagen vol kamperfoelie, hop en bramen, en stroken met geurende wilde bloemen. De vogels zingen hun lied en de bijen zoemen, druk bezig met het verzamelen van de 'miel' . Overal ruik je de geur van frisse, schone lucht. Overal stromen beekjes en riviertjes en er zijn ook meren .Tussen de bossen en de weiden slingeren zich de wegen en de paden. Zo hier en daar een boerderij

'445799' door noiram '445799' door noiram

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Canal du Nivernais

noiram

Het Canal du Nivernais verbindt het Loirebekken met de Yonne in het Seinebekken. Het kanaal bevat 110 sluizen: 32 aan de Loire-kant en 78 aan de Seine-kant. Oorspronkelijk is het kanaal aan het eind van de 18de eeuw aangelegd om hout (voor verwarming) aan te voeren naar de Parijse regio, maar het werd vrij snel een ook een transportweg voor onder andere wijn, granen, steenkool en kalksteen. Tegenwoordig mag het kanaal enkel nog voor de pleziervaart gebruikt worden. Het behoort tot de mooiste kanalen van Frankrijk en de foto is gemaakt vanuit ons electrisch aangedreven bootje.

'457922' door abytravel '457922' door abytravel

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Stoere bink

abytravel

We zijn weer even terug in Nitry. De stoere bink die na schooltijd nog even uit moet razen door zich op te trekken aan de muur en aan de regenpijp te zwieren en zwaaien, blijkt een onverwacht zachte kant te hebben. Die heeft hij vast van mams (of grandm�re?)

'507275' door pixelfun '507275' door pixelfun

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

De wijnkelder van...P

pixelfun

De 5 km lange wijnkelder van wijnhuis Patriarche et Fils in Beaune. Na jarenlang langs Beaune te zijn gereden op weg naar de wintersport, werd het nu eens tijd dit prachtige stadje te bezoeken. Zeer de moeite waard en natuurlijk kan daarbij een bezoek aan Patriarche niet worden overgeslagen. Indrukwekkend om zoveel (nog niet gelabelde) flessen bij elkaar te zien en natuurlijk om de wijn ook te proeven. 13 Wijntjes later, zelfs al waren het bescheiden slokjes, stond ik enigszins wiebelend weer in de buitenlucht ;-)

'445855' door noiram '445855' door noiram

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Apothicaire..

noiram

Dit bord viel me meteen op toen ik even door het stadje Corbigny wandelde. Alle winkels waren dicht...op zondag is zo'n stadje echt uitgestorven, maar juist dan let je op andere dingen. In het pand was inmiddels een soort van antiekwinkeltje gevestigd, maar dit bord is vast niet te koop...