Alpen en de Jura

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

50 tinten blauw

Alpen en de Jura,
Frankrijk


Gisteren plaatse ik al een foto van Lac L'Eychauda in het weinig bezochte Parc des Ecrins. Deze foto is van hetzelfde gletsjermeer, maar dan aan de voet van het meer genomen. De wolken creëren een mooi lichtspel op het meer, waardoor het meer telkens van kleur verandert.

De typisch (azuur)blauwe kleur, en alle afgeleide tinten daarvan zijn afkomstig van het gruis dat onder grote druk van een gletsjer van de rotswanden wordt afgeslepen. Dit ‘rotsbloem’ wordt met het smeltwater afgevoerd naar de gletsjermeren. Aangezien het stof zeer licht is van gewicht blijft het gedurende lange tijd zweven in het water. Gecombineerd met de inval van de zon geeft dit het water de typische turquoise, azuurblauwe of blauwgroene kleur.

Zoals gisteren beschreven vergt het een fikse klim om dit meer te bekijken (tot de voet van het meer dat op 2500 meter ligt is het ca. 1000 meter klimmen via een vrij steil gruispad). Onderweg zijn geen berghutten, dus neem voldoende proviand mee als je deze wandeling wil maken. De beloning boven is groot!