Oulu

'453435' door rickieboy31 '453435' door rickieboy31

FinlandOulu

FinlandOulu

Het Stille Volk

rickieboy31

Dit stille volk woont al sinds jaar en dag in het Finse dorpje Suomussalmi. Het is nog nooit iemand gelukt contact te leggen met dit timide volkje.

'295369' door vivelafem '295369' door vivelafem

FinlandOulu

FinlandOulu

Op weg naar Noord...F

vivelafem

Op weg naar Noord Finland...het ijs is al behoorlijk dik. Het rode bootje heeft net de loods afgezet bij het vrachtschip waarop ik zat. Niet veel later zaten we vast in gigantisch dik ijs waardoor een ijsbreker ons 'vrij' moest maken. Uren hebben we vastgelegen in het ijs. Wat een mooie ervaring was het, de kou, het landschap, het geluid van brekend ijs...

'342259' door moma '342259' door moma

FinlandOulu

FinlandOulu

Het wordt weer licht

moma

De midzomers in het hoge noorden zijn heel bijzonder. De zon gaat niet meer helemaal onder en je hebt de hele dag 'daglicht'. Ook de kleurstellingen zijn door de warmte apart. Wanneer ik zelf naar deze foto kijk verlang ik toch wel weer naar die zon.

'223815' door moma '223815' door moma

FinlandOulu

FinlandOulu

Middernachtzon

moma

De eerste keer meemaken dat het 's nachts niet donker wordt is heel bijzonder. Wij waren toen in Finland, net onder de poolcirkel en dat betekent dat de zon rond half drie even achter de horizon verdwijnt, maar het blijft schemeren. Na een half uur zagen we alweer een randje van die warme bol verschijnen.

'343990' door CarpeDiem '343990' door CarpeDiem

FinlandOulu

FinlandOulu

Fins Lapland in...jan

CarpeDiem

In Fins Lapland heb je in de winter korte dagen. Hier zie je hoe 'licht' het wordt in januari. Niet zozeer 4 uur per dag licht, maar gewoon een hele lange schemer. Ik was op precies dezelfde plek in juli; toen werd het er amper donker. Waar het op deze foto -25 is, was het er van de zomer +25 graden. Prachtig om dat contrast te zien in één streek!

'292609' door vivelafem '292609' door vivelafem

FinlandOulu

FinlandOulu

Varend door het ijs

vivelafem

De eerste keer dat ik meeging voor mijn afstudeerproject (foto) op een vrachtschip, dwars door het ijs naar Finland. Een geweldige ervaring, superkoud dat wel.

'292592' door moma '292592' door moma

FinlandOulu

FinlandOulu

Arctisch licht op de.

moma

Deze winter schijnt het poollicht erg mooi te zijn. Helaas moeten wij wachten tot de volgende winter. Wel hebben we een paar jaar geleden de nachten rondom midzomer meegemaakt. En deze zijn ook bijzonder qua kleurstelling.

'232087' door moma '232087' door moma

FinlandOulu

FinlandOulu

Streep licht

moma

Wanneer ik deze foto's bekijk blijf ik het een bijzondere ervaring vinden; de zon die midden in de nacht nog boven de horizon staat. Afgelopen weekend heb ik foto's gezien bij vrienden die er in januari zijn geweest en dan zou dit een plaatje midden op de dag kunnen zijn. Heel wonderlijk.

'204602' door moma '204602' door moma

FinlandOulu

FinlandOulu

Stromend

moma

3 jaar geleden waren wij op vakantie in Oulu in Finland. De uitgestrekte bossen, waar je een hele dag kunt lopen zónder ook maar iemand tegen te komen, hebben ons zeer verbaasd. Uiteraard de nodige rendieren gezien, maar vooral de beken en de rivieren vonden we prachtig met heel helder water.

'343332' door vivelafem '343332' door vivelafem

FinlandOulu

FinlandOulu

Michelinmannetjes

vivelafem

Zet een paar Indonesiërs in Finland op een vrachtschip en je krijgt gegarandeerd het michelinmannetjeseffect. Dik ingepakt wilden mijn zeevrienden wel even voor me poseren. Kok Simon, in het geel op de foto deed alleen het noodzakelijke buiten op het dek. Het liefst zat hij op de laagste verdieping van het schip, waar tropische temperaturen de regel waren. (voor het hele verhaal, zie mijn blog over mijn bootavontuur naar Finland!)

'309966' door vivelafem '309966' door vivelafem

FinlandOulu

FinlandOulu

Aanvaring?!

vivelafem

Varend door het dikke ijs, dichtbij Oulu kwam dit schip veel te dichtbij. Dit schip met Russische bemanning had zich buiten de officiële vaarroute begeven. Ze werden opgeroepen door de kustwacht omdat dit gevaarlijk is. Gelukkig konden wij nog snel bijsturen want anders was het een regelrechte botsing geweest! Het levert dan nog wel een spannend en contrastrijk beeld op met dat rood wit!

'292611' door vivelafem '292611' door vivelafem

FinlandOulu

FinlandOulu

Ijsbreker

vivelafem

De ijsbreker heeft ons eindelijk vrij gemaakt en baant voor ons een weg naar de haven. We lagen toch al een uur of 3 vast in het ijs, konden geen kant meer op. Mooi om te zien hoe snel het ijs weer dichtvriest als je al ergens hebt gevaren.

'204604' door moma '204604' door moma

FinlandOulu

FinlandOulu

Luchtig

moma

Tijdens de langste dag in Finland net onder de poolcirkel. De zon gaat hier rond half één 's nachts even onder, om na ruim een uur weer tevoorschijn te komen. De kleuren in de lucht op deze dag waren heel mooi.

'368850' door bartvanmierlo '368850' door bartvanmierlo

FinlandOulu

FinlandOulu

Wintersunset

bartvanmierlo

Achter het huis van mijn schoonouders, zittend op de schommelstoel, heb ik avond na avond (eigenlijk middag na middag) van dit schouwspel mogen genieten. Adembenend mooi, zelfs als het -20 is!

'223947' door moma '223947' door moma

FinlandOulu

FinlandOulu

Met de stroom mee

moma

In de bosrijke gebieden rondom Oulu zijn door de aanwezige hellingen talrijke waterstromen met versnellingen aanwezig. De hoogteverschillen zijn niet dramatisch, maar wel zodanig dat er ook aan wintersport wordt gedaan. In en rondom Oulu zijn een paar pistes uitgezet; die met fakkels worden verlicht, zodat ook bij de vroeg invallende duisternis in de winter lekker geskied kan worden.

'193019' door Koolen '193019' door Koolen

FinlandOulu

FinlandOulu

Ondersteboven?

Koolen

Ondersteboven? Of toch niet?

'295686' door vivelafem '295686' door vivelafem

FinlandOulu

FinlandOulu

-27 in Finland

vivelafem

Stel je voor; je komt uit het verre en warme Indonesië en moet op een schip naar Finland. Dan ga je kou lijden, heel veel kou. Dit aangepakt in een pak waarin je meer lijkt op een Michelinmannetje dan iets anders sta je buiten op het dek. Het is -27, ik kan 1 foto maken voor mijn vinger bevriest en ik naar binnen moet om weer te ontdooien. En mijn vriend de Indonesiër blijft stug doorgaan, daar buiten in de kou.

'203579' door moma '203579' door moma

FinlandOulu

FinlandOulu

Dromen

moma

Prachtige lucht om 1 uur 's nachts. We hebben niet gewacht tot de zon weer opkwam; anderhalf uur later! Wel een bijzondere belevenis wanneer je voor de eerste keer meemaakt dat het niet donker wordt.

'204650' door moma '204650' door moma

FinlandOulu

FinlandOulu

Kronkel

moma

Er waren 2 redenen om deze foto te maken: In de warme kleuren van de ondergaande zon lijkt het alsof deze boom zelf licht geeft en de grillige vorm van de boom.

'1090132' door sidonius '1090132' door sidonius

FinlandOulu

FinlandOulu

Sunset in Vuokatti

sidonius

Ik blijf nog even in Finland. We verbleven in Vuokatti, naar bleek een sportgebied met verschillende bungalowparken, luxe trainingsfaciliteiten voor Olympische wintersporten en een prachtig meer. Ons hotel stond aan dit meer dus alle gelegenheid om eerst een verfrissende duik te nemen vanaf de steiger. Vreemd dat er geen zomeractiviteit op het meer was, het water was lekker fris maar niet echt koud. 's Avonds konden we van de bloedrode zonsondergang genieten. Je ziet op de foto dat de zon juist aan de horizon is verdwenen, maar dat bovenin de lucht alweer lichter wordt. Het was 1 augustus, een uur of 10 's avonds, maar echt donker werd het niet. Hier heb ik wel een paar muggenbeetjes opgelopen maar veel stelde dat niet voor. En zeker geen zwermen muggen waar men het wel over heeft.

'825635' door konne000 '825635' door konne000

FinlandOulu

FinlandOulu

Finse zonsondergang

konne000

Tijdens ons rondje Oostzee met de VW-camperbus belandden we ook in Oulu aan de Finse Golf. We hadden goed weer en dan is het 's avonds extra genieten als je deze avondlucht hebt!

'1108701' door AnoukReanne '1108701' door AnoukReanne

FinlandOulu

FinlandOulu

Fins Lapland: een ech

AnoukReanne

Wat een prachtige verschijning! Midden in het stille spierwit besneeuwde landschap van Fins Lapland zagen we plots een vogeltje. Iemand een idee wat voor vogelsoort dit is?